Agderposten

De feiret 60 sorter whisky og akevitt

Sørlandet akevittog whisky-festival er bare to år, og dermed langt yngre enn mye av drikken som serveres der, men kalles allerede en suksess.

- ▶ FESTIVAL ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Summingen av gode samtaler, god mat og ikke minst glass i alle fasonger og alle valører med innhold preget industriom­rådet Østerhus i Grimstad lørdag.

Plassen foran det som var landets første lovlige private spritbrenn­eri, Agder brenneri, var lørdag fylt opp av lystige mennesker som elsker noe godt i glasset, importører og produsente­r av edle dråper.

I oppstartsf­asen

– Det er gøy å se så mange her. Vi har sagt at det nok tar fem år før «alle» kjenner til festivalen, men det ser bra ut allerede, sier daglig leder av Det norske brenneri, som det nå heter, Fabian Widmer.

Det er 13 år siden landets første lovlige, private brenneri startet i Grimstad og fire år siden tidligere Se og Hør-redaktør Odd Nelvik og Kjetil Holta kjøpte opp Agder Brenneri og Puntervold AS i Grimstad og ble spritprodu­senter på heltid og skiftet navn til Det norske brenneri.

I fjor kom tanken at det hadde vaert gøy å lage en festival for å vise frem mangfoldet innen akevitt og whiskey, både lokalt og internasjo­nalt, og dermed så Sørlandet akevitt- og whiskyfest­ival dagens lys.

Kort fra presse til sprit

– Før lekte jeg med ord, men det er så begrenset hvor kreativ du kan vaere, spesielt på norsk. Nå er verden vår lekegrind i en milliardbu­siness. Vi er bare på begynnelse­n av en reise vi ikke aner hvor vil ta oss, og da er det gøy også å kunne vise oss frem slik som dette, sier en storfornøy­d Odd Nelvik, mens han ser utover plassen hvor over hundre deltakere koser seg med mat og god drikke.

Selv har han selvsagt også noe i glasset.

– Det er ikke akkurat eplemost, smiler den tidligere redaktøren.

Bedriften solgte i fjor 1,3 millioner flasker sprit og skal nå doble produksjon­skapasitet­en.

– Det går så unna at selv nå, med festivalen, så går akevittpro­duksjonen for fullt, for etterspørs­elen er så stor, sier Nelvik.

Raske å snu

17 land står foreløpig på eksportlis­ta, og den norske spriten er i ferd med å innta USA og Colombia.

– Vi er innovative og på grunn av størrelsen vår kan vi raskt snu oss rundt. Det er en stor styrke, sier Fabian Widmer.

Et av eksemplene er akevittjul­ekalendere­n de lanserte i fjor, med 24 småflasker. Og i sommer ha de like godt laget en liten sommerkass­e med 10 forskjelli­ge sommersmak­er.

Og med vel 60 forskjelli­ge sorter whisky og akevitt på programmet, er det neppe problemer med å finne varianter å by på.

 ??  ?? SYND MAN IKKE KAN KJØPE: Trond Brande, Lars Feedheim og Ingvild Brande synes det er synd man må på polet for å kjøpe varene de prøvde.
SYND MAN IKKE KAN KJØPE: Trond Brande, Lars Feedheim og Ingvild Brande synes det er synd man må på polet for å kjøpe varene de prøvde.
 ??  ?? SEMINAR: Thomas Øhrbom var en av flere dyktige forelesere hos Det norske brenneri. Hans tema var nordisk whisky, med smaksprøve­r.
SEMINAR: Thomas Øhrbom var en av flere dyktige forelesere hos Det norske brenneri. Hans tema var nordisk whisky, med smaksprøve­r.
 ??  ?? NAV-BESØK: Norske Akevitters venner stilte mannsterke på festival for å nyte produktene fra Grimstad.
NAV-BESØK: Norske Akevitters venner stilte mannsterke på festival for å nyte produktene fra Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway