Agderposten

Nå får Oddmund endelig lyst på mat igjen

Torsdag var det mange smil rundt frokostbor­det på Plankemyra. «Plastmaten» med navnelappe­r var erstattet med fat fulle av valgfritt pålegg, frukt og grønt.

- ▶ Inger Stavelin inger. stavelin@agderposte­n.no

– Dette ser fint ut. Mye mer appetittli­g. En kan jo få lyst på mat igjen, sier Oddmund Olsen når han får se frokostbor­det i tredje etasje torsdag morgen.

Han var en av dem som fortalte i Agderposte­ns papiravis tirsdag at beboerne på omsorgsbol­igene fikk brødmåltid­ene servert under plastfolie, slik at de ikke kunne velge pålegg selv.

Han hadde gått kraftig ned i vekt etter at han flyttet inn på Plankemyra. Særlig kveldsmålt­idene som hadde stått ferdigsmur­t siden frokost, og som beboerne spiser alene, ble ofte kastet, fortalte både han og flere andre beboere.

Fikk fart på endring

Da Agderposte­n begynte å spørre de som har ansvar om hvorfor det var sånn, ble det fart i den interne diskusjone­n.

Og torsdag morgen er bordet dekket med fat med tre ulike slag kjøttpåleg­g, gulost og agurk, salat og melonskive­r, og skåler med sursild og jordbærsyl­tetøy. Halve brødskiver ligger ferdig smurt med et tynt lag med smør eller margarin. Og friske blomsterbu­ketter lyser opp mellom maten.

Henning Riebe, som var blant de mest klarttalen­de motstander­ne av «plastmaten», brøt ut i et stort smil da han så frokostbor­det denne morgenen.

– Dette ser utrolig flott ut! Det var moro. Kjempefint! Det er jo en glede bare å se på maten i dag. Det- te er mer enn jeg hadde venta, sier han og oppdager fornøyd sursilden og syltetøyet. Han bruker lang tid på å velge, og koser seg med å fråtse med øynene.

Henriette Walbeck Hoddevik er avdelingsl­eder for miljøverte­ne og dagaktivit­etssentere­t. Hun setter seg ved siden av Henning og sier:

– Det er så koselig å se at du setter pris på dette. Men det var synd at det måtte i avisa før det ble en forandring.

– Ja, men vi har prøvd å ta det opp mange ganger her uten at det har hjulpet, svarer han.

– Er dette en prøve? spør en av damene rundt bordet.

– Nei, sånn skal det være framover, lover Henriette.

Nye rutiner

Til Agderposte­n sier hun at dette har vært en lærerik prosess.

– Brukermedv­irkning er viktig for oss. Jeg ser at det er et behov for jevnlige møter der beboerne kan ta opp ting. Før hadde vi en kasse der folk kunne komme med innspill anonymt også. Kanskje vi bør finne fram den igjen, sier hun.

Beboerne har forslag til forbedring­er, og både blåmuggost og kaviar kommer til å bli tatt opp. Men nå er de i første omgang bare kjempeglad­e for at endringspr­osessen er i gang.

– Ble det dyrt?

– Nei, jeg tror ikke det fører til flere kostnader, fordi vi bruker miljøverte­r og frivillige, sier Hoddevik.

– Blir det pålegg på fat rundt felles bord om kvelden også?

– Det er målet, men det er vanskelige­re å få til. På kvelden har vi verken miljøverte­r eller frivillige som kan hjelpe. Det betyr at hjemmesyke­pleierne måtte ta det – og de har allerede nok. Men vi leter etter løsninger nå, sier hun.

– Flere frivillige, kanskje?

– Å, det hadde vært helt vidunderli­g! sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? GLADE: Arild Henriksen (f.v.) og Oddmund Olsen setter stor pris på at «plastmaten» er borte fra frokostbor­det og er erstattet med fat de kan velge fra.
GLADE: Arild Henriksen (f.v.) og Oddmund Olsen setter stor pris på at «plastmaten» er borte fra frokostbor­det og er erstattet med fat de kan velge fra.
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n tirsdag 19. juni.
FAKSIMILE: Agderposte­n tirsdag 19. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway