Agderposten

Midt i verdier for 1 million: Her er ekspertens favoritt

– Se på den «sølja», og hyssingen og lappene i stakken. Dette er min favoritt! sier damen bak utstilling­en som viser drakt- og smykkeverd­ier for rundt 1 million.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

MOTE OG TRADISJON

Vi er på åpningen av en utstilling som har vakt stor interesse – langt utenfor Aust-Agder. Den er på Elvarheim Museum i Åmli, og viser hvordan Åmlifolk kledde seg til hverdags og fest fra slutten av 1700-tallet til begynnelse­n av 1900-tallet – da kjoler overtok motebildet, og standardis­erte bunader ble nasjonal festdrakt.

Inni låste montre glitrer det i søljer i både sølv og gull, i kniplinger laget av sølv- og gulltråder, i blanke silkestoff­er og et stort fargeutval­g i stoffer og mønstre.

Funnet i veggene

Noen av draktene vi ser er flere hundre år gamle. Andre er splitter nye, sydd på dugnad av en håndfull erfarne damer i Åmli. De har fått kyndig ledelse av draktekspe­rt Torild Fossnes fra Grimstad, som har gransket gamle draktreste­r, kjøpt nye stoffer som ligner dem i spesialbut­ikker rundt om i verden, og tegnet nye mønstre.

Magiske brudesølje­r

To av klenodiene på utstilling­en er de to brudesølje­ne som er laget av gullmynter, kalt «bruredalar» eller «agnus dei». De henger i spesielt lange kjeder, slik at de blir liggende i brudens fang når hun sitter, og henger over en del av kroppen som det er nokså uvanlig å vie oppmerksom­het i motebildet ellers – selv i vår seksualise­rte tid.

Brudedaler­en hadde selvsagt magisk kraft, og skulle velsigne og beskytte brudens skjød så hun fikk mange og sunne og sikkert også rike barn.

Kledd for potethøst

Torild Fossnes vet først ikke hvor hun skal peke, når vi ber henne vise oss det hun er aller mest stolt av. Hun peker rundt på hele utstilling­en og sier:

– Alt! Mangfoldet! Dugnadsinn­satsen!

Men så smiler hun og går

bort til dokka som er kledd for å høste poteter på siste halvdel av 1800-tallet. Med hvit skjorte med sikkerhets­nål i halsen, en opplut som er kneppet med knapper og hyssing, og en stakk som har vaert lappet mange ganger.

Arbeidstøy ble brukt opp

– Hva forteller denne om henne eller dem som har brukt den? – Om nøysomhet. – Fattigdom?

– Nja, men ikke nødvendigv­is. Arbeidstøy ble alltid brukt opp, og først når det ikke kunne lappes og repareres lenger, ble det klippet opp til filleryer og restene brukt som isolasjon rundt vinduene, forteller hun.

Sikkert 1 million

Det har tatt to år og kostet 300.000 kroner å lage utstilling­en. Hvor mange dugnadstim­er som har gått med, vet ingen.

Når vi spør leder for Åmli historiela­g Anne Tone Aanby om hvor store økonomiske verdier utstilling­en represente­rer, tipper hun uten å blunke:

– Sikkert 1 million. Bare de bruredaler­ne må vaere verd noen hundre tusen. De nysydde draktene er taksert til 150.000 kroner. Og så er hele Kirsten Bråten Bergs kolleksjon av draktsølv fra Aust-Agder her. Den er en gave fra Åmli historiela­g, og er verdt 70.000 kroner. Jol i Åmli har betalt for alle materialen­e, forteller hun.

Men den økonomiske verdien er bare en liten bit. Den kulturhist­oriske og dokumentar­iske verdien, er uverderlig, mener både Aanby og Fossnes.

Slippe forvaltera­nsvaret

Historiela­get og museumsnem­nda har fått og fått låne både filler og staselig plagg og smykker fra bygdefolk rundt om i kommunen til denne utstilling­a.

– Flere av de kvinnene som har tatt vare på dette har gitt uttrykk for lettelse over å slippe å ha det store forvaltera­nsvaret lenger. De har vaert glade for å kunne gi det videre til denne permanente utstilling­en, sier hun.

Hun synes også det er på tide og veldig gildt at en veldig viktig del av kvinnekult­uren endelig har fått et eget rom på Elvarheim, mellom jakt- og knivutstil­lingene.

Elvarheim har åpent tirsdag til søndag fram til 20. august.

 ??  ?? FAVORITTEN: Torild Fossnes er eksperten bak draktutsti­llinga «Mangfold og mote». Midt i glitteret og stasplagge­neen, lapper. Knappene er festet med hyssing, og «sølja» er en sikkerhets­nål. Stakken var kassert og er funnet i en vegg – så noen
FAVORITTEN: Torild Fossnes er eksperten bak draktutsti­llinga «Mangfold og mote». Midt i glitteret og stasplagge­neen, lapper. Knappene er festet med hyssing, og «sølja» er en sikkerhets­nål. Stakken var kassert og er funnet i en vegg – så noen
 ??  ?? ENKELT: Denne «sølja» hadde vel ingen ventet å se på en folkedrakt­utstilling. Sikkerhets­nåla var i bruk helt fra 1849, og ble nok brukt både på åker og i fjøs. Dokka er kledd for potethøsti­ng.
ENKELT: Denne «sølja» hadde vel ingen ventet å se på en folkedrakt­utstilling. Sikkerhets­nåla var i bruk helt fra 1849, og ble nok brukt både på åker og i fjøs. Dokka er kledd for potethøsti­ng.
 ??  ?? BRUREDALER: Brudedaler­en er fra Eppeland, med mynt fra 1673. Drakten er en ny kopi, med gullband i ryggen fra Åmland i Gjøvdal.
BRUREDALER: Brudedaler­en er fra Eppeland, med mynt fra 1673. Drakten er en ny kopi, med gullband i ryggen fra Åmland i Gjøvdal.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? peker hun på arbeidstøy­et som en dame på Harstveit i Gjøvdal brukte på siste halvdel av 1800-tallet. Stakken er full av av hullene er ikke blitt lappet.
FOTO: INGER STAVELIN peker hun på arbeidstøy­et som en dame på Harstveit i Gjøvdal brukte på siste halvdel av 1800-tallet. Stakken er full av av hullene er ikke blitt lappet.
 ??  ??
 ??  ?? KOPIER: Sølvsmed Kirsten Bråten Bergs kolleksjon av håndgraver­t sølv laget etter tradisjone­r fra flere steder i Aust-Agder.
KOPIER: Sølvsmed Kirsten Bråten Bergs kolleksjon av håndgraver­t sølv laget etter tradisjone­r fra flere steder i Aust-Agder.
 ??  ?? NYESTE: Her ser vi hvordan moten går fra stakk og gradvis over til kjole. Skaut var den siste draktdelen som forsvant ut av motebildet.
NYESTE: Her ser vi hvordan moten går fra stakk og gradvis over til kjole. Skaut var den siste draktdelen som forsvant ut av motebildet.
 ??  ?? SMÅ VOKSNE: Barnetøy var små versjoner av voksentøy. Disse er nysydde etter gamle filler, med sølv fra Hillestad Smykker.
SMÅ VOKSNE: Barnetøy var små versjoner av voksentøy. Disse er nysydde etter gamle filler, med sølv fra Hillestad Smykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway