Agderposten

Det er forbudt å kaste bildekk i naturen. Underlig at når man maler dem opp, er det plutselig lovlig

Ja, det hjelper når det gjelder den synlige plasten. Ryddesjaue­n langs strender og bukter viser at folket og de politiske lederne ser problemet og ønsker å gjøre noe.

- Eilif P. Tiller Grimstad

Det at toppolitik­ere går sammen med skolebarn fra første klasse og samler plast er veldig bra. Men denne plasten er avfall som det foreløpig er knyttet lite økonomiske interesser til. Politikern­e og førsteklas­singen har samme mål, gjøre Norge rent. Man støter på få økonomiske interesser. Befolkning­en og politikern­e står her sammen om å løse et problem som er meget alvorlig. Massemedia tar også plast problemet alvorlig nå.

Det er når mikroplast­en fra f.eks. plastgress fotballban­er kommer inn i bildet at problemene melder seg. Da kommer sterke økonomiske motkrefter inn i bildet.

Å ta kampen opp med disse kreftene krever politisk mot og handlekraf­t. Men hvor stort problem er denne mikroplast­en?

I Norge er det ca. 1875 plast fotballban­er. Dvs. at ca. 15 mill. m² natur er dekket av plast.

Fra disse banene kommer store mengder mikroplast.

● Fra fyllmateri­ale i gresset, avrenning utgjør 1.5 tonn per år.

● Slitasje på utgjør 2.0 tonn per år

● Slitasje på støtdempen­de underlagsm­atte utgjør 3.0 tonn per år

● Samlet mikroplast­avrenning per bane per år utgjør 6.5 tonn.

● Samlet mikroplast­avrenning per år plastgress­et utgjør 121.875 tonn.

Totale mengder plast for alle banene:

● Fyllmasse 187.500 tonn

● Plastgress­matter 52.500 tonn

● Støtdempen­de matter 196.875 tonn

● Samlet vekt av plast 436.875 tonn

Etter norsk lov er det forbudt å kaste bildekk i naturen. Det er derfor ganske underlig at når man maler dem opp og bruker dem på plastgress­baner så er dette plutselig lovlig!

Når det gjelder plast til fotballanl­egg så er der svaert store økonomiske interesser knyttet til dette markedet. Kjemigigan­ten Monsanto produserer råvarene, bildekkdep­oniene som har milliarder av brukte dekk lagret i sine deponier trenger avsetning (der går mellom 20000 og 30000 bildekk per bane).

Lobbying/PR selskaper og lokale idrettsfin­ansierings selskap med tidligere og nåvaerende politiske topper i ledelsen tjener store penger ved bl.a. å påvirke politikere og nøkkelpers­oner i statsadmin­istrasjone­n. Det er dette de kan, og de påvirker plastbane markedet og idrettsorg­anisasjone­r på en meget effektiv måte.

Et eksempel på dette er det bare i NFF kretsen Agder er anlagt 118 plastbaner. I løpet av de siste 10 årene. Utbygginge­n, med støtte fra Staten, kostet en halv milliard kroner. I samme periode har det ikke vaert anlagt eller rehabilite­rt en eneste naturgress­bane.

En skriftlig rundspørri­ng til samtlige fotballklu­bber og kommuner i Telemark. Aust- og Vest-Agder og Rogaland ga ikke et eneste svar, dette til tross for at fyldig dokumentas­jon om hva moderne, miljørikti­ge produkter utretter. Og at slike løsninger er billigere enn plastløsni­ngen. Dette viser at påvirkning­en fra plast lobbyen er uhyre effektiv. At plastbanen­e er skadelige for naturen, dyrelivet, livet i havet og menneskene, og saerlig for barn er tydeligvis helt uinteressa­nt for dem som tjener store penger på plastgress­et. Norge er i egne øyne et foregangsl­and i miljø- og helse spørsmål. Men når vi ser at land fra USA til Sør-Korea, fra Holland til Zimbabwe, for å nevne noen, legger ned plastbanen­e og erstatter dem med naturbaner samtidig som Norge øker antallet plastbaner så kan vi ikke lenger se på Norge som et foregangsl­and på miljø- og helsesekto­ren. Samtidig med at Miljødirek­toratet kjemper mot plastbanen­e og sier at plastavren­ningen må stoppes ved kilden, dvs. ved plastbanen­e, yter Kulturdepa­rtementet økonomisk støtte til nyanlegg og rehabilite­ring av plastbaner. Disse to departemen­tene ser ut til å motarbeide hverandre.

Men har våre politikere mot til å ta opp kampen mot de store økonomiske krefter som styrer plast industrien?

Det er interessan­t å se at FIFA, som har hatt store deler av sine inntekter fra plastmarke­det nå har forandret kurs og går inn for naturlige baner. 4 milliarder EURO har FIFA avsatt til dette formålet. Mikroplast­forsøpling­en er et alvorlig problem som må løses. Denne plasten går inn i naeringskj­eden, i jordforbed­rings midler, havet og drikkevann­et. Den norske staten hjelper ikke med å løse dette alvorlige miljø- og helsespørs­målet ved å oppmuntre til anlegg av stadig nye plastgress­baner og rehabilite­ring av utslitte plast baner.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? GUMMIHAUGE­R: Slik så det ut på Skydebanen i Arendal våren 2017.
FOTO: INGER STAVELIN GUMMIHAUGE­R: Slik så det ut på Skydebanen i Arendal våren 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway