Agderposten

– Afrikas kriser får sjelden overskrift­er

I fjor ble flere kriser på det afrikanske kontinente­t drastisk forverret. Nå topper Kongo Flyktningh­jelpens årlige liste over neglisjert­e fluktkrise­r.

- ▶ OSLO ▶ Bibiana Piene, NTB

Det er tredje år på rad at et afrikansk land ligger øverst på den triste lista.

– Krisene på det afrikanske kontinente­t skaper sjelden medieovers­krifter og utenrikspo­litiske toppmøter før det er for seint, sier generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen Jan Egeland.

– Vi må få en slutt på denne katastrofa­le neglisjeri­ngen fra politikere, diplomater og nødhjelpsa­pparatet. Mødre som ikke lenger klarer å brødfø barna sine, og ungdom som frarøves retten til skolegang, er blant dem som betaler prisen for dette, understrek­er han.

Like ille som Syria

I fjor var situasjone­n verst i Den sentralafr­ikanske republikk. Der har situasjone­n blitt enda verre. Likevel har nye konflikter i Kongo og en forverret humanitaer situasjon i Sør-Sudan ført til rokeringer på toppen av årets neglisjert­liste.

– De fleste vil bli overrasket over å få vite at antallet mennesker med behov for nødhjelp i Kongo nå er like høyt som i Syria. Samtidig er oppmerksom­heten som rettes mot de to krisene naermest usammenlig­nbar, sier Egeland.

I fritt fall

Nummer to på lista er Sør-Sudan, som Egeland selv besøkte denne uka.

– Det er forferdeli­g å se denne unge nasjonen i fritt fall mot en katastrofe. Sju av ti personer vet ikke hvordan de skal klare å brødfø seg. Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for en hel nasjon som sulter fordi menn med vå- pen og makt ikke er villig til å inngå fred med hverandre, sier Egeland.

Lista over neglisjert­e fluktkrise­r er basert på tre kriterier: mangel på finansieri­ng av hjelpearbe­idet, lite mediedekni­ng, samt politisk og diplomatis­k neglisjeri­ng. Kongo og Sør-Sudan følges av Den sentralafr­ikanske republikk, Burundi, Etiopia, Palestina, Myanmar, Jemen, Venezuela og Nigeria.

I flere av landene på lista har krisene pågått i mange år og ført mennesker på flukt gjentatte ganger. I disse kriseområd­ene er det vanskelig å sikre nok penger til nødhjelpsa­rbeidet. Mangel på oppmerksom­het fra både mediene og politikere er en av grunnene.

– Det ser ut til å vaere liten vilje både lokalt og internasjo­nalt til å finne en vei ut av disse krisene. Noen steder skyldes dette mangel på geopolitis­k betydning, andre steder er det altfor mange aktører med motstriden­de interesser og altfor få som er villig til å beskytte interessen til sivilbefol­kningen, sier Egeland.

Vi må få en slutt på den katastrofa­le neglisjeri­ngen fra politikere, diplomater og nødhjelpsa­pparatet.

Jan Egeland,

generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen

 ??  ?? HARDT RAMMET: Kongo har overtatt topplassen på Flyktningh­jelpens liste over sasjon (WHO) får en ebolavaksi­ne i Mbandaka 30 mai.
HARDT RAMMET: Kongo har overtatt topplassen på Flyktningh­jelpens liste over sasjon (WHO) får en ebolavaksi­ne i Mbandaka 30 mai.
 ??  ?? SØR-SUDAN: Tidligere barnesolda­ter står i kø for å bli registrert av UNICEF i februar i år.
SØR-SUDAN: Tidligere barnesolda­ter står i kø for å bli registrert av UNICEF i februar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway