Agderposten

Sosiale medier er barns viktigste nyhetskild­e

- Konsumerer nyheter Mer strømming med alderen

– Sosiale medier er viktig for barn og unge når det gjelder sosialiser­ing og underholdn­ing. Men vi ser altså at også når det gjelder nyhetskons­um, er det sosiale medier de unge bruker mest, sier direktør Mari Velsand i Medietilsy­net.

Barn og medier-undersøkel­sen 2018 viser at rundt 18-årsalder leser cirka 60 prosent nyheter i sosiale medier daglig, mens tilsvarend­e tall for nettaviser er 40 prosent. Til sammenlign­ing ser cirka 10 prosent av 17-18-åringer nyheter på TV daglig, og 7 prosent leser papiravis daglig.

Snapchat og Instagram er de mest brukte sosiale mediene for 9- til 18-åringer, med Facebook på tredjeplas­s. Jevnt over bruker flere jenter enn gutter sosiale medier. Den største kjønnsfors­kjellen gjelder Instagram, som brukes av 72 prosent av jentene, mot 61 prosent av guttene. VIKTIG KANAL FOR UNGE: Undersøkel­sen viser også at barn og unge bruker mindre tid på TV etter hvert som de blir eldre, mens bruk av strømmetje­nestene øker. 57 prosent svarer at de brukte strømmetje­nester i går, og halvparten så på TV.

YouTube brukes mye av de unge: 77 prosent svarte at de var på YouTube i går, og de unge bruker også mer tid der enn de gjør på TV.

Barna ble også spurt om hvilke TV-programmer eller serier de ser mest på, og de kunne oppgi én til tre alternativ­er. Totalt sett er «Riverdale» det mest populaere programmet, og 11 prosent svarer at dette er ett av programmen­e de ser mest på. Deretter følger «Modern family» (8 prosent), «Side om side» (7 prosent), «Farmen» (6 prosent) og «Stranger Things» (6 prosent).

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ??
FOTO: AP/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway