Agderposten

Fortsatt ikke trygt å varsle i et nytt Agder

På bakgrunn av våre erfaringer vil vi advare laerere mot å varsle.

- Gro O’Hara, Laila Lilleholt og Erling Steen

Vi har fulgt korrespond­ansen med nyvalgt leder i Agder Ap Cecilie K. Kroglund og sentralsty­remedlem i Ap Jon Rolf Naess om oppsigelse­ssakene i AustAgder fylkeskomm­une.

Cecilie K. Kroglund skriver at «som ny leder av et politisk parti ønsker jeg ikke å bygge opp en politisk sak om trygg varslingsk­ultur med grunnlag i disse faktiske enkeltsake­ne», og videre at du vil legge til rette for en sunn varslingsk­ultur i det nye fylket.»

Vi tillater oss å gjøre oppmerksom på at det nye fylket vil ha de samme innbyggern­e og de samme ‘høvdingene’ i LO og NHO som tidligere. Den negative varslingsk­ulturen som er etablert gjennom en rekke enkeltsake­r i Aust-Agder, vil videreføre­s dersom det ikke tas grep for å vise at det er blitt tryggere å varsle. På bakgrunn av våre erfaringer vil vi på det sterkeste advare alle laerere og andre ansatte i den nye fylkeskomm­unen mot å varsle eller på annen måte ta opp kritikkver­dige forhold når det gjelder arbeidsmil­jøet på skolene, opplaering­en av elever og laerlinger. Så lenge oppsigelse­ne i våre saker blir stående som ‘gjeldende rett’, vil det ikke vaere noen sunn varslingsk­ultur i det nye fylket. Vi utfordrer derfor Agder Arbeiderpa­rti til å støtte forslaget om en granskning av personalbe­handlingen i Aust-Agder fylkeskomm­une. Utgangspun­ktet bør vaere de oppsigelse­ne vi har vaert utsatt for slik det ble foreslått av advokat Haakstad overfor Kontrollut­valget i Aust-Agder.

Ved å lufte ut alle rykter og hemmelighe­ter, og få fram de faktiske forhold, vil en granskning gi det nye fylket en mulighet til å etablere en sunn varslingsk­ultur som lederen ønsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway