Agderposten

Rosaruss ble togets stjerner i egen buss

Ikke mange rosaruss kan skryte på seg en muskeldrev­en russebuss. Men med dugnadsånd, skapergled­e og en bestefar med verksted er det meste mulig. I går rocket de gatene i Lillesand.

- Matias Smørvik

I fire uker har de skrudd, saget, malt og spikret. I går kom dagen hvor rosarussen i Prestholt barnehage endelig kunne vise frem russebusse­n sin for Lillesands befolkning. Med sjåførene Lauritz, Frederick og Anders bak rattet, endte de opp som byens kuleste - og ble premiert med 5.000 kroner.

Under småbarnsto­get i Lillesand fikk rosarussen til Prestholt barnehage saerlig oppmerksom­het. De møtte til toget med egensnekre­t russebuss. Bak ideen står bestefar og ambulanses­jåfør Torbjørn Krogstad, som fikk ideen på et av sine oppdrag i Åmli.

– Vi har hatt juleverkst­ed i garasjen tidligere. Nå ble det også vårverkste­d, som viste seg å bli et ganske stort prosjekt, forteller han.

Passet på bussen

Totalt er det 11 barn som i 2018 går ut av barnehagen som rosaruss. Samtlige 11 fikk vaere med på prosjektet som begynte fire uker før 17. mai. Hver mandag har de vaert samlet i garasjen til Krogstad for å bygge bussen som til slutt skulle få navnet «AEdda Baedda».

– De syns det har vaert stor stas å vaere med og de har fått ta del i hele prosessen. Vi laget skissa sammen. De har malt, skrudd, spikret, saget, planlagt og gjennomfør­t. Alle barna har bidratt, sier Krogstad.

– Fire uker er ikke mye tid om man kun møtes en gang i uka. Var du bekymret for at bussen ikke skulle bli ferdig i tide?

– Nei på ingen måte. De var så ivrige hele gjengen og sto på faelt for å få den ferdig. Den 16. mai hadde vi russedåp med avduking sammen med resten av barnehagen. Du kunne se at rosarussen var veldig påpasselig­e med at ingen av de andre barna gjorde skade på bussen. De forklarte resten av barnehagen hvordan bussen virket og alt arbeidet som sto bak. De føler et enormt eierskap til bussen, sier han, som også har en kone som er ansatt på Prestholt barnehage.

Alle de andre barne fikk likevel mulighet til å prøvekjøre bussen.

Tvunget til samarbeid

Han understrek­er viktighete­n av at barn i ung alder får mulighet til å skape noe med egne hender.

– Det lyser mestringsf­ølelse av barna når de får lov til å lage noe. De limer, borer og får bruke verktøy. Mitt poeng er å få frem den skapergled­en, før datamaskin­en kommer og tar hele initiative­t fra dem. Barna må få oppleve gleden av å lage noe selv som de kan sette på hylla. Eller i dette tilfellet, gå med i toget, sier Krogstad.

Roserussen har fått stor hjelp av lokale forretning­er, som har

sponset bussen med gode rabatter eller gratis varer. Blant annet har de fått hjelp fra Flikk flakk trykkeri, Fauskes malerfirma og Montér.

Barnehages­tyrer Kari Svendsen setter enormt pris på både innsats, og det ferdige resultatet.

– De laerer hvordan ting konstruere­s og bygges. Også blir de nødt til å samarbeide for å få til prosjektet. Jeg må si at bussen ble veldig veldig bra. Den er muskeldrev­en så ungene fikk også en solid jobb å gjøre i toget, sier hun.

AEdda Baedda blir nå satt på lagring frem til neste års 17. mai-feiring. Da skal neste års rosaruss få pryde toget.

– Denne kommer til å holde i mange år. Så god kvalitet er det på den. Bussen kommer til å vaere til stor glede for mange barnehageb­arn i årene som kommer, sier Svendsen.

Prisvinnen­de kortesje

Barnehagen endte også opp med å gå i borgertoge­t senere på dagen, hvor de stakk av med prisen for beste kortesjein­nslag.

– Det var en god idé som det åpenbart sto mye arbeid bak. Dette viser at selv 11 barnehageb­arn kan vaere med å lage noe bra, så lenge man har en kreativ tanke og vilje til å gjennomfør­e. At disse barna sammen med de ansatte i barnehagen ville skape noe selv er helt strålende og motiverend­e for oss som så på. I tillegg var det litt søtt, begrunner leder i 17. mai-komiteen Terje Legreid.

Med prisen fulgte en pengegave på 5.000 kroner. Den går til Prestholt barnehage.

 ??  ??
 ??  ?? SJÅFØRER: Rosarussen i Prestholt barnehage i Lillesand var kreative, og hadde laget sitt eget kjøretøy. Sjåførene Lauritz (t.v.), Frederick og Anders i front - geleidet av to foreldre.
SJÅFØRER: Rosarussen i Prestholt barnehage i Lillesand var kreative, og hadde laget sitt eget kjøretøy. Sjåførene Lauritz (t.v.), Frederick og Anders i front - geleidet av to foreldre.
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD
 ??  ?? BUNADSGUTT: Vegard Bakkemoen Dåvøy (6) i sin onkels gamle bunad sammen med mamma Carina Bakkemoen, venter på barnetoget i Lillesand. Neste år skal han gå i toget med 1. Klasse.
BUNADSGUTT: Vegard Bakkemoen Dåvøy (6) i sin onkels gamle bunad sammen med mamma Carina Bakkemoen, venter på barnetoget i Lillesand. Neste år skal han gå i toget med 1. Klasse.
 ??  ?? VANT: Samtlige rosaruss på taket av sin selvbygde russebuss. Bak f.v. står Anders, Jesper, Alexander, Tobias. F.v. sitter Lauritz, Frederick, Sarah, Amalie, Allis, Kristine og Jacob.
VANT: Samtlige rosaruss på taket av sin selvbygde russebuss. Bak f.v. står Anders, Jesper, Alexander, Tobias. F.v. sitter Lauritz, Frederick, Sarah, Amalie, Allis, Kristine og Jacob.
 ??  ?? SPRUDLET: Elevene ved Borkedalen skole både sang og viftet med flagg i barnetoget i Lillesand.
SPRUDLET: Elevene ved Borkedalen skole både sang og viftet med flagg i barnetoget i Lillesand.
 ??  ?? I AKSJON: Drillpiker i Lillesand Skolekorps underholde­r i småbarnsto­get.
I AKSJON: Drillpiker i Lillesand Skolekorps underholde­r i småbarnsto­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway