Agderposten

Nå kan du selv ta kontrollen i cyberspace

-

▶ Mange har i disse fantastisk­e forsommerd­agene sikkert tenkt at hagemøblem­entet bør fornyes eller at tiden er inne for å bytte ut gressklipp­eren. Så har du knapt rukket å tenke det, før annonsene for produktene dukker opp på skjermen eller mobiltelef­onen, i nyhets- eller sosiale medier. Etter hvert som digitalise­ringen av vårt handlemøns­ter, vår økonomi og våre kommunikas­jonskanale­r stadig skyter fart, blir følelsen av at storebror ser deg sterkere.

▶ Hver dag nå blir de fleste av oss minnet på hva som skjer. 25. mai blir EUs nye personvern­regler innført, det såkalte GDPRdirekt­ivet (The General Data Protection Regulation). 1. juli blir det også norsk lov. Det innebaerer at vår makt som forbrukere blir betydelig styrket. Daglig får vi eposter og tekstmeldi­nger med oppfordrin­g om å gå inn og avgjøre om avsenderen skal få tilgang til informasjo­nen om deg og din digitale atferd, og hvordan opplysning­ene kan brukes. Når de nye personvern­reglene trer i kraft, må du aktivt ha gitt hver enkelt aktør ditt samtykke for at fortsatt bruk av dine opplysning­er skal vaere lovlig.

▶ Vi kan mene mye om EU; i dette tilfellet tror vi at størrelse og styrke i den kritiske tilnaermin­gen til globale digitale aktører som Facebook og Google har vaert viktig for de nye forbrukerr­ettigheten­e vi nå får.

▶ For de fleste av oss er kommersiel­le aktørers bruk av big data ufarlig. Litt enkelt sagt er ikke prinsippet så veldig mye annerledes enn den gangen kjøpmannen på hjørnet kjente deg som kunde, og sørget for å ha de varene du handlet mest på lager. Denne personlige relasjonen er nå digitalise­rt, og det er egentlig ikke skumlere enn at du fortsatt må dele litt informasjo­n om deg selv for å få den servicen og de tjenestene du ønsker. Også vi i Agderposte­n bruker den nye teknologie­n for å gi deg mer av det kommersiel­le og redaksjone­lle innholdet du ønsker.

▶ Som i den analoge verden, handler det også i den digitale om tillit. Det nye personvern­direktivet gir oss digitale brukere mer kontroll over hvilke data vi deler, og hvem vi deler med. Bruk anledninge­n til å vurder hvem du stoler på, og hvem du vil handle med.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STRENGERE REGLER: 25. mai innføres EUs nye personvern­direktiv. 1. juli blir det også norsk lov. Vaer bevisst og bruk anledninge­n til å vurdere hvem du stoler på, og hvem du vil handle med.
FOTO: NTB SCANPIX STRENGERE REGLER: 25. mai innføres EUs nye personvern­direktiv. 1. juli blir det også norsk lov. Vaer bevisst og bruk anledninge­n til å vurdere hvem du stoler på, og hvem du vil handle med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway