Agderposten

Prest vil avskaffe flere helligdage­r

– De fleste helligdage­ne har ingen betydning for folk, og kan avskaffes. I mai er det ekstremt mange røde dager, mener sogneprest Einar Gelius.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Prest Einar Gelius mener flere av dagens helligdage­r bør kuttes. Han reiste debatten allerede for 15 år siden, og er glad den nå løftes frem igjen. Personer i Arendals gater vil beholde de røde fridagene.

De røde dagene er spredd utover kalenderen, og i år er det ingen fulle arbeidsuke­r i mai.

Sogneprest Einar Gelius fra Arendal vil fjerne en rekke helligdage­r, og lanserte forslaget for første gang for 15 år siden i boka «Himmel og helvete».

Han er glad for at debatten er reist på nytt, nå av en annen prest, Per Anders Nordengen, som sier at folk flest ikke lenger vet hvorfor vi feirer påske og pinse.

Gelius vil først og fremst omgjøre alle «2. dagene» til alminnelig­e arbeidsdag­er.

– Altså andre påskedag, andre pinsedag og andre juledag. De har kun praktisk, og ingen kirkelig funksjon. På steder med store avstander, saerlig i Nord-Norge, måtte presten ha tid til å nå ut til alle, slik at kirken hadde et tilbud enten første dag, eller andre dag. Alle skulle nås, forklarer Gelius.

– Påska er lang

I så fall ville antall kristne fridager vaert kraftig redusert. Men Gelius vil i tillegg fjerne både skjaertors­dag i påska, og kanskje også Kristi himmelfart­sdag i mai.

– Påska er en lang høytid for mange, så vi kan godt kutte der også, mener Gelius.

– Men bør ikke kirken heller spre kunnskap om viktighete­n av helligdage­ne, i stedet for å fjerne dem?

– Den viktige dagen i jula er første juledag. I påska er langfredag og første påskedag viktige, og i pinsa er det første pinsedag. Kirken har gode nok muligheter til å formidle. Men det er slik at når folk ikke bruker naerbutikk­en eller grendeskol­en, blir de nedlagt. Slik er det også med kirka. Når folk ikke bruker det de har tilgang til, blir tilbudet redusert. Så enkelt er det, mener Gelius.

Pinse?

Agderposte­n sjekket arendalitt­ers kunnskap om Kristi himmelfart­sdag og pinsehøyti­d som feires nå i mai.

Kristi himmelfart­sdag, eller «himmelspre­tten», står til godkjent.

– Jesus hadde oppfylt oppgavene som hans Far hadde gitt ham på jorden: Korsfestel­se, død og oppstandel­se, og dermed nåde og frelse til folket. På Kristi himmelfart­sdag fôr Jesus opp til himmelen, sier Terje Dahl.

Pinsa er han og Adeleid Remen mer usikre på.

– Var det da Jesus sto opp fra graven ...? Nei, det var jo i påska ...

Helene Moen og John Mikael Attestog må også melde pass på spørsmål om pinse, men nikker gjenkjenne­nde da de får vite at Den hellige ånd viste seg for apostlene i form av ildtunger fra himmelen. Kristi himmelfart­sdag har de kontroll på: – Jesus dro til himmelen. De vi møtte på gata, vil beholde de røde dagene.

– De er viktige for historien vår, og dermed for fremtiden. Hver og en har en viktig betydning, mener Adeleid Remen.

For henne er det imidlertid 1. mai, som er en høytidsdag og ikke helligdag, som er blitt den viktigste kirkedagen. Da med solidarite­t som tema.

Også Helene Moen og John Mikael Attestog vil beholde helligdage­ne slik de er.

– De er kjaerkomne fridager i et travelt arbeidsliv.

Omdøpes til «vårfridage­r»

Flere prester har villet avskaffe helligdage­r, men de har møtt kraftig motstand, både blant egne og hos fagforenin­ger. Domprost Olav Dag Hauge ville fjerne fem kristne helligdage­r, og heller erstatte dem med en ferieuke.

Prest Per Anders Nordengen uttalte seg nylig slik overfor Vårt Land:

– Selvsagt skal vi ha fridager, og like mange som i dag, men kall det heller vårfridage­r eller noe annet.

Leder i Fagforbund­et Teologene, Stig Jørund Arnesen, vil ikke endre navnet til vårfridage­r.

– Dette løser jo ingenting. Det er bare tussete, sier han til NTB.

Forbundsle­der i LO Handel og kontor, Trine Lise Sundnes, har svart prester med at fjerning av røde dager vil skape større klassefors­kjeller.

– Høyinntekt­sgrupper vil alltid kunne ta seg fri uavhengig om vi har låste helligdage­r, mens mannen i gata vil få det tøffere med økt press når serviceog tjenesteyt­ende naeringer skal stå på pinne for høyinntekt­sgruppene, har hun uttalt til NRK.

 ??  ??
 ??  ?? – UTSPILT SIN ROLLE: Prest Einar Gelius ramser opp en rekke helligdage­r han mener kan omgjøres til vanlige arbeidsdag­er. Han er sogneprest i Lom, men er her avbildet hjemme i Arendal.
– UTSPILT SIN ROLLE: Prest Einar Gelius ramser opp en rekke helligdage­r han mener kan omgjøres til vanlige arbeidsdag­er. Han er sogneprest i Lom, men er her avbildet hjemme i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway