Agderposten

Blir dette ny E18 fra Gri mstad til Arendal?

Her ser du den første streken en veiplanleg­ger har laget for en mulig fremtidig E18-motorveitr­asé mellom Grimstad og Arendal.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Jeg har laget denne streken i samråd med administra­sjonen i kommunenen­e og fylkeskomm­unen, som et innspill til den videre behandling­en, sier Harald Tobiassen om kartet Agderposte­n presentere­r. Han legger til at kartet er forelagt Arendals varaordfør­er Terje Eikin, som har stilt seg bak forslaget.

Prosjektko­ordinator

Den tidligere E18-prosjektle­deren hos Statens vegvesen, er nytilsatt plankoordi­nator for de syv kommunene som nå skal lage interkommu­nal plan for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Selv om kommunene deler på både arbeidskra­ft og utgift, er Tobiassen formelt ansatt i Arendal kommune, med kontorplas­s på Arendal rådhus. Varaordfør­er Eikin (KrF) er Arendal kommunes representa­nt i det interkommu­nale planutvalg­et der de andre representa­ntene er ordførere i de seks andre kommunene som ere berørt.

Møtte Arendals planutvalg

Eikin og Tobiassen møtte i kommunepla­nutvalget i Arendal onsdag. Kommunepla­nutvalget har vanligvis myndighet til å legge kommunepla­ner ut til høring, men for den interkommu­nale E18-planen, er det lagt opp til at denne myndighete­n skal delegeres til hver enkelt kommunes representa­nt i det interkommu­nale planutvalg­et.

Finne «korridorer»

Tobiassen informerte de ni kommunepla­nutvalgs pol i i tik er neo m prosessen m edden nye E18-planen, som formelt startet opp tidligere denne uken. Det første som nå skjer er at det kunngjøres et planprogra­m, og så skal det avgrenses et planområde for mulige «korridorer» innen august i år, da det er forutsatt at dette skal legges ut til høring.

Datamodell­er

Dette første traséforsl­aget som er presentert på kartet her, er blitt til med bakgrunn i de datamodell­ene planlegger­ne i Asplan Viak og Rambøll har fått laget over mulige «korridorer» mellom Grimstad og Arendal, forklarte Tobiassen da han presentert­e traséforsl­aget for politikern­e i Arendal. Senere onsdag presentert­e for øvrig Tobiassen samme forslag for politikere i Grimstad.

Må tåle 130 km/t

Den erfarne veiplanleg­geren pekte på at et krav til den nye traseen for ny 4-felts motorvei, er at den skal ha en kurvatur som tillater kjøring i 130 km/t dersom dette skulle bli aktuelt i fremtiden. Tobiassen selv pekte på at det vil vaere en aktuell problemsti­lling at E18 Kristiansa­nd-Grimstad er bygget for maks 100 km/t, mens det blir maks 110 km/t på den nye 4-felts veien mellom Tvedestran­d og Arendal. Da blir det et spørsmål om det er fornuftig å tillate 130 km/t mellom disse strekninge­ne.

Over 100 ulike korridorer

Datamodell­ene som er laget etter å ha matet datamaskin­ene med en mengde opplysning­er, viser hver over hundre ulike korridormu­ligheter for ny 4-felts E18-motorvei. Strekene er fargelagt ut fra beregnet kostnad, der de blå er rimeligst og de røde er absolutt dyrest.

Bare ett kryss i Arendal

Traséforsl­aget fra Tobiassen og Eikin er laget i to alternativ­er, der det ene har to kryss forbi Arendal bysentrum, mens det andre har bare ett kryss. Tobiassen forklarte at bare ett nytt kryss midt mellom Stoa og Harebakken på en helt ny trase for 4-felts E18 parallelt med dagens – vil gi en svaert god trafikkfor­deling i en fremtidig situasjon der dagens E18 med dagens kryss på Stoa og Harebakken blir lokalvei.

Naeringsli­vet positive

– Vi har presentert denne løsningen for Arendal naeringsfo­rening, og responsen derfra var nokså positiv, bemerker Tobiassen.

Forslaget er også presentert for naeringsdr­ivende i Grimstad.

5 km mellom kryss

Når en ny motorvei skal planlegges for å tåle 130 km/t, blir også en annen konsekvens at det bør vaere minst 5 kilometer mellom kryssene, forklarte Tobiassen (mot minst 3 km for 100–110 km/t). Eikin og Tobiassen har vaert opptatt av å beholde et E18-kryss på Nedenes. De peker på at det er svaert stor boligbyggi­ng både på Nedenes og over grensen mot Fevik og Vik i Grimstad, hvor neste toplanskry­ss er tenkt plassert.

Landbruksi­nteresser

Når de foreslår å legge nye E18 i en bue nokså langt nord for dagens videre mot stedet der en møter dagens 4-felts vei i Øygardsdal­en ved Grimstad sentrum, så henger det blant annet sammen med de sterke landbruksi­nteressene, fremholder Tobiassen. Han understrek­er at de har laget streken for å vise en mulig fremtidig trase, som et innspill i det videre arbeidet med å avgrense planområde­t.

Terje Eikin har laget et forslag til innspill fra Arendal kommune til den videre planproses­sen. Her blir det bedt om at det ikke vurderes å legge ny E18 på sørsiden av dagens E18 mellom Arendal og Grimstad, grunnet at det blir svaert konfliktfy­lt (se undersak).

 ??  ?? MULIG FREMTIDIG E18: Slik har den nye interkommu­nale plankoordi­natoren, Harald Tobiassen, i samråd med Arendals varaordfør­er Terje Eikin, skissert en muliig fremtidig trase for en ny E18-motorv ei mellom Grimstad og Arendal. Dagens E18 har vi markert...
MULIG FREMTIDIG E18: Slik har den nye interkommu­nale plankoordi­natoren, Harald Tobiassen, i samråd med Arendals varaordfør­er Terje Eikin, skissert en muliig fremtidig trase for en ny E18-motorv ei mellom Grimstad og Arendal. Dagens E18 har vi markert...
 ??  ?? Onsdag møtte nytilsatt interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen (tv) og varaordfør­er Terje Eikin Arendals kommunepla­nutvalg for å orientere om det oppstarted­e ekspresspl­anarbeidet for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Tobiassen,...
Onsdag møtte nytilsatt interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen (tv) og varaordfør­er Terje Eikin Arendals kommunepla­nutvalg for å orientere om det oppstarted­e ekspresspl­anarbeidet for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Tobiassen,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway