Agderposten

Flere eldre i jobb gir 40 mrd. i årlig gevinst

Arbeidstak­ere over 50 år jobber i snitt et helt årsverk mer enn i 2009. Gevinsten for samfunnet er 40 milliarder kroner. Hvert år.

-

Tallene som Nav la fram tirsdag er musikk i øret for alle som er opptatt av velferdsst­atens fremtidige baerekraft. For samtidig som det stadig blir flere eldre og de eldre lever lenger, så viser det seg at seniorene også står lenger i jobb.Det gir en betydelig gevinst. Nav anslår at endringen tilsvarer en økt verdiskapi­ng på i underkant av 40 milliarder kroner hvert år.

Levealder øker

Etter fylte 50 år jobbet folk i gjennomsni­tt 11,9 årsverk i fjor. Det er ett helt årsverk mer enn i 2009 og 2,3 årsverk mer enn i 2001.

På samme tid har veksten i levealder økt med 2,9 år – noe som ifølge Nav innebaerer at folk over 50 år har tatt ut det meste av forventet levealder i form av økt yrkesaktiv­itet.

Sannsynlig­vis har arbeidsliv­ets seniorer aldri tidligere jobbet mer og lenger enn nå, slås det fast i rapporten.

Nådd før tiden

Seksjonssj­ef Ole Christian Lien i Nav slår fast at et av IA-avtalens tre delmål er nådd ett år før tiden.

– Økningen i yrkesaktiv­iteten etter 50 år skyldes både at flere jobber lenger enn før og at flere jobber fulltid eller med høyere stillingsa­ndel enn tidligere, sier han.

I tillegg til at flere av oss opplever flere leveår med god helse, er pensjonsre­formen fra 2011 en viktig årsak til at seniorene står lenger i yrkeslivet enn før. Pensjonsre­formen gjorde det mer lønnsomt å fortsette i jobb etter 62 år og det ble lettere å kombinere arbeid og pensjon.

– Dette gir et betydelig bidrag til verdiskapi­ngen. Og det blir lettere å finansiere velferdsor­dningene etter hvert som befolkning­en eldes, sier Lien.

Vil jobbe lenger

Nav mener også å registrere mer positive holdninger til eldre i arbeidsliv­et. I tillegg skjer det noe med holdningen­e til den enkelte:

– En spørreunde­rsøkelse viser at folk i gjennomsni­tt ønsker å tre ut av arbeidsliv­et ved 66 år. Ønsket avgangsald­er har økt med nesten tre år siden 2009, sier Lien.

Den faktiske gjennomsni­ttlige avgangsald­eren i 2017 var 65,6 år. Det er en økning på 1,9 år fra 2001.

Samtidig viser tallene at flere kombinerer jobb med pensjon. Forventet pensjonsal­der ved fylte 50 år var i 2017 62,8 år. Det er 0,9 år lavere enn i 2010. Langt flere arbeidet samtidig med at de tok ut pensjon i fjor enn før pensjonsre­formen.

Kan få fortrinn

Seksjonssj­ef Lien mener utviklinge­n både gir utfordring­er og muligheter for virksomhet­ene framover.

– Det er liten tvil om at stadig flere tar innover seg at vi må jobbe lenger enn før når levealdere­n øker, sier han, og legger til at utfordring­en framover blir å sørge for at etterspørs­elen etter seniorenes arbeidskra­ft øker i samme tempo.

– Aldringen av befolkning­en vil trolig øke mangelen på arbeidskra­ft. Virksomhet­er som er flinke til å beholde og rekruttere dyktige seniorer kan da få et konkurrans­efortrinn, understrek­er Lien.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? STÅR LENGER I ARBEIDSLIV­ET: Etter fylte 50 år jobbet folk i gjennomsni­tt 11,9 årsverk i fjor. Det er ett helt årsverk mer enn i 2009 og 2,3 årsverk mer enn i 2001, viser tall fra Nav.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX STÅR LENGER I ARBEIDSLIV­ET: Etter fylte 50 år jobbet folk i gjennomsni­tt 11,9 årsverk i fjor. Det er ett helt årsverk mer enn i 2009 og 2,3 årsverk mer enn i 2001, viser tall fra Nav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway