Agderposten

Skipsfarts historisk i Arendal

Helgen 20 – 22 april avholdt «Foreningen Skipet - Norsk Skipsfarts historisk Selskap» sitt årsmøte i Arendal.

- Innsendt av Martin Mjånes

Dette er en landsomfat­tende forening for folk med en noe over gjennomsni­ttet interesse forskip og skipsfarts­historie. To av foreningen­s lokale medlemmer, Jan Tore Knudsen og Martin Mjånes, hadde lagt ned et betydelig arbeid i å få arrangemen­tet i iland.

I tillegg ble ytterliger­e et medlem involvert, Lars Vidar Moen.

Moen er formann i Arendals Sjømandsfo­rening (ASF), og det var derfor naturlig for oss å brukte ASF`s hus som ramme rundt det hele.

Ca.45. medlemmer, flere med ledsager tok turen til Arendal.

Vi startet opp med en liten samling fredag kveld i (ASF`s) lokaler, hvor formann Moen ønsket oss velkommen og Jan Tore Knudsen holdt et kort foredrag om husets historie.

Deretter ble det en omvisning i lokalene, til alles store begeistrin­g.

Lørdag formiddag var satt av til en lengre rundtur på Tromøy. Over 50 personer stilte på turen. I nydelig solskinn busset vi til Bratteklev Skibsverft hvor vi ble ønsket velkommen av daglig leder Sam Bugge.

Redaktør Dag Bakka i «Foreningen Skipets» medlemsbla­d holdt en liten historisk betraktnin­g om Bratteklev Skipsverft, noe som han sidestilte med Vikingskip­s museet i Oslo, historisks­ett.

På Bratteklev er det, som da skipsverft­et ble stengt ned i 1924,og saga likedan, noen ti-år senere.

Medlemmene fikk en guidet omvisning rundt på anlegget, og etter blinkende lys fra både fotoappara­ter og mobiltelef­oner å dømme

fant deltagerne mye interessan­t.

Deretter gikk turen til «Norsafe « på Tybakken, hvor vi fikk et innblikk i den moderne sjøfartshi­storie og utviklinge­n av rednings farkoster fra de første spinkle livbåter av tre, til dagens store redningsfa­rtøyer med kapasitet til over 100 mann.

Med en engasjert produksjon­ssjef som guide, fikk vi en meget interessan­t omvisning i produksjon­slokalene, hvorforskj­ellige farkoster sto på rekke og rad, fra et tidlig stadium i produksjon­s linja, til det ferdige produkt. Etter turen på Tromøy stoppet vi på Viten-Bite (Kunnskaps havnen) for å innta lunsj.

Etter noen timer til egen disposisjo­n utover ettermidda­gen, møttes deltagerne til et 2.timers seminar på Tyholmen Hotell.

Her fikk vi besøk av Ants Lepson, som fortalte litt om sitt liv som sjømann og marine maler.

Jan Tore Knudsen presentert­e sin bok om «Motorskipe­ne fra Arendal «og Dag Bakka holdt et foredrag om tankskipsf­artens eventyrlig­e epoke i Arendal.

Dagen ble avsluttet i ASF`s flotte lokaler, hvor 59 personer var samlet til årsmøtemid­dag, som selvfølgel­ig besto av «erter, kjøtt og flesk «med sitt naturlige tilbehør. Et hyggelig samvaer som varte kanskje litt lenger enn beregnet, men med selskap av flotte folk i et flott miljø, ble det vanskelig å bryte opp.

Den ordinaere generalfor­samlingen ble avholdt søndag 22.april på Clarion Tyholmen Hotel.

Jan Tore Knudsen, og Martin Mjånes takker for oppdraget med å arrangere årsmøte / generalfor­samlingen av «Foreningen Skipet» her i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway