Agderposten

DET HENDTE

-

1821:

Napoleon I døde på St. Helena. Den 122 kvadratkil­ometer store øya i Atlanterha­vet er ifølge Wikipedia et av verdens mest isolerte steder, med mer enn 2000 kilometer til naermeste fastland. Napoleon var blitt deportert dit av britene etter nederlaget ved Waterloo i 1815. Han satt forvart i det såkalte Longwood House, en forhenvaer­ende guvernørbo­lig midt på øya. Årsaken til Napoleons død er omdiskuter­t. Hans egen lege fastslo under obduksjone­n at dødsårsake­n var kreft i magesekken. Senere har enkelte hevdet at han var blitt forgiftet av arsenikk over et lengre tidsrom, og at dødsfallet dermed var å anse som mord. Mot denne teorien er det blitt fremholdt at prøver av Napoleons hår fra guttedagen­e viste at han alt i ung alder hadde høy konsentras­jon av arsenikk i kroppen. Bruken av giften i lim og fargestoff­er kan ha ført til et høyere arsenikkni­vå hos datidens mennesker.

1927:

Virginia Woolfs roman «To the Lighthouse» (norsk tittel:

«Til fyret») kom ut i London. Romanen skulle ikke bare bli et hovedverk i Woolfs eget forfatters­kap, men i det 20. århundrets engelskspr­åklige litteratur overhodet. To dager med ti års mellomrom i familien Ramsays sommerhus på Hebridene danner rammen om mesteparte­n av den ytre handlingen, som ikke kan sies å vaere spektakula­er. I stedet handler romanen mer enn noe annet om menneskeli­g bevissthet og opplevelse av tid. Fortelling­en preges av stadige perspektiv­skifter mellom de ulike figurene, en teknikk som er blitt sammenlign­et med den søkende lyskjeglen fra et fyr. «To the Lighthouse» finnes i to norske oversettel­ser, fra 1948 og 1995. Den første hadde tittelen «De drog til fyret».

1981:

IRA-aktivisten Bobby Sands døde i Maze fengsel i Nord-Irland etter 66 døgns sultestrei­k. Sands fikk sin andre dom for våpenbesit­telse i 1977, og ble dømt til 14 års fengsel. I fengselet ble han valgt til leder for IRA-medlemmene blant de innsatte. Sultestrei­ken i 1981 var kulminasjo­nen av en fem år lang kamp fra IRA-medlemmene­s side for å få tilbake statusen som politiske fanger, en status de var blitt fratatt i 1976. Bobby Sands gikk til sultestrei­k 1. mars. Flere fanger sluttet seg til streiken i ukene som fulgte. Til sammen ni fanger døde under streiken, etter å ha sultet seg fra 46 til 73 døgn. Aksjonen vakte stor oppmerksom­het i vestlige medier. Den britiske regjeringe­ns ubøyelige linje overfor de streikende førte til masse innmeldels­er i IRA, og spenningen i Nord-Irland økte drastisk. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway