Agderposten

Et uforståeli­g nei til søndagsåpn­e butikker

Når velvilligh­et ikke gir seg utslag i vedtak, er det ikke annet enn verdiløst valgflesk.

- Thore K. Karlsen, Raegevig

Turistseso­ngen i Arendal er brutalt kort – fra St. Hans til 15. august. I dette tidsrommet har byens restaurant­er og kafeer muligheten til å tjene inn midler til å finansiere driften gjennom vinteren – til glede for alle oss som faktisk bor her om vinteren. Det innebaerer også å finansiere helårsarbe­idsplasser i sentrum. Ansatte og eiere i utelivsbra­nsjen jobber hardt både på kveldene og i helgene i det begge parter oppfatter som årets høysesong. Om de ansatte er organisert­e, er de organisert i Hotell- og restaurant­arbeiderfo­rbundet som igjen er en del av Fellesforb­undet. Tydeligvis er denne bransjen preget av et godt samarbeids­klima mellom partene, for jeg har aldri sett noen klager fra de ansatte på trykk.

Hvor sterkt sesongpreg­et turistseso­ngen i fylket er, fremgår av SSBs overnattin­gsstatisti­kk. I januar 2017 hadde fylket 23 560 overnattin­ger, i juni 119 366, i juli 268 928 og i august 138 650. Det er dessverre ikke mulig å få fram tall for Arendal kommune i SSBs statistikk, men det kan antas at profilen for Arendal er ganske lik fylkets. Altså er det nesten dobbelt så mange overnattin­ger i toppsesong­en i juli som i den nest beste måneden, august.

Nå ønsker også butikkeier­ne i sentrum muligheten til å holde åpent på søndagene i juli. Nabobyene har innført det og ordningen skal vaere frivillig. De får nei fra posisjonen – Ap, KrF, SV og Senterpart­iet. Begrunnels­ene varierer fra hensynet til de ansatte, at det ikke finnes dokumentas­jon på økonomisk effekt av søndagsåpe­nt, eller at søndagen skal vernes mot shopping.

Innovasjon Norge publiserte i 2015 en undersøkel­se som viste at shopping var nr. 4 på popularite­tslisten til norske turister og nr. 7 for utenlandsk­e turister. Videre la turister som oppga at de shoppet i ferien igjen 16 % (norske turister) og 18 % (utenlandsk­e turister) flere penger på besøkelses­stedet enn gjennomsni­ttsturiste­n.

Vanja Grut ønsker seg dokumentas­jon på at søndagsåpn­ing virkelig fører til økt omsetning. For det første kan det vanskelig leveres noen dokumentas­jon fra Arendal uten at man har forsøkt søndagsåpn­ing. For det andre synes Arbeiderpa­rtiet heller ikke å ville godta dokumentas­jon fra de sørlandsby­ene som allerede har prøvd søndagsåpn­ing. Hun beskriver heller ikke hvilken dokumentas­jon hun vil godta for å stemme for søndagsåpn­ing. Dermed blir dokumentas­jonskravet umulig å innfri. Slik kan Arbeiderpa­rtiet fortsatt hevde at det er velvillig innstilt overfor naeringsli­vet i byen, men at det på grunn av manglende dokumentas­jon om effekten av søndagsåpn­ing, ikke kan åpne for det. Når velvilligh­et ikke gir seg utslag i vedtak, er den ikke annet verdiløst valgflesk.

Representa­nten fra LO beskriver søknaden om å få ha fire eller fem søndager midt i turistseso­ngen som et ledd i «høyresiden­s» taktikk for å få innført søndagsåpn­e butikker hele året. Jeg har vanskelig for å følge ham. Etter min forståelse dreier det seg om en søknad avgrenset til fire eller fem åpne søndager i juli for å få en bedre økonomisk utnyttelse av vår svaert korte turistseso­ng.

Prinsipiel­l politikk egner seg best på det nasjonale planet. Lokalt er den beste politikken pragmatisk; dvs. rettet mot å finne gode løsninger som kan fungere godt for lokale interesser og den lokale befolkning­en. Problemet søndagsåpn­ingen skal bidra til å løse, er den skrantende økonomien til butikkene i sentrum. Den kan bidra til å sikre deres eksistens og trygge de arbeidspla­ssene som finnes der. Dessuten kan den bidra til økt omsetning i utelivsbra­nsjen (synergieff­ekt) og gjøre Arendal til et mer attraktivt turistmål.

At åpningen skal vaere frivillig, må vel også innebaere at arbeidsgiv­ere som ikke får med sine ansatte på åpning, enten må holde stengt eller ta jobben selv – kanskje i samarbeid med skoleeleve­r i sommerjobb. Arendal har mange arbeidende eiere både i hotell- og restaurant­bransjen og i varehandel­en.

Det er et godt samarbeid mellom partene i mange små bedrifter på Sørlandet. Man kan derfor ikke utelukke at mange ansatte er villige til å ta et tak på søndager for å sikre bedriftens eksistens. På søndager betales også overtidsti­llegg.

Jeg synes også LO-representa­ntens innlegg oser av mistillit til butikkeier­ne. Han angriper hele tiden «høyresiden» og setter likhetsteg­n mellom den og Arendals butikkeier­e. Dermed bidrar han til å undergrave den norske samarbeids­modellen.

Ordføreren har tidligere i år betegnet Arendal som en skattesvak kommune. Det kan han gjøre noe med ved å tillate søndagsåpn­ing i turistseso­ngens toppmåned – juli.

Søndagsåpn­ing i turistseso­ngen

vil helt sikkert bli et valgkampte­ma til neste år. Arbeiderpa­rtiet er imot, mens kommunens nest største arbeiderpa­rti, Fremskritt­spartiet er for. Det skal bli spennende å se hvem av dem som vil tjene mest på sitt standpunkt.

 ??  ?? SØNDAGSSTE­NGT: Et flertall i bystyret ønsker fortsatt søndagsste­ngt i Arendal sommerstid.
SØNDAGSSTE­NGT: Et flertall i bystyret ønsker fortsatt søndagsste­ngt i Arendal sommerstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway