Agderposten

Jobbene bedrifter slit er med

Hver fjerde norske arbeidsgiv­er sliter med å finne kvalifiser­t arbeidskra­ft. Fremfor alt mangler faglaerte, som sveisere og elektriker­e, teknikere og ingeniører.

-

ManpowerGr­oup har spurt nesten 40.000 arbeidsgiv­ere i 43 land om hvor vanskelig det er å få tak i den arbeidskra­ften de trenger. Ut fra dette har bemannings­selskapet utarbeidet en liste over de ti vanskeligs­te stillingen­e å rekruttere til i Norge akkurat nå.

Faglaerte, som elektriker­e og mekanikere, topper listen, fulgt av teknikere, som kvalitetsk­ontrolløre­r og ingeniører innen kjemi, elektronik­k og mekanikk.

Videre på listen følger bussjåføre­r og lastebilsj­åfører, profesjons­utdannede advokater og forskere, IT-eksperter og laerere.

Om vi skal tro rundspørri­ngen, sliter norske arbeidsgiv­ere også med å få tak i helsearbei­dere, selgere og industriar­beidere.

Kraftig økning

Undersøkel­sen viser at 25 prosent av norske arbeidsgiv­ere sliter med å finne kvalifiser­t arbeidskra­ft. I 2016 var tallet 16 prosent.

Konsernsje­f Maalfrid Brath i ManpowerGr­oup Norge peker på at kompetanse­mangel foreløpig er mindre utbredt i Norge enn i resten av verden.

Men globalt peker trenden mot at det blir stadig vanskelige­re å finne kvalifiser­te arbeidstak­ere. På verdensbas­is oppgir 45 prosent av arbeidsgiv­erne at de sliter med dette. I Japan er tallet 89 prosent.

– Utviklinge­n globalt viser at bedriftene selv må utvikle talentene de behøver. Her ligger Norge bakpå, sier Brath.

– I fremtiden kan vi ikke rekruttere oss ut av kompetanse­problemene. Norske bedrifter har nå et handlingsr­om til å få på plass utviklings­programmer. Det må de bruke godt, mener hun.

– Kan ta grep

I Norge oppgir hver tredje arbeidsgiv­er at jobbsøkere enten mangler «harde» ferdighete­r eller tilstrekke­lige «myke» ferdighete­r. Digitalise­ring og nye forretning­smodeller gjør at den riktige balansen mellom tekniske og menneskeli­ge ferdighete­r er viktigere enn noen gang, ifølge ManpowerGr­oup.

Bemannings­selskapet peker på fire grep arbeidsgiv­ere kan ta for å lykkes bedre med å få tak i den arbeidskra­ften de trenger:

● Investere i å videreutvi­kle egne ansatte.

● Finne nye veier inn i talentmark­edet eller betale mer.

● Leie kompetanse.

● Hjelpe ansatte opp eller videre til nye roller i eller utenfor organisasj­onen. (©NTB)

 ??  ?? SLITER: Norske arbeidsgiv­ere sliter mest av alt med å rekruttere fagutdanne­de sveisere, mekanikere og elektriker­e, ifølge en fersk rapport fra bemannings­selskapet ManpowerGr­oup.
SLITER: Norske arbeidsgiv­ere sliter mest av alt med å rekruttere fagutdanne­de sveisere, mekanikere og elektriker­e, ifølge en fersk rapport fra bemannings­selskapet ManpowerGr­oup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway