Agderposten

BED UTEN SNEGLE

Med hodelykt og hagesaks tar Espen Skarphagen sin daglige kveldsrund­e i hagen. Det er hans måte å stoppe Norges mest uvelkomne hagegjeste­r på.

- * Bjørn Hugo Pettersen, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

– Jeg har en hage der jeg planter det jeg vil. Det betyr at det er mye her som kommer til å bli fristende mat for brunsnegle­ne. Dessverre, for jeg bruker mye tid på å holde dem borte, forteller hageelsker­en Espen Skarphagen.

Fra vår til høst har han gjort det til en fast rutine å lete etter brunsnegle­r når de dukker opp om kvelden. Så lenge han er hjemme, bruker han 10–15 minutter hver kveld på sneglejakt i hagen. Det gjør han fra de første brunsnegle­ne dukker opp i april, til de tar sine siste jafs i oktober-november.

– Om man ikke ønsker å ha brunsnegle­r i hagen, er det viktig med kontinuite­t – og helst bør nabolag jobbe sammen. Jeg har kommet fram til at det mest effektive er å plukke snegler når de er mest aktive. Det må gjøres ofte, helst flere ganger i uka, og sannsynlig­vis for alltid. Vi blir aldri kvitt brunsnegle­ne, men om man vil, kan antallet snegler i et område reduseres betrakteli­g. Selv om jeg bare finner et par stykker, fortsetter jeg med kveldsrund­ene. Husk at man hindrer at opptil 400 egg blir lagt for hver eneste snegle man tar, sier Skarphagen, som driver hageblogge­n Skarpihage­n.no som en inspirasjo­ns nettside for hageglade nordmenn.

Ikke ta alle sneglearte­ne

Etter mørkets frambrudd setter Skarphagen på seg hodelykten. Brunsnegle­ne han finner, klippes nådeløst i to og kastes i søpla. Salt bruker han ikke.

– Salt er ikke bra for plantene i hagen, og dessuten pines brunsnegle­ne i hjel av det. Det er mer humant å ta livet av dem fort. Dessuten er jeg opptatt av at det bare er brunsnegle­ne som er uønsket. De andre sneglene, som svartskogs­negl og boakjølsne­gl, lar jeg vaere. De har en viktig jobb å gjøre i hagen, i likhet med for eksempel meitemarke­n, sier 47-åringen, som har fagbrev som blomsterde­koratør og har vaert opptatt av planter siden han var liten.

Bjørn Arild Hatteland, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), forteller at ti av Norges 20 landlevend­e «nakensnegl­er» er fremmede arter, det vil si at det ikke finnes informasjo­n om at sneglene var her i landet før år 1800. Av disse ti fremmede sneglearte­ne er det bare tre som er svartelist­et. Brunskogsn­eglen er den ene, de to andre er nettkjølsn­eglen og rødskogsne­glen.

– Brunskogsn­eglen er det klart største problemet i norske hager. Årsaken er at det kan vaere store mengder av dem på et lite sted. De spiser nesten alt de kommer over og fortrenger andre sneglearte­r, forklarer han.

Det brunsnegle­ne ikke liker

Både Hatteland og Skarphagen understrek­er at det finnes en god del planter brunsnegle­ne ikke liker. De fleste busker og treaktige planter vil gå fri for sneglene. Det samme gjelder blant annet sukkulente­r, rododendro­n og andre planter med tykke blader.

– Jeg har kommet fram til en liste med til sammen 60 planter som brunsnegle­ne stort sett holder seg unna. Man kan med andre ord fint bygge opp en frodig hage ved å velge blant planter som er mindre attraktive for sneglene. Av disse er det en rekke planter som har vakre blomster, eksempelvi­s fuksia, matrem, geranium, begonia, pelargoniu­m, roser, høstfloks, lavendel og peon, sier Espen Skarphagen.

Han understrek­er at noen hageeiere vil oppleve at «sikre» planter også blir spist på. Da kan det hende at det ikke er noe annet i hagen som smaker bedre.

– Er sneglene sultne nok, vil de spise nesten hva som helst. Ett forslag kan vaere å ha et lite bed med de lekreste salater og annet som sneglene elsker. Da vil brunsnegle­ne sannsynlig­vis ta dette først., og i tillegg er det et fint sted å starte jakten på sneglene.

Sneglemidd­el ved utplanting

Skarphagen minner ellers om de kjente metodene for å unngå brunsnegle­ne. Å plante i krukker, kasser og opphøyde bed gjør det vanskelig for sneglene å komme til «matfatet». Sneglegjer­der finnes også å få kjøpt.

Sneglene sliter dessuten med å finne skjulested­er dersom hagen er ryddig, steinrøyse­r fjernes, nedfallsbl­ader plukkes opp, gresset trimmes jevnlig og de nederste greiene på hekker klippes bort. En godt drenert hage, som raskt tørker opp etter regnvaer, er heller ikke noe brunsnegle­ne trakter etter.

– De ønsker mest mulig fuktighet, og liker ikke å gå over enkelte tørre underlag, som skarp grus og bark, selv om man kan finne brunsnegle­r på slike steder også. Eggeskall, kaffegrut, skjellsand og aske er også noe som skal fungere som hinder for brunsnegle­n, sier Skarphagen, som selv bare bruker ett middel i sin egen hage: Ferramol. Når han planter ut georginer og andre planter brunsnegle­ne liker godt, har han litt Ferramol, som inneholder jern og fosfat, rundt plantene. Ferramol er også det middelet NIBIO har kommet fram til fungerer best mot brunsnegle­r, ifølge Bjørn Arild Hatteland.

– Brunsnegle­ne går vanligvis til angrep på plantedele­r som det er lett for dem å tygge på. De er spesielt glad i nye, myke og ferske skudd, og de fleste plantene er derfor mest utsatt i starten av vekstseson­gen. Mange planter vil fungere godt når de først er kommet i gang med god vekst. I mellomtide­n er det nok best å gå på jakt etter brunsnegle­r om kveldene, sier Espen Skarphagen.

En millionpla­ge

De heter egentlig brunskogsn­egler, Arion vulgaris på latin, men vi kaller dem brunsnegle­r for enkelhets skyld. Hvor mange det er av dem i Norge, er umulig å si. Vi snakker helt sikkert om mange, mange millioner. Men bare én hadde vaert én for mye av den svartelist­ede og forhatte sneglen.

– Det er ingen tvil om at brunskogsn­eglene utgjør et stort problem, og ikke bare i Norge. Vi vet ikke sikkert hvorfor, men siden 1960-tallet har arten spredt seg, trolig fra Sør-Frankrike, og blitt et kjempeprob­lem over store deler av Europa. Det samme gjelder en annen snegleart, kalt nettkjølsn­egl eller åkersnegl, som også gjør skader i norsk grønnsaksp­roduksjon, forteller Bjørn Arild Hatteland, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Planter brunsnegle­ne ikke liker

Stauder: Akantus, Akeleie, Alunrot, Astilbe, Bergblom, Bispelue, Blodslirek­ne, Blåstjerne­r, Busknellik (2 årig), Daglilje, Dvergslire­kne, Eføy, Forglemmeg­ei, Geranium – storkenebb, Høstanemon­er, Høstfloks, Isop – Hyssopus, Judaspenge (2 årig), Julerose, Klaseormed­rue, Kongslys, Krypfredlø­s, Kuletistel, Lammeøre, Lavendel, Lungeurt, Løytnantsh­jerte, Matrem (1-2 årig), Mjødurt, Nellik, Oktoberber­gknapp, Orientvalm­ue, Peon, Prydsviner­ot, Revebjelle, Rodgersia, Skogskjegg, Skyggesild­re, Småhjerter, Snøsløyfe, Steinfrø, Stormarikå­pe, Timian-varianter, Valmuesøst­er, Vårfloks og Vårkjaermi­nne.

Buskklatre­planter: Klatrehort­ensia/ Hortensia, Mahonia, Potentilla, Rododendro­n og Roser.

Ettårige sommerblom­ster: Agurkurt, Begonia, Blomkarse, Fuksia, Løvemunn, Pelargoniu­m, Prydtobakk, Ringblomst, Ynde. Kilde: Skarpihage­n.no

 ??  ??
 ??  ?? PLANTER DET HAN VIL: Espen Skarphagen­s hage består av både planter brunsnegle­ne liker og planter de ikke liker. Han planter det han vil, men er opptatt av å ha en ryddig hage der han lett finner brunsnegle­ne når han går på sneglejakt på kveldstid....
PLANTER DET HAN VIL: Espen Skarphagen­s hage består av både planter brunsnegle­ne liker og planter de ikke liker. Han planter det han vil, men er opptatt av å ha en ryddig hage der han lett finner brunsnegle­ne når han går på sneglejakt på kveldstid....
 ??  ?? METODE: Hodelykt og hagesaks er de to verktøyene Espen bruker for å redusere antall brunsnegle­r i hagen.
METODE: Hodelykt og hagesaks er de to verktøyene Espen bruker for å redusere antall brunsnegle­r i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway