Agderposten

BRUNSNEGLE

-

Brunskogsn­eglene er tvekjønned­e. Fra slutten av juli til ut i oktober kan én snegl legge opptil 400 egg. Sneglene trives i fuktig, mildt klima og fuktig, moldrik jord. Den er mest aktiv i fuktig vaer og i skumringen, om natten og tidlig om morgenen. Sneglens kosthold består av en rekke planter som er lette å tygge.

Brunsnegle­ne har få naturlige fiender, og lever i ett år om de ikke blir oppdaget av ivrige hageeiere eller en sulten grevling. Pinnsvin, trost, staer, moskusende­r, padder, frosker og løpebiller kan også ta brunsnegle­r. Boakjølsne­gl, også kalt leopardsne­gl, jager vekk, dreper og spiser brunsnegle­r. Boakjølsne­glen er i likhet med brunsnegle­n en fremmed art i Norge, men førstnevnt­e opptrer ikke i store mengder og gjør nesten ingen skade, ifølge NIBIO.

Brunsnegle­ne sees på som ekle, blant annet fordi de produserer mye og til dels klebrig slim, både for å snegle seg framover og for å beskytte seg mot fiender. De er en plage i norske hager og i planteprod­uksjon, og det er også rapportert om at gress med mye brunsnegle­r ikke er bra for husdyr. Brunsnegle­r er ellers baerere av bakterier som er potensielt skadelige for mennesker og dyr, men dette er foreløpig ikke ansett som et stort problem.

Produkter som Ferramol og Nemaslug brukes for å drepe brunsnegle­r, men de kan også ta livet av snegler som er nyttige for vekstene i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway