Agderposten

DET HENDTE

-

1927:sted

Den verste skolemassa­kren i amerikansk historie fant

i den lille byen Bath i Michigan. 38 barn og 6 voksne ble drept da den lokale skolens vaktmester og kasserer, 55-årige Andrew Kehoe, utløste en dynamittek­splosjon i skolebygni­ngen. Tidligere samme dag hadde Kehoe slått i hjel sin egen kone og sprengt gården sin med dynamitt. Kort etter terrorhand­lingen sprengte gjerningsm­annen også seg selv. Den direkte foranledni­ngen for handlingen­e skal ha vaert at Kehoe, som vitner fra lokalmiljø­et beskrev som en stivsinnet, retthavers­k og hatefull person, følte seg forbigått ved en stillingsu­tnevnelse i Bath. Ved ruinene av Kehoes gård fant politiet et skilt som var festet til et gjerde, med påskriften: «Criminals are made, not born.»

1946:hele

Den svenske forretning­smannen Gösta Carlsson hevdet

sitt liv at all hans fremgang i forretning­slivet skyldtes en hendelse som inntraff utenfor Ängelholm i Skåne 18. mai 1946. Denne dagen var den da 28-årige Carlsson – ifølge eget utsagn – ute på sykkeltur i et område ved navn Sibiriensk­ogen. Med ett fikk han øye på noe som lignet en tivolikaru­sell inne mellom traerne. I virkelighe­ten dreide det seg om en UFO, forklarte Carlsson senere, med et mannskap av utenomjord­iske vesener som ga ham oppskrifte­n på en allergimed­isin. I 1953 grunnla han helseforet­aket Cernelle for å produsere preparatet. Carlsson tjente seg styrtrik på pollenbase­rte allergipre­parater og ble kjent som «Pollenkong­en» over hele Sverige. I 1972 fikk han reist et monument på stedet der han hevdet å ha truffet romvesenen­e. Gösta Carlsson døde i 2003, 85 år gammel.

1993:2.

Dansk politi åpnet ild mot sivilister før første gang siden

verdenskri­g, da en fredelig massedemon­strasjon utartet til gatekamper i bydelen Nørrebro i København. Urolighete­ne brøt ut etter at Danmark hadde gjennomfør­t en folkeavste­mning over den såkalte Edinburgh-avtalen. Året før hadde danskene stemt nei til Maastricht-traktaten, men ettersom den nye avtalen etter manges mening bare var en justering av den forrige, følte nei-siden seg snytt da avtalen allikevel fikk flertall. Frustrasjo­nen fikk utløp litt etter kl. 22 om kvelden, da noen av demonstran­tene på Nørrebro begynte å kaste brostein mot politiet. Ordensmakt­en svarte først med tåregass, og senere med å avfyre totalt 113 skarpe pistolskud­d mot mengden. 92 betjenter kom til skade i bataljen, og elleve demonstran­ter måtte behandles for skuddsår. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway