Agderposten

Bilkjøp over boliglånet kan bli dyrt

Rundt en tredel av alle boliglån inkluderer også en bil. Gjøres det ikke på en fornuftig måte, ender man med å betale for bilen i årevis etter at man har kvittet seg med den.

- Morten Abrahamsen, NTB

Mange bruker boliglånet til å finansiere bilkjøp. Privatøkon­om i SpareBank 1, Endre Jo Reite, sier at ett av tre norske boliglån også inneholder en bil, noe som tilsvarer en halv million husstander. Han mener bakgrunnen er at det i mange år har vaert lave boligrente­r og høy verdistign­ing i boligmarke­det. Reite mener dette kan vaere skummel utvikling.

– Tallene viser at mange forbrukere ikke tar høyde for større usikkerhet i boligmarke­det, og ikke tar de langsiktig­e kostnadene ved å finansiere bilkjøp med boliglån med i beregninge­n. De fleste velger å beholde løpetid på 25 til 30 år, og da henger ikke nedbetalin­gstakten sammen med verditapet på en bil.

Kan lønne seg

Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF, er enig med Reite i at dette kan vaere en lite heldig løsning, men sier også at det kan fungere i visse tilfeller.

– Det å bruke boliglånet til å finansiere bil lønner seg for noen, men ikke for alle. Saerlig livssituas­jonen man er i, avgjør om det lønner seg. Når man låner opp på boligen, tar man pant i boligen. Det første man bør tenke på, er om man kan låne uten at det går utover renten på lånet. Kommer du over 75 prosent lån på boligen, er plutselig ikke renten så gunstig som den var.

– Det er en slags opplest og vedtatt sannhet at det er bra å

De fleste velger å beholde løpetid på 25 til 30 år, og da henger ikke nedbetalin­gstakten sammen med verditapet på en bil.

Endre Jo Reite,

privatøkon­om i SpareBank 1

dra inn bilkjøpet i boliglånet. Samtidig er dette en sannhet med modifikasj­oner, sier Hallgeir Kvadsheim, økonomieks­pert og programled­er i Luksusfell­en.

Han mener det er kan vaere fikst hvis det gjøres på riktig måte, som innebaerer å bake inn nedbetalin­gen av bilen i terminbelø­pene. Han trekker også fram at det kun er lurt hvis det ikke påvirker handlingsr­ommet når man eventuelt skal bytte bolig, og hvis summen ikke blir så stor at det gjør noe med renten.

Også Reite sier at bilkjøp over boliglånet kan vaere riktig for noen. Men da er det viktig at man betaler ned bilen i takt med verditapet.

– Tidligere har det jo også vaert slik at verdistign­ingen på boligen har vaert så stor at den til en viss grad har utlignet dette, men slik er det slett ikke sikkert det vil vaere i tiden framover.

Binder penger

Sødal sier det er viktig å tenke på at man fort binder opp mange hundre tusen kroner hvis bilen kjøpes over boliglånet, og at det i all hovedsak bare egner seg for dem som har et boliglån som er lite sammenlign­et med boligens verdi, og som har gjort unna de store boliginves­teringene.

Følger man løpetiden til boliglånet, betaler man sannsynlig­vis for bilen lenge etter at man har kvittet seg med den, og man risikerer å betale for flere biler over mange år.

– Det blir dyrt, sier Sødal. Reite i Sparebank 1 tar fram det samme problemet.

– Det leder oss rett til spørsmålet om ikke nesten alle som har kjøpt bil med boliglån, og som har valgt samme løpetid, faktisk har rester av bilen i huset sitt, sier Reite.

Han trekker fram et eksempel der det er kjøpt en bil til 300.000 kroner.

– Med et boliglån på to millioner kroner tar det fem år å nedbetale bilen, med avdrag. Det store problemet her er at man på det tidspunkte­t ikke har betalt noen avdrag på det opprinneli­ge boliglånet. Dermed bygger man i praksis opp mer gjeld.

Usikkerhet

Sødal i NAF trekker fram at vi er i tid hvor den teknologis­ke utviklinge­n for bilene går raskt, og at uklarhet rundt politiske vedtak gjør det vanskelige­re for forbrukern­e. Han sier de får mange henvendels­er som dreier seg om bilfinansi­ering.

– Gjenganger­en nå er usikkerhet­en rundt det å eie bil på grunn av teknologiu­tviklingen og mulige restriksjo­ner for saerlig dieselbile­r. Dette gjør at flere og flere velger å lease bil. Det er ikke gitt at leasing lønner seg i kroner og øre, men man får i det minste forutsigba­rhet, sier Sødal.

Kvadsheim mener leasing passer best for dem som kjører mer enn 15.000 kilometer i året og ønsker å bytte bil hvert tredje eller fjerde år.

– I tillegg slipper man bryet med å selge den. Ulempen med leasing er at det er når bilen er tre til seks år gammel at den er billigst. Da har man tatt det største verdifalle­t, og bilene er ofte fortsatt innenfor garanti. Fordelen med å lease en bil er at det ikke direkte påvirker størrelsen på lånemengde­n man har, det kan gi en høyere fleksibili­tet ved fremtidig boligkjøp. Bankene kan ikke låne ut en sum som overstiger fem ganger inntekten.

 ?? FOTO: ERIK NORRUD ?? BETALE NED: Nils Sødal i NAF sier det er veldig viktig å få betalt ned bilen i takt med verditapet.
FOTO: ERIK NORRUD BETALE NED: Nils Sødal i NAF sier det er veldig viktig å få betalt ned bilen i takt med verditapet.
 ??  ?? BOLIG OG BIL: Høy verdistign­ing på bolig og lav rente har gjort at mange har kjøpt ny bil gjennom boliglånet. Da er det en del ting man bør ha tenkt gjennom på forhånd.
BOLIG OG BIL: Høy verdistign­ing på bolig og lav rente har gjort at mange har kjøpt ny bil gjennom boliglånet. Da er det en del ting man bør ha tenkt gjennom på forhånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway