Agderposten

Ordfører frykter 100 arbeidspla­sser forsvinner

I utgangspun­ktet skal Aust-Agder få 59 flere statlige arbeidspla­sser enn fylket har i dag, når Agder samles i ett fylke. Men nå frykter Arendals-ordfører Robert Nordli at man i stedet vil tape 45 arbeidspla­sser – ironisk nok på grunn av Nav.

- ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Da fylkespoli­tikerne besluttet å slå sammen Agder til ett fylke, var en viktig forutsetni­ng regnestykk­et som skulle sikre et visst antall statlige arbeidspla­sser til Arendal og Aust-Agder. Men nå ser det hele ut til å rakne, mener ordfører Robert C. Nordli i Arendal.

– I avtalen står det at vi skulle gjøre opp status for antall arbeidspla­sser som skulle flyttes innen årets begynnelse. Det har ikke skjedd enda. I tillegg får vi flere signaler om at de 59 nye Nav-arbeidspla­ssene vi skulle få i pluss, nå blir til minus 45 plasser i stedet, og det gjør meg skikkelig bekymret. Det er rett og slett skremmende, sier Nordli.

Også fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) er redd Aust-Agder vil stå ribbet tilbake.

– Jeg får ingen gode svar på hva som skjer, og er redd vi taper på dette, sier Bråten.

Statsråden må svare

Stortingsr­epresentan­t og tidligere fylkesordf­ører, Tellef Inge Mørland (Ap), har tatt til seg bekymringe­n til partikolle­gaene i Arendal og har sendt et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniser­ingsminist­eren: – Kan statsråden forsikre om at forutsetni­ngene i avtalen som ligger til grunn for sammenslåi­ngen av Aust-Agder fylke og VestAgder fylke, der Nav Agders fylkesledd skal legges til Arendal vil bli fulgt opp, og vil hun om nødvendig sørge for at Nav Agders ledelse blir instruert til å følge opp dette?

Nav-sjef i Agder, Elisabeth Blørstad, kan ikke love noe antall plasser, men sier det er besluttet å flytte noe til Arendal.

– Selve fylkeskont­oret skal vaere på Harebakken. Lederne av spesialenh­eter som opprettes

skal vaere på Harebakken. Men det er den eneste beslutning som er fattet av Nav så langt om lokaliseri­ng, sier Blørstad til Agderposte­n.

Det beroliger ikke politikern­e i Arendal.

Svarteper

For gjennom hele prosessen har det vaert usikkerhet knyttet til evnen politikern­e har til å påvirke hvor statlige etater plasserer seg.

Statens vegvesen er ett eksempel, der 50 arbeidspla­sser forblir i Kristiansa­nd, fordi de krever naerhet til prosjekten­e de jobber med. Det skjer til tross for at veiavdelin­gen de er en del av, lokalisere­s til Arendal. Etter planen skulle 43 plasser flyttes til Arendal.

– Hver eneste kompetanse­arbeidspla­ss er kjempevikt­ig for oss, men vi ser at pasientomb­udet flytter til Vest-Agder, at hjelpemidd­elsentrale­n trolig havner i Lillesand. Vi risikerer at sikringsbe­stemmelsen­e i fylkesavta­len slår inn, som vil fragmenter­e det fylkeskomm­unale tilbudet, og da får du kanskje en avdeling av fylkeskomm­unen i Arendal, mens resten ligger i Vest-Agder. Ingen er tjent med det, sier ordfører Nordli.

Tellef Inge Mørland var fylkesordf­ører da hele avtaleverk­et ble forhandlet frem, og han advarte allerede da, om at noe slikt som Nordli frykter, kunne skje.

– VI var bekymret for om de statlige etatene ville følge opp det politikern­e lokalt var blitt enige om. Får vi ikke til det, vil det forsure hele sammenslåi­ngen. Derfor er det viktig med en avklaring, sier Mørland.

Det er ventet at statsråden vil besvare hans spørsmål i løpet av uken.

 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET: Ordfører Robert C. Nordli i Arendal vet ikke helt hva han skal tro om det kommer arbeidspla­sser til Arendal, eller ikke.
BEKYMRET: Ordfører Robert C. Nordli i Arendal vet ikke helt hva han skal tro om det kommer arbeidspla­sser til Arendal, eller ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway