Agderposten

225 meter. Ja du leser riktig.

225 meter. Ja du leser riktig. Det er høyden på de vindmøllen­e som er tenkt plassert på Oddeheia og Bjelkeberg i Birkenes kommune. Til sammen er det planer om 21 møller av denne sorten.

- Trond Harstad Motvind-folkeaksjo­nen mot vindmøller i Birkenes.

Det er kanskje vanskelig å forholde seg til en høyde på 225 meter. Tryvannstå­rnet i Oslo er 118 meter. Radiomasta som står i naerheten er 209 meter høy. Da begynner dere kanskje å forstå at når disse møllene i tillegg blir plassert på høydepunkt­er i det aktuelle området så vil de ruve.

Vindmøllen­e er påtenkt plassert geografisk midt i Birkenes. De vil med denne høyden kunne sees fra topper i hele kommunen. Til og med mange husstander i Birkeland sentrum vil kunne se disse monstermøl­lene svirrende rundt på dagtid. Med påmonterte lys på toppen av tårnet, som er et krav fra luftfartsd­irektorate­t, vil vi oppleve tivolilign­ende forhold etter mørkets frembrudd.

Mange folk bosatt i vår region fra Kristiansa­nd i vest til Arendal i øst knytter friluftsli­vsopplevel­ser til Birkenes.

Vinterstid er Toplandshe­ia/Øynaheia et yndet skiområde. Flotte nyoppkjørt­e løyper i herlig høyheiterr­eng møter de som tar skiene fatt. Se for dere heia på den andre siden av dalen mot vest når dere står på Kantafjell­et og er i ferd med å renne ned mot parkerings­plassen på Topland, et industriom­råde med vindmøller, 21 i tallet, 225 meter høye, med svirrende rotorblade­r vil dere få oppleve dersom Olje- og Energi- departemen­tet gir klarsignal til utbygging. Ikke saerlig til naturopple­velse dersom dere spør meg.

Tovdalselv­a som renner gjennom dalen, forbi Birkeland, er et vernet vassdrag som er enestående i sitt slag. Elva renner fritt fra hei til hav. Elva og heiområden­e naer ved er et yndet rekreasjon­sområde. Dersom du ikke har forsøkt laksefiske, må du absolutt gjøre det. Det føles som å vaere i villmarka når du går langs elva. Er du heldig, kan du oppleve hubroen på kveldstid eller se fiskeørna som har reirplasse­n sin der.

Olje-og energidepa­rtementet(OED) hadde såkalt sluttbefar­ing i Birkenes sist onsdag.

OED er den instansen som skal ta den endelige avgjørelse­n om utbygginge­n skal realiseres. NVE har tidligere sagt ja til utbygging. Likedan har kommunesty­ret i Birkenes gjort, riktignok med knappest mulig flertall, med en stemmes overvekt. Prosessen i forkant av kommunesty­remøtet i Birkenes var svaert uryddig og preget i stor grad av lobbyvirks­omhet. Aftenposte­n og andre større avviser har beskrevet det forholdet der store utenlandsk­e konsern tilbyr små kommuner med dårlig økonomi avtaler som frister kommunesty­rerepresen­tanter. Også lederen i Faedreland­svennen ,31.mai 2017, er kritisk til denne praksisen.

Professor Fridtjof Bernt sier :»når avtaler blir gjort som ikke har noe med vindkraftu­tbyggingen å gjøre ,da har man gått over en grense». Dette var tilfelle i Birkenes.

Fylkesmann­en avslo dessverre anmodninge­n om lovlighets­kontroll som La Naturen Leve søkte om. Motvind, folkeaksjo­nen mot vindmøller i Birkenes, har hele tiden kjempet en kamp for å forhindre at vår vakre natur skal bli omgjort til et gedigent industriom­råde.

Vi har argumenter­t med at det må vaere alternativ­e inntektsmu­ligheter til den lettvinte måten å tillate utbygging og rasering av norsk natur. Den påtenkte vindkraftu­tbygging vil i etablert driftsfase syselsette kanskje 4-5 personer. Dette tilsvarer omtrent det antall personer som jobber på bensinstas­jonen på Birkeland.

Mange mennesker er bosatte langs elva. Det er fastboende på Tjaerestrø­m, Senumstad, Dalane, Vaeting, Flå, Fossane og Søre Herefoss.

Mange vil få støy, lys og skyggekast fra møllene. Det oppleves for dem at de er sviktet av flertallet i kommunesty­ret. Er det virkelig slik folket i dalen skal oppleve «det grønne skiftet»? De har søkt ro og fredelig omgivelser oppetter langs elva. Nå blir de kanskje utsatt for dette som det vedlagte bildet så godt illustrere­r.

Motvind har avtale om et møte med OED i Oslo i midten av juni måned.

La oss håpe at fornuften seirer og at de lytter til våre argumenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway