Agderposten

Vi bør investere i å gi alle en god barndom

-

Et ungt menneske som faller utenfor, koster i snitt samfunnet 20 millioner kroner, opplyste økonomipro­fessor Victor D. Norman i sitt foredrag under Arendalsko­nferansen – Fremtidens kommuner, som samlet 400 deltakere fra 50 kommuner over hele landet før helgen. Professore­ns budskap til kommunebyr­åkratene og politikern­e som fylte salen, var klar:

– Sats mer på barn og unge, lød budskapet fra professore­n fra Risør. Han pekte på faren for at kommunene bruker så mye penger på eldrebølge­n som snart skyller inn – at de ikke får nok penger til å satse på barn og unge som trenger det. Norman mener det faktisk er lønnsomt å investere 20 millioner kroner i et barn eller en ungdom som står i fare for å falle utenfor – enn å bruke samme beløp på reparasjon. Ofte med dårlig resultat.

Vi gjentar gjerne et par av Normans tankevekke­nde ord: «– Ikke på noe stadium i livet har vi evnen til å bli mer lykkelig og mer ulykkelig enn i barndommen. Derfor er det så lønnsomt å gi alle barn en god oppvekst. Den barndom og ungdom vi går glipp av fordi samfunnet ikke vil inkludere, får vi aldri igjen». Akkurat dette var også hovedtema for årets Arendalsko­nferanse: «Å investere tidlig i barn og unge gir avkastning. Hvordan kan kommunene bli bedre på dette?», lød spørsmålet i invitasjon­en. Asker er et eksempel på en kommune som har lyttet til oppfordrin­gen Norman og andre kommer med: Deres «velferdsla­b» har bevist at det er mulig å snu ressursinn­satsen fra reparasjon til forebyggin­g, opplyste prosjektle­der Ingrid Blichfeldt i sitt foredrag. At Asker både har fått departemen­tets innovasjon­spris her hjemme og en europeisk innovasjon­spris, vitner om at de er på riktig vei.

Og nå begynner stadig flere norske kommuner å innse at de må skifte verktøy fra reparasjon til forebyggin­g, fremholdt avdelingsd­irektør Lasse Jalling i kommunens interesseo­rganisasjo­n KS på konferanse­n. Han opplyste at KS nå er i ferd med å utvikle en modell for å kunne lykkes med dette. En modell som blant andre København har benyttet med suksess. De har investert en halv milliard i tiltak for ungdom, fordi de ser effekten.

Vi vil heie på denne utviklinge­n. Selv om vi er smertelig klar over utfordring­en det innebaerer både for byråkrater og politikere å snu trenden. Og som Norman også minnet om: Å snu trenden er ikke bare nødvendig av økonomiske årsaker. En ødelagt barndom, som blir en tapende ungdom og som kan ende i et ødelagt liv - er ikke bare kostbart for samfunnet – men en tragedie for den som rammes.

For øvrig vil vi berømme Arendal kommune for denne nyskapning­skonferans­en for kommunesek­toren. Nylig avdøde Kjell Sjursen kalles med rette «Arendalsko­nferansens far», ettersom han sto sentralt da Arendals-rådmann Harald Danielsens ledergrupp­e fødte ideen rundt årtusenski­ftet, og var primus motor for konferanse­n i svaert mange år. I år ble den arrangert for 18. år på rad. Med de utfordring­ene Kommune-Norge står foran med eldrebølge og presset økonomi, er konferanse­n viktigere enn noensinne.

Ikke minst av hensyn til alle barna som vil lide dersom vi ikke setter inn nok innsats tidlig nok.

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? ARENDALSKO­NFERANSEN: Fra venstre økonomipro­fessor Victor Norman, Lasse Jalling fra kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS, Ingrid Blichfeldt som er prosjektle­der for velferdsla­bben i Asker kommune og debattlede­rne Katinka Leiner og Anders Vege – avbildet...
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ARENDALSKO­NFERANSEN: Fra venstre økonomipro­fessor Victor Norman, Lasse Jalling fra kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS, Ingrid Blichfeldt som er prosjektle­der for velferdsla­bben i Asker kommune og debattlede­rne Katinka Leiner og Anders Vege – avbildet...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway