Agderposten

– Ble trolig brukt klorgass i Syria i februar

Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bekrefter at det trolig ble brukt klorgass i et angrep i byen Saraqeb i Syria i februar.

-

Saraqeb ligger i Idlib-provinsen, som i stor grad kontroller­es av opprørere fra Tahrir al-Sham, kjent som al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Byen kom i februar under harde angrep fra syriske regjerings­styrker og deres allierte, og det kom meldinger om bruk av klorgass.

FNs granskings­kommisjon for Syria besluttet å granske meldingene, og OPCW konkludere­r nå med at klorgass «trolig ble brukt som et kjemisk våpen» i et angrep mot Saraqeb 4. februar.

Ingen ble ifølge lokale helsearbei­dere drept i angrepet, men sykehuset i byen skal ha behandlet elleve mennesker som hadde pustevansk­er.

Fant to gassflaske­r

Da OPCWs granskere oppsøkte Saraqeb-bydelen Al Talil fant de «to gassflaske­r som man fastslo hadde inneholdt klorgass».

OPCW viser også til uttalelser fra lokale vitner og medisinske beviser og konkludere­r med at det hadde vaert «en uvanlig høy konsentras­jon av klorgass i lokalmiljø­et».

OPCW tar ikke stilling til hvordan gassflaske­ne havnet der, men fastslår at gassen ble frigjort som følge av «mekanisk sammenstøt».

Gransker Douma-angrep

OPCW gransker også meldinger om bruk av klorgass eller andre kjemiske stridsmidl­er i den da opprørskon­trollerte byen Douma rett utenfor Damaskus i april. Så langt har ikke organisasj­onen kommet med noen konklusjon i denne saken.

USA, Frankrike og Storbritan­nia angrep i april flere mål i Syria, som en reaksjon på den angivelige bruken av stridsgass i Douma.

(NTB-DPA)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KLORGASS: Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) konkludere­r med at klorgass «trolig ble brukt som et kjemisk våpen» i et angrep mot Saraqeb i Syria 4. februar. på bildet, OPCWs generaldir­ektør Ahmet Uzumcu, som i 2013 tok imot Nobels...
FOTO: AP/NTB SCANPIX KLORGASS: Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) konkludere­r med at klorgass «trolig ble brukt som et kjemisk våpen» i et angrep mot Saraqeb i Syria 4. februar. på bildet, OPCWs generaldir­ektør Ahmet Uzumcu, som i 2013 tok imot Nobels...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway