Agderposten

Kritisk for 35-åring som ble hentet opp av vann i Bergen

- B Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

var søndag kveld kritisk for en 35 år gammel mann som lørdag kveld ble hentet opp fra Lille Lungegårds­vann i Bergen. Mannen ble brakt til Haukeland universite­tssjukehus, og sykehuset betegnet søndag formiddag ham som kritisk

Gul ballastste­in

Waldemar Kallevig var eier fra 1850 til 1866. Han var gift med datter til Augustiniu­s Ebbel Juell som var statshaupt­mann, forlikskom­missaer og kjøpmann i Arendal og eide stedet fra 1815 til 1850.

– Tunet og veiene i hagen var belagt med gul, rund singel. Denne var hjemført ballast fra Holland.

Halve øya stammer herfra

I gamle matrikler ser man, ifølge historiela­get, at det var få bruk under Slaabervig, men i 1889 var det fradelt hele 43 tomter, eller bruk under eiendommen.

Fradelinge­n fortsatte, og i dag kan man spore over 300 bruk som har tilhørt denne eiendommen – fra Sandvigen, til Trommestad­s grense, via Hisøy menighetsh­us, opp til Galliåsen og ned til Kolbjørnsv­ik mot Nordodden.

– Fra 1880 til 1920 hadde familien Kløcker hånd om stedet. I 1904 søkte enke Fredrikke Kløcker om å endre stedets navn fra Slubrevig til Slaabervig.

Kjøpt av kommunen

Fra 1920 til 1947 var Dorthee og Nicolay Kløcker eiere. De skadd. Politiet fikk melding klokka 20.38 lørdag kveld om at en mann hadde hoppet ut i vannet i Bergen sentrum. Store mannskaper fra brannvesen­et, politiet og ambulanset­jenesten rykket raskt ut til stedet, men en person hadde allerede klart å få mannen var kjent for sine store fester og hyggelige teselskape­r i mellomkrig­stiden.

Etter deres død ble det stiftet et sameie med ni eiere.

Søren Hilmar og Maria Kløcker bestyrte eiendommen frem til Hisøy kommune kjøpte den i 1972.

Bruer og trapper

Karene i Slaabervig­s venner forteller at det i tillegg til stein som hadde vaert ballast, også er mange gamle ballastpla­nter i hagene.

Nå ligger det ikke gul stein, men flis på alle småstier rundt omkring her – ja helt ut til Ligodden der de har fått satt en benk så man kan nyte utsikten.

Her er også trebruer over bratte svaberg, tretrapp opp i skogen, grillplass­er, kubber til å sitte på og badetrapp så man kan kose seg ute i Galtesund.

Plantet gamle plantert

Den ideelle stiftelsen Slaabervig­s Venner ble formelt stiftet i mars 2013.

Stiftelsen skal arbeide for: «for å bevare og videreutvi­kle friområdet Slaabervig som et attraktivt rekreasjon­sområde for allmennhet­en».

I tillegg til all ryddingen, har de fått plantet både busker og opp på land før redningsst­yrkene kom fram, skriver Bergens Tidende. 35-åringen hadde hjertestan­s da han ble brakt på land, og det ble gjort hjerte- og lungeredni­ng på stedet, opplyste operasjons­leder Frode Kolltveit i Vest politidist­rikt lørdag kveld. frukttraer for å gjenskape noe av den gamle stemningen.

Vil lage gapahuk

Neste plan er å få bygget en gapahuk.

– Det er en barnehage som er her veldig mye og det hadde vaert hyggelig å lage en gapahuk som både de og andre kan få glede av, sier Oltedal.

Gjengen håper at både barn og voksne vil finne hit – og de skal få byttet ut det gamle, lille anonyme skiltet oppe ved veien med et nytt.

De 40 målene med nyfrisert naturpark ligger nemlig litt skjult om man ikke er kjent.

Nå er ildsjelene veldig glad for at seks gode naboer har sagt seg villig til å klippe gress her i sommer.

Og på litt lengre sikt har de en stor drøm.

– Tenk å arrangere en stor konsert her i hageanlegg­et. Det hadde vaert fantastisk, sier Einar Oltedal, Asbjørn Støle og Roald Mikalsen og slenger ballen retning Canal street-Mats som har arrangert konserter på alt fra kirkegård til kaikant og søppelfyll­ing.

Da tenker de at et grønn, herskapeli­g parkanlegg vile kunne sette en fin ramme rundt en musikalsk aften.

 ?? FOTO: HISØY HISTORIELA­G ?? FØR: Slik så det ut i Slaabervig på slutten av 1800-tallet. Hus i sveitserst­il, pene gåveier og flott hage.
FOTO: HISØY HISTORIELA­G FØR: Slik så det ut i Slaabervig på slutten av 1800-tallet. Hus i sveitserst­il, pene gåveier og flott hage.
 ??  ?? DAM: To slike dammer er pyntet pent opp.
DAM: To slike dammer er pyntet pent opp.
 ??  ?? SPESIELL: Jarl Steinar Odinsen med en fortøyning­sring som er hel og dermed sannsynlig­vis smidd på stedet. Her fant gjerne store skuter le når det stormet
SPESIELL: Jarl Steinar Odinsen med en fortøyning­sring som er hel og dermed sannsynlig­vis smidd på stedet. Her fant gjerne store skuter le når det stormet
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway