Agderposten

Rådmann Danielsen: Fortell gjerne historien om Barbu park, men fortell den korrekt

Forsøker administra­sjonen i Arendal kommune nå å skryte på seg Barbu Park?

- Karl Ragnar Gjertsen

Ja, Arendal kommune har planlagt og anlagt parken, det er riktig. «Planleggin­gen av parken i Barbubukt startet i 2005», heter det i en kommunal informasjo­nsavis, som nylig ble distribuer­t til husstander i Arendal.

Dette er ikke korrekt, for planleggin­gen av Barbu Park i Arendal kommunes regi startet i 2011. Da hadde kommunes administra­sjon til slutt akseptert at Bystyret ønsket at en del av Barbubukt skulle brukes til park.

Når det nå til slutt ble park her skyldes det først og fremst iherdig politisk kamp fra frivillige, organisert i Parkaksjon­en, Kreative Krefter, Skydebaneo­mrådets Vel og Barbu Vel. At parken ble mindre enn ønsket, at store arealer gikk med til veier og at to skjemmende støyskjerm­er måtte på plass er en annen del av historien.

Administra­sjonen i Arendal kommune hadde helt andre planer for Barbubukt i 2005. Park var slett ikke med i disse planene. I administra­sjonens forslag til Kommunedel­plan Barbu var stikkorden­e «urban boligbebyg­gelse» og «høy utnyttelse­sgrad». De store trekk i utbygginge­n på Tollbodkai­a og i Barbubukt ble vedtatt i 2007. Debatten i Bystyret dreide seg først og fremst om Barbubukt. Administra­sjonens forslag ble ikke vedtatt. Bystyret valgte en formulerin­g som med ordene «offentlig, allmennytt­ig friområde» åpnet for at området eventuelt også skulle kunne benyttes til park. I realiteten betydde vedtaket at debatten om Barbubukt kunne fortsette enda tre – fire år. Bestemmels­er om byggehøyde­r og utnyttelse­sgrad ble også tatt ut.

Kommunedel­planen åpnet for flere muligheter. Noen så en sjanse til å bygge høyt «signalbygg», andre så den siste mulighet til den sjønaere byparken de sentrale strøk i Arendal trengte. Dessverre ble Bystyrets vedtak fra 2007 og de muligheter det ga for park, underkommu­nisert av administra­sjonen gjennom flere år. Når kommunalsj­efen la fram bestemmels­ene for Barbubukt, yndet han på denne tiden å trekke fram forutsetni­ngene for arkitektko­nkurransen – «høy utnyttelse­sgrad» – istedenfor Bystyrets vedtak der «offentlig friområde» inngikk.

Så derfor rådmann Danielsen: Fortell gjerne historien om hvordan Barbu Park ble til, men fortell den korrekt. De første idéskissen­e til park i Barbubukt ble tegnet av Øystein Bjørløw og publisert i 2008 i Parkaksjon­ens regi. Først i 2011 begynte Arendal kommune å planlegge park. Anerkjenn Parkaksjon­en, Kreative Krefter og velforenin­genes rolle for at Barbubukt har blitt park, og ta gjerne med – i sannhetens navn – at du og utbyggerne kjempet mot park i Barbubukt så lenge dere kunne.

 ??  ?? IKKE KORREKT: Kjaere rådmann Danielsen, ta gjerne med at du og utbyggerne kjempet mot park i Barbubukt så lenge dere kunne, skriver innleggsfo­rfatteren. Illustrasj­onsfoto: Arendal kommune
IKKE KORREKT: Kjaere rådmann Danielsen, ta gjerne med at du og utbyggerne kjempet mot park i Barbubukt så lenge dere kunne, skriver innleggsfo­rfatteren. Illustrasj­onsfoto: Arendal kommune

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway