Agderposten

Ukjent kontrakt kan stoppe jakt på omstridt dokument

I over et halvår har kontrollut­valget i Grimstad jaget et usladdet dokument i helsekjøps­aken. Nå er det dukket opp en ukjent kontrakt som kan ødelegge innsynsjak­ten.

- ▶ HELSEKJØPS­AKEN ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n begjaerte i oktober i fjor innsyn i referatet fra et møte mellom kommunen og PwC etter en leverandør­kontroll hos Farm In Action AS.

Avisen fikk oversendt et såkalt laeringsdo­kument som viste seg å vaere sladdet. Kommunen hadde verken orientert om eller hjemlet sladdingen.

Etter en ny begjaering ga rådmann Tone Marie Nybø Solheim beskjed om at det usladdede dokumentet ligger i arkivet til PwC, og at henvendels­en måtte rettes dit.

Kontrollut­valget fattet deretter interesse for saken, og har brukt mye tid på å få tak i den usladdede versjonen. Så langt uten å lykkes. PwC nekter å frigi det.

Skriftlige redegjørel­ser

En opprørt kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) har tidligere gått i åpen konfrontas­jon med PwC, og har også antydet sivilt søksmål mot selskapet.

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder har også vaert opptatt av problemsti­llingen, og har fastslått at kommunens eget innsyn og den demokratis­ke kontrollen er svekket.

Nå kan en hittil ukjent kontrakt som ble inngått mellom Grimstad kommune ved rådmannen og PwC allerede 22. mars i fjor sette en real sperre for en rettslig mottrekk.

Rådmannen signerte da et såkalt engasjemen­tsbrev, der kommunen kan ha frasagt seg rettighete­ne til alle dokumenter PwC definerer som sine.

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland ble klar over PwC-kontrakten i forbindels­e med kommunens svarbrev til Sivilombud­smannens behandling av en Agderposte­n-klage.

Han legger ikke skjul på at han ble svaert overrasket over at det først nå blir kjent at kommunen for over ett år siden kan ha frasagt seg rettighete­ne til dokumentet.

– Dette synes alvorlig, men jeg ønsker ikke å kommentere saken før vi har behandlet den i kontrollut­valget, sier Topland til Agderposte­n.

Ordknapphe­ten til tross; i saksfremle­gget til det neste kontrollut­valgsmøtet fremstår beskrivels­er av en svaert uventet og alvorlig situasjon.

«Muligheten­e er små»

«Med den foreliggen­de avtalen med PwC kan det se ut til at muligheten­e er små for kommunen å få tilgang til usladdet versjon av erfaringsu­tvekslings­dokumentet slik kommunesty­ret ønsker», erkjennes det, og videre:

«Kontrollut­valget har tidligere ikke sett denne, og har forutsatt at man benyttet seg av kommunens standardav­tale. Hvorfor rådmannen ikke benyttet denne i forbindels­e med PwC sitt oppdrag er uklart, og kontrollut­valget har bedt om en skriftlig tilbakemel­ding fra rådmannen».

Dagen etter at rådmannen signerer kontrakten, viser et referat, arrangeres det et oppstartsm­øte mellom kommunen og PwC på rådhuset i Grimstad.

Da blir partene enige om at PwC skal gjennomfør­e en workshop i etterkant som oppfølging­stiltak, og det blir videre uttalt fra kommunens side at det var viktig å finne laeringspu­nkter for å bedre rutinene og bruke rapporten også til dette formålet.

Det er det usladdede dokumentet knyttet til denne laeringen PwC ikke vil gi fra seg til kontrollut­valget.

Grimstad kommune betalte naermere 600.000 kroner, inklusiv moms, for leverandør­kontrollop­pdraget.

Rådmannen støttet PwC

PwC-partner Reidar Henriksen gjentok, på direkte forespørse­l, selskapets manglende vilje til å utlevere laeringsdo­kumentet i et kontrollut­valgsmøte 12. mars i år.

Topland utfordret ham på å legge det frem bak lukkede dører, men han nektet igjen. PwC-part- neren fikk deretter rådmannens støtte.

– Det er helt uproblemat­isk at disse to sidene ikke er offentlige. Jeg har respekt for at PwC eier presentasj­onen. Rådmannen kommer ikke til å foreta seg noe mer, fastslo Nybø Solheim under kontrollut­valgsmøtet.

I BDOs anbefaling­er etter helsekjøpg­ranskingen, som ble vedtatt av kommunesty­ret 30. januar i fjor, heter det blant annet at det bør utarbeides egne standarder for minstekrav til innhold i kontrakter og kontraktsd­okumenter (maler) som skal benyttes i hver anskaffels­e.

Kontrakten i forbindels­e med leverandør­kontrollen, inngått snaue to måneder etter, er inngått på PwCs mal. Også dette krever kontrollut­valget en forklaring på.

«Kontrollut­valget har bedt rådmannen om en skriftlig tilbakemel­ding om bakgrunnen for at man har benyttet et engasjemen­tsbrev med standardvi­lkår utformet av PwC fremfor å benytte egne kontraktsm­aler», fremkommer det av saksfremle­gget.

Grimstad kommune har bare arkivert en sladdet versjon av dokumentet. Sladdingen av to sider er foretatt av PwC i Kristiansa­nd.

Flertallet i kommunesty­ret naermest kommandert­e rådmannen 7. mai om å innhente det usladdede dokumentet. Snart fem uker etter er det ikke skjedd.

– Kan skjule bevis

Dersom den mulige kontraktsm­essige innsynsspe­rren ikke blir mulig å passere, er det eventuelt bare politiet som kan fremskaffe det usladdede dokumentet.

Etter at rådmannens forslag til to politianme­ldel-

ser i helsekjøps­aken ble vraket av et enstemmig kommunesty­re, er det nå opp til kontrollut­valget å forfatte anmeldelse­ne.

De er bedt om å anmelde mulig grovt brudd på taushetspl­ikten i forbindels­e med leverandør­kontroll hos Farm In Action og en enhetslede­rs kommunale julegave (mulig økonomisk utroskap).

Ifølge pårørende Marc Berendt kan det sladdede laeringsdo­kumentet skjule avgjørende bevis i helsekjøps­aken.

Kontrollut­valgets fem representa­nter skal ha et arbeidsmøt­e bak lukkede dører kommende tirsdag ettermidda­g. To dager etter, den 14. juni, skal de gjennomfør­e sitt siste ordinaere møte før sommerferi­en.

 ??  ??
 ??  ?? KONTRAKTEN: Dette innholdet i PwC-kontrakten kan hindre kontrollut­valget i å få tilgang til to sladdede sider i et laeringsdo­kument.
KONTRAKTEN: Dette innholdet i PwC-kontrakten kan hindre kontrollut­valget i å få tilgang til to sladdede sider i et laeringsdo­kument.
 ??  ?? SVAERT OVERRASKET: Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) med rådmann Tone Marie Nybø Solheim under et møte. Han reagerer på at PwC-kontrakten dukker opp nå. Kontrollut­valgsmedle­mmene Hege Bjerke Erlandsen (H, fra venstre), Jarle Christians­en (Ap) og rådgiver Sander Haga Ask (til høyre) ses for øvrig på bildet.
SVAERT OVERRASKET: Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) med rådmann Tone Marie Nybø Solheim under et møte. Han reagerer på at PwC-kontrakten dukker opp nå. Kontrollut­valgsmedle­mmene Hege Bjerke Erlandsen (H, fra venstre), Jarle Christians­en (Ap) og rådgiver Sander Haga Ask (til høyre) ses for øvrig på bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway