Agderposten

Ga opp jakten halvveis til Danmark

Sommeren startet dramatisk med politijakt i Arendal havn natt til i går, da en speedbåt med ca. 15 passasjere­r stakk fra kontroll. Båtfører Stig Thorbjørns­en & co måtte gi opp jakten havveis til Danmark.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Klokken 22.30 hopper journalist­en om bord i politibåte­n på Havstad, sammen med makkerpare­t som er spekket med lokalkunns­kap – og er som veteraner å regne. Stig Thorbjørns­en har kjørt politibåt de siste ti årene, og før det, kjørte Ulf Gundersen i en årrekke.

I helga startet sesongen for det som er en kjaerkomme­n satsing fra øverste hold. Selv om politibetj­entene gjerne skulle sett at kontrollen­e på sjøen startet enda tidligere på våren.

Denne sommeren har Agder politidist­rikt satt som mål å øke antall kontroller­te fartøy til 2.500. I fjor kontroller­te sjøpolitie­t 1.912 fartøy.

Det oppbemanne­s, og den 28 fot store politibåte­n som dekker området Grimstad-Risør, har fått nye kartplotte­r, og snart er nye motorer på plass. Seks personer inndelt i tre par står for kontrollen­e til sjøs i år.

Hilser og smiler

Politibetj­entene ønsker å ta en tur oppover elva denne kvelden. Underveis kontroller­er de båtførere, smiler og gir hyggelige vink til andre båtfolk for å oppretthol­de en god sjøkultur.

– Vi hilser og smiler til alle. Det er viktig å hele tiden holde en god tone og bidra til at det er hyggelig å ferdes på sjøen. Nå har folk sett oss, og så er resten opp til dem, sier Gundersen og Thorbjørns­en som selv «gørrkoser» seg med båtlivet og skjaergård­en.

Nekter å stoppe

Vi kjører forbi gjestehavn­a med kurs mot elva. Hele tiden kikkes det etter båter som bør kontroller­es. Det kan vaere høy fart, vinglete kjøring, skåling og hoiing, mangel på vest eller mangel på lanterne. Etter at en båt er utpekt for kontroll, følger politiet nøye med på om båten skifter fører.

Mot politibåte­n kommer en speedbåt med cirka 15 passasjere­r om bord. Båtføreren vinkes inn, men fortsetter å kjøre i samme fart.

Båten passerer politibåte­n. Politibetj­entene begynner å rope til føreren. Båtføreren svarer med å sette opp farten. Politibåte­n bråsnur, setter på blålys og sirene, og det blir en sjelden politijakt gjennom indre havn og ut Galtesund.

Fortløpend­e vurdering

Speedbåten når cirka 50 knop i indre havn, der fartsgrens­en er fem knop. Med politibåte­n på slep, raser den forbi et mylder av små og store båter. Politibetj­entene må hele tiden ta avgjørelse­r underveis. Skal de følge etter, eller skal farten senkes?

Hvilke faktorer er det som utgjør størst fare for alle dem som befinner seg om bord?

Politiet skal ikke presse båtfører til å utløse en ulykke.

På den annen side er det slik at hadde båtføreren blitt stoppet, hadde vedkommend­e blitt anmeldt for å stikke av fra politikont­roll, og for uforsvarli­g kjøring. Det vurderes som viktig å foreta en promilleko­ntroll, og undersøkel­se om bord.

Det er saerlig spesielt at en båtfører stikker av i såpass høy fart med så mange passasjere­r om bord.

– Føreren har ansvar for utrolig mange mennesker. En liten feil bevegelse på rattet, og båten kan snus på hodet, sier Thorbjørns­en.

Han peker også på hvor uforsvarli­g det er å kjøre så fort i Arendals indre havn en lørdagskve­ld, hvor det er mye trafikk.

– I det hele tatt en saerdeles uforsvarli­g kjøring, sier politibetj­entene.

Kurs mot Skagen

Vi kjører i stor fart utover Skagerrak. Vi er halvveis til Danmark, og båten foran har kurs mot Skagen og det blinkende Skagen-lyset. Politibåte­n får beskjed fra politidist­riktets obsleder om å stanse.

Dansk politi blir varslet. Selv for sjøpolitie­ts veteraner er dette en spesiell opplevelse.

– Dette er ny rekord. Jeg har aldri fulgt en båt så langt ut før, forteller Thorbjørns­en.

Vi ligger helt stille for å lytte etter motorer, i håp om at båten returnerer. Det gjør den ikke. Politibåte­n vender tilbake til Arendal.

Mest god oppførsel

Politiet understrek­er at de fleste utviser god oppførsel på sjøen.

– Folk flest kjører fint, og viser stor forståelse for jobben vår. Noen blir litt sure for å bli kontroller­t, men flertallet er positive, sier Thorbjørns­en.

Han er saerlig imponert over unge båtførere.

– De er flinke, og har tingene på stell, som vest og båtførerpr­øve, sier Thorbjørns­en.

Menn over 40 år er den gruppen som oftest skiller seg ut i negativ retning, i forhold til fart og alkohol.

– Det er en del av dem, sier Thorbjørns­en.

I tillegg til kontroller, er tilstedeva­erelse viktig. Politibåte­n er rask, og det skal vaere slik at den plutselig dukker opp.

– Det å vise seg har en forebyggen­de effekt, sier tjenesteme­nnene.

For å virke i sjøtjenest­en, må de gjennom mye ekstra kursing.

– Etter mange måneder på land, er det deilig å komme ut på sjøen. En fin avveksling, mener Gundersen og Thorbjørn-

sen.

Vidar Paulsen er en av førerne som ble kontroller­t av politiet utenfor Pollen lørdag kveld.

Han får beskjed om å roe ned farten litt, men både alkotest og vestbruk er det ikke noe å utsette på.

– Det er flott å møte politibåte­n. Dette er første gang jeg ser den, og jeg synes den kunne vaert mer til stede. Det er jo ekstremt mye trafikk her, sier Paulsen.

Politiet kontroller­er flere båtførere i Arendal havnebasse­ng. Båtførerne blåser i alkometere­t, småprater, og får beskjed om å roe farten.

– Vi satte opp farten fordi vi skal hjem til barnevakte­n. Babyen har blitt urolig. Det var dumt av oss, forklarer et par.

Over 7.000 personer følger gruppa «Hvor er politibåte­n Aust-Agder» på Facebook, der det går ut meldinger omtrent i sanntid med båtens bevegelser.

– Hva synes dere om Facebook-gruppen der båtførere varsles om hvor politibåte­n er?

– Ser man positivt på det, kan det gi en forebyggen­de effekt. Men det er nok mye tankeløshe­t. Husk at hvis du legger inn melding der, kan det hende at du varsler en potensiell drapsmann, sier Thorbjørns­en.

Journalist­en settes i land klokken 01.30, men kontrollen­e fortsetter. Nå er det nemlig tid for at båtførerne vender hjemover i sommernatt­a.

 ??  ??
 ??  ?? UTRYKNING: Det vakte oppsikt da politibåte­n fulgte etter en båt som ikke stoppet for politikont­roll ved 23-tiden lørdag kveld. Her ser vi jakten utenfor Arendal gjestehavn.
UTRYKNING: Det vakte oppsikt da politibåte­n fulgte etter en båt som ikke stoppet for politikont­roll ved 23-tiden lørdag kveld. Her ser vi jakten utenfor Arendal gjestehavn.
 ?? SKJERMDUMP FRA TIPSER-VIDEO ??
SKJERMDUMP FRA TIPSER-VIDEO
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? POLITI TIL SJØS: Politibetj­entene Stig Thorbjørns­en (t.v.) og Ulf Gundersen måtte til slutt innse at slaget var tapt, og måtte overlate håpet om få tatt båtføreren – til dansk politi.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND POLITI TIL SJØS: Politibetj­entene Stig Thorbjørns­en (t.v.) og Ulf Gundersen måtte til slutt innse at slaget var tapt, og måtte overlate håpet om få tatt båtføreren – til dansk politi.
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? KONTROLL: Båtfører Vidar Paulsen satte pris på politiets kontrollvi­rksomhet i Arendal havn lørdag kveld, og fikk kjøre videre uten sanksjoner.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND KONTROLL: Båtfører Vidar Paulsen satte pris på politiets kontrollvi­rksomhet i Arendal havn lørdag kveld, og fikk kjøre videre uten sanksjoner.
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? SATSER TIL SJØS: Agder politidist­rikt gjør en satsing til sjøs i år. Politibåte­n er flyttet fra Barbu til Havstad, der Redningssk­øyta holder til. Det skal forsterke samarbeide­t.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND SATSER TIL SJØS: Agder politidist­rikt gjør en satsing til sjøs i år. Politibåte­n er flyttet fra Barbu til Havstad, der Redningssk­øyta holder til. Det skal forsterke samarbeide­t.
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? SPEIDER: Politimenn­ene har et trent øye, og speider og lytter i mørket. Her i internasjo­nalt farvann.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND SPEIDER: Politimenn­ene har et trent øye, og speider og lytter i mørket. Her i internasjo­nalt farvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway