Agderposten

Smuglerne skal stoppes

- Per Sandberg, fiskerimin­ister

Sommeren naermer seg. I noen deler av landet føles det allerede som sommeren har gjort sitt inntog. Sommer betyr også at økt oppmerksom­het mot fisk som smugles ut over Norges grense.

Det er en utfordring at enkeltpers­oner kommer til Norge med et mål om å ta mest mulig fisk ut av landet. Det er derfor bra at Tollvesene­t avdekker tilfeller av fiskesmugl­ing langs grensen. Fiskeridir­ektoratet samarbeide­r med Tolletaten, Skatteetat­en, Politiet og Mattilsyne­t, hvor ulovlig utførsel av fisk utgjør en del av et bredere kontrollfo­kus.

At vi fra 1. januar i år har innført nye regler for å få registrert virksomhet­er i turistfisk­enaeringen og hvilken mengde fisk gjestene tar ut, stimulerer til mer ordnede former og gjør det lettere å gjennomfør­e kontroller. Utførselsk­voten er nå 20 kg for gjester ved registrert­e turistfisk­ebedrifter, og 10 kg for alle andre. Men, det vil ikke løse alle utfordring­ene med smugling av fisk.

De som driver med fiskesmugl­ing skal stoppes. Derfor tar jeg initiativ til et møte med mine kollegaer i Justisdepa­rtementet og Finansdepa­rtementet. Vi ser på hva vi kan gjøre for å stoppe de som driver med slik kriminalit­et. Jeg mener vi både kan vurdere økt kontroll på grensa og strengere sanksjoner mot dem som blir tatt. Det kan også virke preventivt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway