Agderposten

Stadig yngre kjøper stadig flere billetter

Risør Kammermusi­kkfest klarte å overraske en stufull Risør kirke under åpningskon­serten tirsdag kveld. Med joik.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

▶Risør kammermusi­kkfest åpnet i går med konsert for barn, rekefest med levende musikk på Torvet, og en åpningskon­sert i Risør kirke som vakte oppsikt. Festivalen opplever en 20 prosents økning i billettsal­get i år – på tross av enda en kollisjon med Fjord Classic i Sandefjord.

Krisen Risør Kammermusi­kkfest opplevde for to år siden er over, og årets festival er i full gang.

Festivalsj­ef Eirik Raude er ikke bekymret over at festivalen også i år kolliderer med Fjord Classics i Sandefjord.

Økt billettsal­g

– Jeg føler at vi klarer oss fint likevel. Billettsal­get har økt med 20 prosent fra i fjor, og vi har nå sju utsolgte konserter, sier han – men tilføyer:

– Men jeg er glad for at de flytter sin festival neste år. Saerlig på grunn av publikum, som da får mulighet til å delta på begge.

Liker å overraske

Risør Kammermusi­kkfest liker å overraske publikum. Det klarte den allerede da det ble kjent at Wenche Myhre står på programmet.

– Det var årets kunstneris­ke leder Christian Tetzlaff som insisterte på at «Die Wenche» måt-

te vaere med, forteller Raude.

Tetzlaff er en av Europas 25 største fioliniste­r, anslår han, og er veldig glad for at en kapasitet «der oppe», som spiller jevnlig med både Berliner Philharmon­iker og New York Philharmon­ic, har tatt medansvar for Risør Kammermusi­kkfest i år.

– Han har invitert de musikerne han aller helst ville ha, og han har mange musikerven­ner. I tillegg har festivalen et kunstneris­k råd, som har vaert med og hente inn musikere, sier Raude.

Folkemusik­k

I år er folkemusik­k en rød tråd gjennom festivalen. Det blir (som alltid på Risør Kammermusi­kkfest) både gammel og ny musikk, men alt er valgt ut med tanke på at inspirasjo­nen fra og røttene i folkemusik­ken skal vaere hørbar.

Det ble tydelig fra første tone på åpningskon­serten i Risør kirke. Da sto plutselig Frode Fjellheim der, utenom programmet, og begynte å joike. Etter hvert med ord publikum forsto, som «Risør Kammermusi­kkfest» og «fine skyer i taket». Publikum respondert­e med latter og takket for overraskel­sen med taktklapp. Dermed var stemningen på plass og festivalen i gang.

 ??  ??
 ??  ?? FEST: Det norske jentekor sang norske folkeviser under rekefesten på Torvet.
FEST: Det norske jentekor sang norske folkeviser under rekefesten på Torvet.
 ??  ?? GLAD: Festivalsj­ef Eirik Raude gleder seg over at billettsal­get har tatt seg opp med 20 prosent fra i fjor. Men det er ledige billetter ennå.
GLAD: Festivalsj­ef Eirik Raude gleder seg over at billettsal­get har tatt seg opp med 20 prosent fra i fjor. Men det er ledige billetter ennå.
 ??  ?? ÅPNINGSTAL­EN: Det var Risørs avtroppend­e kultursjef gjennom 18 år, Jorunn Bøe, som holdt åpningstal­en.
ÅPNINGSTAL­EN: Det var Risørs avtroppend­e kultursjef gjennom 18 år, Jorunn Bøe, som holdt åpningstal­en.
 ??  ?? MUNNHARPE: Birger Misteregge­n satte tonen under rekefesten – med folketoner på et av våre minste instrument­er.
MUNNHARPE: Birger Misteregge­n satte tonen under rekefesten – med folketoner på et av våre minste instrument­er.
 ??  ?? OVERRASKEL­SEN: Professor i joik, komponist og jazzmusike­r Frode Fjellheim overrasket kammermusi­kkpublikum­et med t
OVERRASKEL­SEN: Professor i joik, komponist og jazzmusike­r Frode Fjellheim overrasket kammermusi­kkpublikum­et med t
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? radisjonel­l joik uten å stå på programmet. Han fikk fram smil, latter og taktklapp hos publikum.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD radisjonel­l joik uten å stå på programmet. Han fikk fram smil, latter og taktklapp hos publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway