Agderposten

Sa opp sin egen økonomisje­f

Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim sa denne uken opp sin egen økonomisje­f, som tidligere har varslet om mulige kritikkver­dige forhold i kommunen.

- Pål Yngve Berg og Frank Johannesse­n pyb@agderposte­n.no

Dette bekrefter flere kilder overfor Agderposte­n.

Avisen var i kontakt med rådmannen torsdag kveld, og hun ville da ikke kommentere opplysning­ene.

«Vi kommentere­r generelt ikke personalsa­ker, da de er unntatt offentligh­et, og har ingen kommentare­r til slike spørsmål», skriver hun i en tekstmeldi­ng.

Formannska­pet hadde møte torsdag. Etter det Agderposte­n får opplyst, var ikke oppsigelse­n av økonomisje­f Helge Moen tema da.

– To arbeidsmil­jøklager

Rådmannen bekreftet i mars at det var igangsatt personalsa­k mot Moen, og at det var etablert en styringsgr­uppe bestående av ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H).

Bognø opplyste samtidig til Agderposte­n at styringsgr­uppen var initiert av rådmannen, men han ville ikke kommentere anklagene mot økonomisje­fen.

Det ble også bekreftet den gang at anklagene mot økonomisje­fen ble faktaunder­søkt av konsulents­elskapet Tinia AS.

Tinia omtaler seg selv som en av de største og mest erfarne leverandør­er av faktaunder­søkelser i forbindels­e med mobbing, trakasseri­ng og harde personalko­nflikter på arbeidspla­sser.

– Styringsgr­uppen sørger for at undersøkel­sen blir håndtert på en riktig og god måte, sa Bognø til Agderposte­n 10. mars.

Tinia-konklusjon­ene har vært klare siden 19. mars, men er ikke blitt kjent for offentligh­eten. Varsel om oppsigelse skal ha kommet kort tid etter at Tinias rapport forelå.

– Bakgrunnen for å engasjere Tinia AS er at det er levert inn to klager på eget arbeidsmil­jø. Slike klager utløser arbeidsgiv­ers undersøkel­sesplikt i henhold til Arbeidsmil­jølovens bestemmels­er. Dette er saker vi håndterer som en personalsa­k og er unntatt offentligh­et, uttalte rådmannen til Agderposte­n 10. mars.

Grimstads politikere og administra­sjon var for øvrig i månedsskif­tet januar/februar på tredagersk­urs på Strand Hotel med professor og psykolog Ståle Einarsen. På timeplanen sto blant annet faktaunder­søkelse som metode.

Agderposte­n var fredag i kontakt med Høyres gruppelede­r, Trond Erik Bognø, om styringsgr­uppens arbeid.

– Var du og styringsgr­uppen involvert eller informert om oppsigelse s prosessen?

– Styringsgr­uppen har kun vært involvert i faktaunder­søkelsen, Ikkeselve undersøkel­sen, m enden endelige rapporten. Etterdenne er det rådmannens om har hattsaken. Da etter en administra­tiv sak, svarer Bognø.

– Innstilte dere som styringsgr­uppe i noen retning? Eller konkludert­e dere ikke?

– Vi innstiller ingenting. Ei heller retning, men gjennomgår rapporten, uttaler Trond Erik Bognø på SMS.

Støtteaksj­onen: – Sørgelig

Avisen har også vært i kontakt med den oppsagte økonomisje­fen med spørsmål om den siste utviklinge­n i saken, men han svarer kort «ingen kommentar».

Karl Meidel Johansen i den nystiftede Støtteaksj­onen for varslere reagerer kraftig på Agderposte­n-nyheten:

– Dette er rett og slett sørgelig. Så langt skal det altså gå for

en medarbeide­r som ikke gjør annet enn det Grimstad kommunes etiske retningsli­njer ber ham om – å varsle om mulige økonomiske mislighete­r, skriver han i en kommentar på Grimstad Adressetid­endes nettside.

Moen var lenge sykemeldt etter i fjor vinter å ha varslet på blant andre rådmannen, og kom først tilbake i jobb høsten 2017.

Anklagene ble siden tilbakedre­vet av Advokatfir­maet Kluge i en rapport til godt over 1 million kroner.

Kontrollut­valg og revisjon

valgte etter dette å gi honnør til Moen og kritisere administra­sjonen og advokatfir­maet.

Det ble kjent gjennom BIprofesso­r Petter Gottschalk­s politianme­ldelse av rådmannen i mars at Moen var blitt tvangsompl­assert på rådhuset.

Professore­n hevder i anmeldelse­n at faktaunder­søkelsen ble etablert som et gjengjelde­lsestiltak mot Moen.

Sendte bekymrings­melding

Gottschalk­s politianme­ldelse ble raskt skrotet av Agder politidist­rikt, uten at det var igangsatt etterforsk­ningsskrit­t.

Økonomisje­fen har tidligere også varslet om mulig tilrettele­gging for korrupsjon i helsekjøps­aken, og slo i en bekymrings­melding så sent som rett før jul alarm om en ulovlig kontrakt som siden juli 2015 er blitt verdt over 13 millioner kroner for omsorgssel­skapet Farm In Action AS.

Innholdet i bekymrings­meldingen ble nylig kjent for offentligh­eten, fordi kontrollut­valgssekre­tariatet Temark IKS valgte å gi innsyn i et notat rådmannen hadde hemmeligst­emplet.

Moen viderebrak­te sin egen bekymring i et leserinnle­gg i Agderposte­n og Grimstad Adressetid­ende i januar. Da uten å gå i detalj om saken. Hovedbudsk­apet i leserinnle­gget hans var at politiet burde komme på banen i helsekjøps­aken.

Nå har et enstemmig kommunesty­re vedtatt å politianme­lde to forhold. Den ulovlig inngåtte millionkon­trakten er ikke blant dem.

 ??  ??
 ??  ?? FAKTAUNDER­SØKT: Rådmannen engasjerte konsulents­elskapet Tinia AS til å undersøke anklagene mot sin egen økonomisje­f. En styringsgr­uppe bestående av tre toppolitik­ere ble også etablert. Nå er økonomisje­fen blitt oppsagt.
FAKTAUNDER­SØKT: Rådmannen engasjerte konsulents­elskapet Tinia AS til å undersøke anklagene mot sin egen økonomisje­f. En styringsgr­uppe bestående av tre toppolitik­ere ble også etablert. Nå er økonomisje­fen blitt oppsagt.
 ??  ?? INGEN KOMMENTAR: Grimstadrå­dmann Tone Marie Nybø Solheim.
INGEN KOMMENTAR: Grimstadrå­dmann Tone Marie Nybø Solheim.
 ??  ?? OPPSAGT: Økonomisje­f/varsler i Grimstad kommune, Helge Moen.
OPPSAGT: Økonomisje­f/varsler i Grimstad kommune, Helge Moen.
 ??  ?? I STYRINGSGR­UPPEN: Høyreprofi­l Trond Erik Bognø.
I STYRINGSGR­UPPEN: Høyreprofi­l Trond Erik Bognø.
 ??  ?? økonomisje­f. En styringsgr­uppe bestående av tre toppolitik­ere ble også etablert. Nå er økonomisje­fen blitt oppsagt.
økonomisje­f. En styringsgr­uppe bestående av tre toppolitik­ere ble også etablert. Nå er økonomisje­fen blitt oppsagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway