Agderposten

Barna pyntet naerområde­t

Sofa, lenestol, sparkesykk­el og presenning var noen av skattene barna på Eydehavn fant da de lette etter søppel torsdag.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Men under presenning­en i skogen fant de også et par lange, tynne typer som nok gjerne ville hatt presenning­en liggende der.

Småormene hadde nemlig funnet ly under den grønn, tykke plasten.

Nasjonal dugnad

Hele Eydehavn-området mobilisert­e til en stor ryddedag sammen med resten av landet torsdag 3. mai.

Dette var nemlig dagen for den nasjonale dugnaden Hele Norge rydder som NRK inviterte til i forbindels­e med Strandrydd­euka som organisasj­onen Hold Norge rent står bak.

Arrangøren­s motto er: Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt.

Hvis alle nord– menn hadde plukket opp en plastbit hver dag, så hadde vi fjernet fem millioner plastbiter fra bakken hver dag. Det er jo ganske enkelt, ikke sant, sa TV-aktuelle Line Elvsåshage­n i NRK-programmet Lindmo.

Og på Eydehavn plukket barna plastbiter - både bittesmå og store.

182 kg batterier

Leder for Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) ved Eydehavn skole, Miriam Elise Øyreskleiv, tok initiativ til ryddedagen og fikk med seg både elever, barnehager og foreldre.

– Elevene ryddet på vei til skolen i dag – og fikk komme noe forsinket til skolen.

– De fant mange sekker med søppel, og en sofa og en lenestol, sier hun.

Ideen fikk hun da 4. klasse hadde batteriinn­samling.

– Elevene fikk inn hele 182 kilo med brukte batterier. Det var jo kjempebra, og så tenkte vi at det ville vaere kult hvis elevene kunne rydde i naermiljøe­t, sier hun.

Grønt flagg

Laeringsve­rkstedet Eydehavn Naturbarne­hage hev seg på ideen.

Agderposte­n ble derfor med naturbarne­hagens eldste barn fut på tur. Og da dukket det altså opp både det ene og det andre.

Har alltid pose

Elevene føk rundt i skogen på jakt etter både store og små ting. For barna har laert at selv den minste bitte lille dings kan føre til døden for fugler. Denne gjengen går nemlig i en «grønt flagg»-barnehage» som har mye fokus på miljøet.

– Ja vi har alltid med oss en pose på tur. Disse barna vet godt at de ikke skal kaste noe i naturen, men heller plukke med seg det de finner, sier Bjørunn Arnesen og Martin Aslaksen som holder styr på barn og søppelsekk­er.

Feiekost

Isabell Olsen fant ei flaske.

Vemund Kjennedale­n Lauvland oppdaget en liten feiekost.

Celina Neverdal kom strålende fornøyd med en ødelagt sparkesykk­el, mens også resten av gjengen løp og fant metall, plast og papir.

– De er som ivrige fuglehunde­r som løper ut på jakt, kommentert­e Bjørunn som syntes dette var en fin måte å feire bursdag på!

 ?? FOTO: EYDEHAVN SKOLE ?? SKOLE: Eydehavn-elevene fant alt dette på en liten morgen-ryddestund.
FOTO: EYDEHAVN SKOLE SKOLE: Eydehavn-elevene fant alt dette på en liten morgen-ryddestund.
 ??  ?? GLAD: Så glad ble Celina Neverdal da hun fant en sparkesykk­el. Etterpå la hun den i en haug sammen med andre større skrot-ting, før hun lette videre.
GLAD: Så glad ble Celina Neverdal da hun fant en sparkesykk­el. Etterpå la hun den i en haug sammen med andre større skrot-ting, før hun lette videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway