Agderposten

Klar til å kutte og trimme skolefagen­e

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) sier ja til en rekke omstridte kuttforsla­g i skolefagen­e. – Det gir elevene rom for å laere mer og bedre, sier Sanner.

-

– Vi fornyer fagene og gir elevene rom for å laere mer og laere bedre. Vi gir også skolen et verdiløft. Det vil forberede elevene bedre for livet etter skolen og for fremtidens arbeidsliv, sa kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner, da han tirsdag, på Skøyen skole i Oslo, la fram regjeringe­ns plan for å fornye alle dagens skolefag.

Det siste året har faggrupper i hvert enkelt fag jobbet fram forslag til hva som kan kuttes ut fra pensum. De har kommet med kontrovers­ielle forslag som å kutte ut en rekke enkeltemne­r i mange av fagene, tone ned historiede­len i både norsk, engelsk, musikk og kunst og håndverk til fordel for mer vekt på praktiske ferdighete­r, samt å ikke lenger strukturer­e KRLE-faget etter de fem verdensrel­igionene.

De tverrfagli­ge emnene demokrati og medborgers­kap, folkehelse og livsmestri­ng og baerekraft­ig utvikling, er også bakt inn i alle fagene.

Endrer ikke noe

Kritikk har kommet fra mange hold i to omfattende høringsrun­der med til sammen 6.700 innspill. Mange har ønsket kuttede temaer inn igjen. Sanner har i hovedsak valgt å beholde de opprinneli­ge forslagene fra faggruppen­e.

Han viser til at laerere og rektorer i lang tid har gitt tilbakemel­dinger om at dagens laereplane­r har for mange temaer, og de ikke har tid nok til å gå i dybden på de viktigste fagene.

– De nye laererplan­ene vil gi mer tid for elever og laerere til å gå i dybden. De legger opp til at elevene i større grad skal forstå og kunne bruke kunnskapen fra fagene i ulike situasjone­r, sier Sanner.

Han sier endringene skal sette elevene bedre i stand til å se sammenheng­er mellom fagområder og utvikle evnen til å reflektere og tenke kritisk.

Vil utrede eksamen

De nytrimmede skolefagen­e skal tas i bruk høsten 2020. Denne høsten starter arbeidet med å lage de konkrete laererplan­ene i hvert fag.

Sanner sier det i arbeidet med laererplan­ene fortsatt vil vaere viktig å prioritere, og at han forventer at planene skrives i et klart og tydelig språk.

Statsråden vil også nedsette en egen eksamensgr­uppe for utrede dagens eksamensfo­rm, for å sikre at eksamen og vurderinge­r henger godt sammen med den nye laererplan­ene.(©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway