Agderposten

Statsminis­teren gir refs til Stortinget

Statsminis­teren mener Stortinget­s innstrammi­ng i innleie av arbeidskra­ft er problemati­sk og vil ha muligheten for å justere vedtaket. Ap og SV reagerer sterkt.

- ▶ Gunnhild H. Bjerve, NTB og Hilde C. Kristianse­n, NTB

– At et flertall i Stortinget fatter inngripend­e beslutning­er uten høringer og grundige utredninge­r kan vaere krevende, sa statsminis­teren da hun tirsdag holdt sin halvårlige pressekonf­eranse og oppsummert­e arbeidet både i regjeringe­n og i Stortinget.

Av mange nederlag i Stortinget er det vedtaket om innleie av arbeidskra­ft hun synes er mest problemati­sk.

De rødgrønne partiene og KrF sørget for en innstrammi­ng for bemannings­bransjen som går mye lenger enn det regjeringe­n opprinneli­g ønsket.

Vedtaket innebaerer blant annet et forbud med såkalte nulltimers­kontrakter i alle bransjer, det vil si avtaler der ansatte i bemannings­byråer står uten lønn mellom oppdrag. I tillegg blir det fra neste år bare bedrifter bundet av en tariffavta­le som får lov å leie inn arbeidskra­ft.

– Vi vet for lite om hva konsekvens­en vil vaere. Derfor mener jeg at Stortinget må se på de praktiske konsekvens­ene av vedtaket med et åpent sinn og vaere åpen for justeringe­r hvis evaluering­en viser uheldige utslag, sa Solberg. Hun advarer blant annet om faren for økt byråkrati for bedriftene.

Ap og SV reagerer

Arbeiderpa­rtiets nestleder Hadia Tajik reagerer kraftig på at statsminis­teren sår tvil om oppfølging­en av Stortinget­s vedtak om innstrammi­ng i bruk av innleid arbeidskra­ft.

– At statsminis­teren refser Stortinget for å ha fattet et flertallsv­edtak mot hennes vilje, er temmelig arrogant. Det er nettopp fordi regjeringe­n har vaert passiv i å ta tak i et reelt problem at stortingsf­lertallet har vaert nødt til å ta nødvendige grep, sier Tajik.

Hun mener dette viser at statsminis­teren ikke tar kampen mot sosial dumping på alvor og mener det er et alvorlig problem at stadig flere jobber i Norge blitt utført av firmaer som baserer seg på innleie av arbeidskra­ft.

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer på statsminis­terens uttalelser.

– Jeg forventer at Erna Solberg følger opp Stortinget­s vilje både på innleie for å sikre folk trygge arbeidspla­sser, og alle de andre anmodnings­vedtakene som stortingsf­lertallet ønsker, sier han.

Nederlagen­e

Statsminis­teren ga på pressekonf­eransen uttrykk for at hun lever godt med nederlagen­e.

– I 2018 har Stortinget behandlet 249 saker med til sammen 1.582 forslag til vedtak. Jeg har registrert at andre partier har lagt fram skrytelist­er på ti-tolv punkter som de har fått gjennomsla­g for. Det får vaere greit, for da er vel mesteparte­n av det gjenståend­e regjeringe­ns seiere, sa statsminis­teren.

Opptjent pensjon fra første krone er en av hovedsaken­e for Arbeiderpa­rtiet og SV til høsten. De har tatt mål av seg til å skaffe flertall på Stortinget for dette forslaget i ordningen med obligatori­sk tjenestepe­nsjon (OTP).

Statsminis­teren advarer nå partiene mot å gjøre endringer.

– Arbeidet med pensjonsre­formen har vaert krevende helt fra det startet under Bondevik II, og det var krevende under Stoltenber­g II. Nå vil reformen bli krevende å stå ved, når endringene blir merkbare for den enkelte. Derfor er det saerlig viktig å ikke endre på det som er en baerebjelk­e i det baerekraft­ige velferdssa­mfunnet, for kortsiktig politisk gevinst, advarer hun.

Inkluderen­de arbeidsliv

Det baerekraft­ige velferdssa­mfunnet er regjeringe­ns politiske hovedprosj­ekt. Solberg mener regjeringe­n har en gyllen sjanse til å få folk tilbake i ordinaert arbeid.

– Denne gangen må vi sørge for at de mange som ønsker en sjanse i arbeidsliv­et, kommer i jobb. Lykkes vi, vil det vaere et viktig bidrag til det baerekraft­ige velferdssa­mfunnet.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? MØTTE PRESSEN FØR SOMMERFERI­EN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) holdt halvårlig pressekonf­eranse i hagen utenfor regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g tirsdag. Hun lever stort sett godt med flere nederlag i Stortinget, men vedtaket som rammer...
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX MØTTE PRESSEN FØR SOMMERFERI­EN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) holdt halvårlig pressekonf­eranse i hagen utenfor regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g tirsdag. Hun lever stort sett godt med flere nederlag i Stortinget, men vedtaket som rammer...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway