Agderposten

Vil innføre et ekstra skoleår

Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener vil innføre et ellevte år i grunnskole­n, for elever som trenger bedre karakterer eller motivasjon før videregåen­de skole.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Det er en del elever som ikke er klare for videregåen­de etter tiende klasse, og som trenger et ekstra år, enten for å styrke det faglige, eller for å styrke motivasjon­en. Da bør Arendal kommune legge til rette, sier Geir Fredrik Sissener.

I 2016 ble loven endret slik at kommuner har mulighet til å tilby elever mer opplaering utover de ti årene som inngår i grunnskole­n.

– Vi har ikke råd til å la noe stå uprøvd når 28 prosent av elevene ved videregåen­de skole i Aust-Agder ikke fullfører i løpet av fem år. Hver eneste person som fullfører, er en seier for samfunnet, mener Sissener.

Koster millioner

Som første kommune i landet, innførte Drammen et ellevte skoleår i fjor. Kun ti elever benytter tilbudet. Det legges vekt på fagene matematikk, engelsk, norsk, samfunnsfa­g, KRLE, naturfag – og karriereve­iledning for å sikre mest mulig riktig valg ved oppstart i videregåen­de skole.

– Det skal satses på de klassiske fagene som er viktige enten man velger allmennfag, yrkesfag eller hva det måtte vaere, sier Sissener.

I et bestilt notat fra kommunalsj­ef Roar Aaserud, står det at kostnader til 3,5 årsverk vil vaere cirka 2,5 millioner kroner, I tillegg kommer kostnader til materiell, utstyr og lokaler.

– Hvis ti-tolv elever kommer gjennom videregåen­de og bidrar i samfunnet, er det absolutt verdt det, mener Sissener.

Rådmannen vil utsette

Saken skal diskuteres i oppvekstko­miteen torsdag 3. mai.

Bystyrerep­resentant Asbjørn Karl Olsen (Ap) er foreløpig verken positiv eller negativ til forslaget.

– Jeg vil lytte til argumenten­e i debatten. Det kan godt hende at tanken er god, og at et ekstra skoleår vil vaere nyttig for å forbedre karakteren­e, sier Appolitike­ren.

Kommunalsj­efen viser til at professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet anbefaler et ellevte år i grunnskole­n: «Elever som trenger ett år ekstra til faglig utvikling og modning, bør få en mulighet til det.»

Rådmannen i Arendal anbefaler at det ikke etableres et ellevte skoleår i 2019, men at ordningen vurderes innført når det er flere erfaringer å hente. Flere kommuner, blant annet Oslo, vurderer å innføre ordningen.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORESLÅR EKSTRA SKOLEÅR: Geir Fredrik Sissener (H) mener et ekstra skoleår vil vaere nyttig for elever som vil forbedre enten det faglige, eller motivasjon­en.
FOTO: NTB SCANPIX FORESLÅR EKSTRA SKOLEÅR: Geir Fredrik Sissener (H) mener et ekstra skoleår vil vaere nyttig for elever som vil forbedre enten det faglige, eller motivasjon­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway