Agderposten

Skjebnedag for ny pensjonsav­tale

Onsdag blir det klart om de fagorganis­erte i offentlig sektor sier ja til ny pensjonsav­tale. Mange lokale foreninger og lag har mobilisert kraftig mot.

-

Onsdag offentligg­jør LO, Unio og YS resultaten­e fra de ulike uravstemni­ngene i sine forbund. Om det blir et nei-flertall i ett eller flere av hovedorgan­isasjonene, vil avtalen som ble fremforhan­dlet i mars, trolig ikke bli noe av likevel.

– Det er vanskelig å spå utfallet, for foreløpig har vi ikke engang informasjo­n fra forbundene om hvor mange som har deltatt, sier Jorunn Folkvord i organisasj­onen Forsvar offentlig pensjon til NTB.

Organisasj­onen, hvor en rekke lokale fagforenin­ger i offentlig sektor er tilknyttet, har de siste månedene mobilisert over hele landet for å få offentlig ansatte til å si nei til avtalen, som de mener er altfor dårlig.

Organisasj­onen mener den nye pensjonsav­talen er usolidaris­k og premierer de som er heldige nok til å ha en helse og en jobb som tillater dem å jobbe langt inn i 70-årene, mens de som ikke klarer å stå lenge i jobb, vil få en altfor dårlig pensjon.

– Forsøk på knebling

Spenningen er saerlig knyttet til hva medlemmene i de tre største forbundene i offentlig sektor – Fagforbund­et, Norsk Tjenestema­nnslag (NTL) og Utdannings­forbundet – faller ned på. En rekke av de største NTL-foreningen­e, som NTL Sentralfor­valtningen, NTL Nav, NTL Universite­tet i Oslo, NTL NTNU og NTL Universite­t i Tromsø Norges arktiske universite­t, har anbefalt sine medlemmer å stemme nei.

I Utdannings­forbundet har minst seks lokale organisasj­oner sagt nei, og i Fagforbund­et har to lokale organisasj­oner anbefalt sine medlemmer å stemme nei. Ifølge Klassekamp­enskal imidlertid lokallag ha blitt beordret fra sentralt hold til å ikke komme med egne anbefaling­er, og de lagene som har oppfordret medlemmene til å stemme nei, skal ha blitt bedt om å trekke uttalelsen, noe flere lokale tillitsval­gte skal ha oppfattet som et forsøk på knebling.

Forbundsle­der i Fagforbund­et Mette Nord sier i en kommentar at praksisen i Fagforbund­et er at fagforenin­gene verken skal si ja eller nei til et framforhan­dlet forslag.

– Når forbundsst­yret har vurdert resultatet, er det medlemmene som skal avgjøre saken gjennom uravstemni­ng, sier Nord.

Jorunn Folkvord mener det har vaert et tydelig press for å få medlemmene til å si ja fra sentralt hold i forbundene, og at de negative sidene ved det nye forslaget har blitt nedtonet og gjemt unna i materialet som har blitt sendt ut.

Krever at hver stemme teller

Uravstemni­ngene er ment å vaere rådgivende for hovedorgan­isasjonene. Hvordan de vil løse det hvis resultaten­e spriker mellom ulike forbund, er ikke avklart.

I Unio holder Utdannings­forbundet og Forskerfor­bundet uravstemni­ng, mens Politiets Fellesforb­und og Norsk Sykepleier­forbund har behandlet spørsmålet i sine forbundsst­yret og sagt ja til avtalen. Folkvord, som selv sitter i fylkesstyr­et i Utdannings­forbundet Oslo, sier hun har klare forventnin­ger om at hvert medlem skal telle som én stemme. Utdannings­forbundet teller omtrent halvparten av Unios stemmer, påpeker hun.

– Resultatet i en uravstemni­ng gir også en mye klarere indikasjon på hva medlemmene mener enn hva et vedtak i et forbundsst­yre gjør. Stemmer avgitt i en uravstemni­ng bør derfor tillegges større vekt når det endelige resultatet skal fastslås, mener hun.

Ledelsen i alle hovedorgan­isasjonene og forbundene har advart kraftig mot konsekvens­ene av et nei.

– Konsekvens­en vil vaere at dagens ordning fortsetter, men at levealders­justeringe­n etter hvert vil medføre at pensjonsyt­elsene i offentlig sektor vil bli dårligere for hvert år som går, uttalte blant annet første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, til NTB tidligere i vår. (©NTB)

 ?? . FOTO: NTB SCANPIX ?? ENIGE: Partene i offentlig sektor ble enig om en ny offentlig tjenestepe­nsjonsordn­ing tidligere i vinter. Onsdag kommer de ansattes dom over resultatet. Fra v.: Erik Kollerud (YS) Anders Kvam (Akademiker­ne Stat) Ragnhild Lied (Unio) Peggy Hessen...
. FOTO: NTB SCANPIX ENIGE: Partene i offentlig sektor ble enig om en ny offentlig tjenestepe­nsjonsordn­ing tidligere i vinter. Onsdag kommer de ansattes dom over resultatet. Fra v.: Erik Kollerud (YS) Anders Kvam (Akademiker­ne Stat) Ragnhild Lied (Unio) Peggy Hessen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway