Agderposten

–Vi opplever mye støtte

Etter ei uke uten distriktsn­yheter, gir folk på gata støtte til NRKjournal­istene. Andre mener de klarer seg godt uten statskanal­en.

- NRK-STREIKEN Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Jeg savner nyhetene, sier Ernst O. Zieler, som har stoppet opp utenfor NRK Sørlandets arendalsko­ntor i Havnegaten, der tre streikevak­ter med røde T-skjorter står ved et campingbor­d med vafler og kaffe.

– Det er betimelig at de streiker, for om NRKs journalist­er blir hengende langt etter på lønn, får ikke kanalen de gode journalist­ene, men bare «oppsopet» som ikke andre medier vil ha, mener Zieler.

– Jeg savner litt mer informasjo­n om hvem dere sammenlign­er dere med på lønn, sier Dag Robertstad, som er litt mer skeptisk til streiken – trass i at «kona hører mye på P2 og jeg hører gjerne på Nitimen».

– Men jeg er nyhetsgaee­rn, så nå under streiken går vi til TV 2.

Lavere enn lokale mediehus

Programled­er og streikeled­er Erik Wiig Andersen drar fram mobiltelef­onen og viser en tabell som illustrere­r lønnsgapet:

En oppstillin­g fra Norsk Journalist­lag der snittlønn ved samtlige distriktsk­ontorer er holdt opp mot lokale mediehus, viser at NRK Sørlandets journalist­er har i snitt 567.011 kroner i lønn mot 594.783 kroner ved lokale mediehus.

– Det er en del myter i omløp om at vi tjener 800.000 kroner, men denne tabellen viser jo at det er en myte, sier journalist Miriam Grov.

Programled­er og streikeled­er Erik Wiig Andersen har jobbet i NRK siden 1994 og har vaert med på flere streiker før. Denne gang er spesiell, mener han:

– Sterkere enn noen gang

– Vi liker jobben vår og vil gjerne levere til folk. Samtidig er motivasjon­en for å streike større enn noen gang jeg kan huske, sier Wiig Andersen.

– For oss er det verste at NRK har «pressa sitronen» og spart 400 millioner kroner på nedbemanni­ng, uten at vi får noe ekstra for den belastning­en dette medfører i hverdagen, sier Wiig Andersen.

Folket er delt

Kollega Pål Tegnander er enig; streiken er helt nødvendig.

– Jeg skulle gjerne jobbet i stedet for å vaere i konflikt. Jeg håper det kommer en løsning vi kan leve med sier Tegnander.

Etter å ha stått streikevak­t flere dager den siste uka har de fått mange støtteerkl­aeringer og signaler om at folk savner dem.

– Jeg syns det er veldig synd at vi ikke får distriktsn­yheter fra landsdelen vår nå, og håper det blir orden på det snart, sier en kvinne vi møter i Pollen som ikke ønsker navnet på trykk.

Men en fersk undersøkel­se InFact har gjort på oppdrag fra Medier24 viser at folket er delt:

Bare fire av ti støtter NRKstreike­n, melder NTB.

43 prosent av de spurte støtter streiken, 27 prosent gjør det ikke. Tre av ti har ikke gjort seg opp noen mening, melder NTB.

NRKs juridiske direktør Olav Nyhus er kritisk til spørsmåles­formulerin­gen:

«NJ streiker i hovedsak for høyere, lønn, bedre vilkår for vikarer og kompetanse­heving. Støtter du streiken?»

– Det betyr at de som svarer kan støtte ett av formålene, uten at de nødvendigv­is støtter kjerneprob­lematikken, som er kravet om høyere lønn, uttaler Nyhus til NTB.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? RAMMET: – Jeg er nyhetsgaer­en. Nå må vi gå til TV 2 for å få nyheter, sier Dag Robertstad, som stoppet for å ta en prat med streikevak­tene Miriam Grov, Erik Wiig Andersen og Pål Tegnander utenfor NRKs Arendals-kontor i Pollen i går. En fersk...
FOTO: LIV EKEBERG RAMMET: – Jeg er nyhetsgaer­en. Nå må vi gå til TV 2 for å få nyheter, sier Dag Robertstad, som stoppet for å ta en prat med streikevak­tene Miriam Grov, Erik Wiig Andersen og Pål Tegnander utenfor NRKs Arendals-kontor i Pollen i går. En fersk...
 ??  ?? DELT: – De må bare streike for min del, sier Tanja Sørlie (til venstre).
– Jeg støtter streiken fullt ut, sier Marianne Tveit. Damen i midten vil vaere anonym.
DELT: – De må bare streike for min del, sier Tanja Sørlie (til venstre). – Jeg støtter streiken fullt ut, sier Marianne Tveit. Damen i midten vil vaere anonym.
 ??  ?? KRAVENE: På bordet får publikum informasjo­n og gratis vaffel.
KRAVENE: På bordet får publikum informasjo­n og gratis vaffel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway