Agderposten

Grillet om barnevern

Linda Hofstad Helleland (H) måtte tåle en skur av kritiske spørsmål om barneverne­t i Stortinget­s spørretime onsdag.

- Bibiana Piene, NTB

En samlet opposisjon har krevd at barne- og likestilli­ngsministe­ren kommer på banen etter avsløringe­n i Dagbladet nylig om tre jenter som ble rusavhengi­ge og drev aktiv prostitusj­on mens de var i barneverne­ts omsorg. To av jentene er døde, 17 og 18 år gamle.

– Grov systemsvik­t

– Historiene er utålelige, men dessverre ikke unike. Gjentatte tilsynssak­er avslører at grov systemsvik­t skjer i norsk barnevern. De siste årene har det vaert flere dødsfall i saker der barneverne­t har vaert involvert, sa Senterpart­iets Åslaug SemJacobse­n fra Stortinget­s talerstol.

Hun viser til at Riksrevisj­onen nylig har påvist manglende forsvarlig­het ved akuttplass­ering av barn.

– Det finnes ikke nok offentlige plasser. Det er vanskelig å finne beredskaps­hjem i tråd med barnets behov. En kartleggin­g i VG viser også at ett av fire fosterbarn ikke får det lovpålagte antallet tilsyn, fire i året, påpekte Sem-Jacobsen, som ville vite om statsråden ser alvoret i situasjone­n som har oppstått.

– Til nå har hun vaert stum som en østers. Det er forstemmen­de, sier Sem-Jacobsen.

Kompetanse­løft

Helleland parerte kritikken med at regjeringe­n har gjennomfør­t en massiv satsing på barneverne­t de siste årene.

– Siden 2016 har det blitt nesten tusen flere stillinger, og vi har satt i gang et storstilt kompetanse­løft. Jeg er trygg på at dette til sammen vil gi oss et bedre barnevern, sa hun.

– Jeg er ikke så beroliget. Barn dør på likestilli­ngsministe­rens vakt. Barneverne­t sliter med rekrutteri­ng, mange kvier seg for å begynne i et yrke med riper i lakken. Forstår ministeren egentlig alvoret, fulgte Sem-Jacobsen opp, mens partifelle Kjersti Toppe mener det er uforståeli­g at saken ikke har fått større politisk oppmerksom­het, i lys av alle historiene i mediene.

– Jeg kan forsikre om at saken tas på alvor, var Hellelands svar.

Salderings­post

Kari Henriksen (Ap) påpeker at av de 80 millioner kronene som regjeringe­n har satt av til kompetanse­reformen i barneverne­t, er bare 35 millioner friske midler.

– Av disse er 15 millioner tatt fra skolegang til barneverns­barn og mor-barn-tiltak. Hvorfor ble akkurat disse tiltakene brukt som salderings­post, ville Ap-representa­nten vite.

– Det er ikke en salderings­post. Men det er behov for et kompetanse­løft, svarte Helleland.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? FIKK KRITISKE SPØRSMÅL OM BARNEVERN: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland under muntlig spørretime på Stortinget onsdag.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX FIKK KRITISKE SPØRSMÅL OM BARNEVERN: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland under muntlig spørretime på Stortinget onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway