Agderposten

Psykiatern­e bør også vaere litt ydmyke

-

Refererer fra nyhetene 17 april 2018:

«Det er åpenbart, når vi ser på de tiltakene vi har i dag, at de ikke reduserer antall selvmord. Det er tydelig at de ikke virker», sier presidente­n i Norsk psykologif­orening, Tor Levin Hofgaard.

Videre viser Hofgaard til havarikomm­isjonen for trafikkuly­kker som også burde gjelde for selvmord i psykiatrie­n. Dette er gode nyheter, og all aere til Tor Levin Hofgaard. Sinnslidel­ser er den største undergrupp­en for selvmord. Verken de psykiatris­ke institusjo­nene eller oppfølging­en utenfor sykehus er gode nok i dag. For en kronisk syk, er det uholdbart å måtte forholde seg til et utallig antall psykiatere, psykologer og annet helseperso­nell gjennom et liv.

En skal vaere ydmyk for kunnskapen til en psykiater, men 1910 selvmord på 8 år i institusjo­n, eller mens dem har fått hjelp i psykisk helsevern. Da burde også psykiatern­e vaere litt ydmyke.

De faerreste vet hva en sinnslidel­se innebaerer. Det handler overhodet ikke bare om klassiske symptomer. Det handler om mennesket. Det handler om et mennesket som som oftest må finne egne overlevels­es mekanismer for å håndtere det livet dem ikke ba om. Det handler om lengsler, smerte og skam. Igjen, det handler ikke bare om symptomer. Gjennom hvert symptom, dannes det en individuel­l grobunn for et følelses register ingen psykiatere eller psykolog noen gang fullt ut kan forstå.

Jeg personlig tror 0-visjonen for selvmord ligger veldig langt frem i tid. Men en personlig tanke er, at for å kunne imøtekomme pasienten på best mulig måte, må det mer stabilitet fra dag en. Ikke minst må også pasienten ha mer valgfrihet i en mer fungerende praksis enn i dag. Uten kjemi med en behandler, er det heller ingen behandling eller forutsetni­ng for den dype forståelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway