Agderposten

Noen spør om dette er lovlig

- Erik L. Werner Kommuneove­rlege i Arendal

Ca 300 innbyggere i Arendal har for kort tid siden fått melding fra Helfo om at de har fått ny fastlege, uten å ha ønsket det selv. Noen har opplevd dette som en alvorlig inngripen i deres frie valg til fastlege, og henvendt seg til kommuneove­rlegen med spørsmål om dette er lovlig.

De fleste vil ha fått med seg et lite opprør som har pågått blant fastleger det siste året. Som følge av samhandlin­gsreformen, er oppfølging av store pasientgru­pper som tidligere ble ivaretatt i spesialist­helsetjene­sten, overført til fastlegene uten at disse har fått noen kompensasj­on eller tid til å innrette sin praksis mot disse endringene. Også innen kommunehel­setjeneste­n har det skjedd betydelige endringer, med nye, fine tiltak, som alle krever fastlegens som sentral koordinato­r. Til sammen gir dette en ganske betydelig økt arbeidsmen­gde for fastlegene.

Mange fastleger har derfor det siste året krevd et lavere antall innbyggere på sine lister, for å kunne fortsette å gjøre en faglig forsvarlig jobb. Som regel ønsker fastlegene en slik listereduk­sjon gjennomfør­t ved ”naturlig avgang”, dvs når folk flytter eller dør eller bytter lege, så kommer det ikke nye på listen.

Når en lege ønsker umiddelbar iverksette­lse av en listereduk­sjon må Helfo gjøre et aktivt utplukk gjennom et tilfeldig valg av personer, som da får brev om at de er overført til en annen lege. Mange kan oppleve dette negativt, og det er klart at det å bryte opp et godt lege – pasient forhold er uheldig på mange måter.

Arendal kommune har nå svaert få ledige listeplass­er i fastlegeor­dningen, i likhet med alle omkringlig­gende kommuner i regionen. Dette truer muligheten til fritt legevalg. Vi vil derfor i løpet av kort tid lyse ut to nye avtaler for fastlege. Vi har også søkt om å få lyse ut to fastlønned­e stillinger for yngre leger i spesialise­ring i allmennmed­isin.

For mange yngre leger er det skremmende å ta stort lån og påta seg store økonomiske forpliktel­ser for å gå inn i en karrière som fastlege. Derfor har stadig flere kommuner valgt å opprette fastlønned­e utdannelse­sstillinge­r, og ser at dette gir betydelig flere søkere til disse. Det er i våre dager vanskelig å få gode søkere til stilling som fastlege og slik jeg ser det, er det derfor avgjørende at kommunen nå benytter denne anledninge­n.

Til innbyggere i Arendal som nå har fått ny fastlege og som er usikre på om de ønsker denne legen som sin fastlege, har jeg to råd: For det første bør du avtale en ”prøvetime” hos legen du har fått tildelt, det er mulig inntrykket og samarbeide­t med denne legen kan bli bedre enn du tror i utgangspun­ktet. For det andre har du mulighet til å bytte til en annen av fastlegene som fortsatt har åpen liste – det er fortsatt 8-10 leger i byen som har åpne lister, selv om antallet plasser på hver enkelt av disse ikke er så mange.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway