Agderposten

Sputnik har kasta røyken, solgt lastebilen og skaffet seg elsykkel

– Jeg ønsker meg ingen verdens ting i gave. Opplevelse­r har det vaert nok av. Ikke engang ei ny kjerring trenger jeg. Hva skulle jeg vel ha gjort uten Vivian?

- Fortsetter på de neste sidene

Over dørene til Sputnikmus­eet, rett under den digre, rødmalte raketten, henger det to kassegitar­er. I den ene bor det et ekorn. Den andre huser for tiden en dompap med familie. De er visst monogame, småfuglene med oransjerød­t bryst. Forholdet varer med andre ord i mer enn én sesong. Slik er det også med huseierne. Sputnik, eller Knut T. Storbukås som han egentlig heter, og kona Vivian. De har vaert sammen i gode og onde dager siden de sto til alters i Tørdal kirke for 47 år siden.

Mandag 7. april rundet den musikalske bestefaren med 23 plateutgiv­elser (minst) på samvittigh­eten 75 år. Han takker først og fremst fruen for at han stort sett har landet med begge beina trygt på asfalten.

Ser seg aldri tilbake

– Jeg tenker ikke noe over at jeg blir 75 år. For meg er det bare et tall. Spør heller Vivian om de greiene der.

Det går i høyt tempo på tunet i Bostrak, hjemme hos Vivian og Knut om dagen.

Vi må først innom det tidligere nevnte museet som hvert år besøkes av flere tusen turister. Det er vanskelig å si noe eksakt tall. Gjesteboka er riktignok tettskreve­t, men ifølge administra­sjonen (ekteparet Storbukås, journ.anm.) dreier det seg om langt flere i praksis. Det kommer etter sigende fortsatt busslaster med folk og fe som vil få med seg litt av all moroa artisten har stelt i stand gjennom et langt og innholdsri­kt liv i rampelyset.

Før ekteparet bygde huset for snart førti år siden, var det visstnok her ulykkesfug­lene i bygda spilte seg fra gård og grunn. På Pokerplass­en. Før dompapen overtok.

– Ja, det var mye spill her. Brigg og poker. Det kom det nok ikke så mye godt ut av, forteller Knut, mens han traver av sted over gårdsplass­en.

Alle har hørt om Sputnik. Mange elsker musikken og den karakteris­tiske stemmen hans. Kanskje aller helst på magnetisk tape som beveger seg mellom to spoler. De hverdagsli­ge tekstene. Johanne som skal skilles. Hjertedøre­r som går opp og igjen. Støvete landeveier. Ja, du vet. Livet.

Medfødt

Familiens musikalske gener har han blant annet fra oldefaren Ole Knatterud. Jernbanear­beideren kom fra Sel i Gudbrandsd­alen, og slo seg helt tilfeldig ned i Drangedal. Han var ivrig med fela. Det er likevel moren Marie som sørget for at lille Knut for alvor oppdaget musikken som guttunge.

– Hun spilte og sang på bedehuset. Det var da jeg laerte de tre grepene mine, og de bruker jeg fortsatt den dag i dag. Det er Prøysen og meg vet du. Tre grep og tekster om livet.

Andre igjen synes artistens musikalske prestasjon­er er sjanseløse. Det er slett ikke alle tilbakemel­dingene som har vaert like hyggelige. Det bryr ikke countrystj­ernen fra Bostrak i Drangedal kommune seg noe større om.

– Jeg spiller den musikken jeg liker. Det er det mange som har satt pris på, og da velger jeg å fokusere på det. Jeg kan ikke bruke masse energi på folk som egentlig ikke vil høre på, sier han bestemt, og finner fram en bunke med fargerikt undertøy.

 ??  ?? KNUT UNDER BUEN: Knut T. Storbukås runder 75 år. Han hevder selv at han ikke har tatt telefonen siden 70-tallet.
KNUT UNDER BUEN: Knut T. Storbukås runder 75 år. Han hevder selv at han ikke har tatt telefonen siden 70-tallet.
 ??  ?? POPULAERE TRUSER: «Bokserane» går det mye av, røper cowboyen fra Drangedal.
POPULAERE TRUSER: «Bokserane» går det mye av, røper cowboyen fra Drangedal.
 ??  ?? SÅ KOM SMILET LIKEVEL: Han mener selv at han ikke smiler så ofte lenger, men med gitaren på fanget kommer det frem likevel.
SÅ KOM SMILET LIKEVEL: Han mener selv at han ikke smiler så ofte lenger, men med gitaren på fanget kommer det frem likevel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway