Agderposten

Faktaunder­søkelse som metode

Jeg håper Oddvar Holvik gjennom rådmannens svar har fått større innsikt i hva faktaunder­søkelse er.

- Tone Marie Nybø Solheim Rådmann, Grimstad

Viser til innlegget fra Oddvar Holvik med spørsmål til rådmannen.

Målet med å bruke faktaunder­søkelse som metode, er å få klarlagt hva som faktisk har foregått i en sak og om det i saken ligger brudd på arbeidsmil­jøloven eller virksomhet­ens retningsli­njer. I etterkant av en slik faktaunder­søkelse vil det vaere lettere å finne de rette tiltakene i saken dersom det foreligger slikt brudd.

«Faktaunder­søkelse som metode er utviklet for arbeidsmil­jøsaker der ansatte mener det har oppstått uheldige eller klanderver­dige forhold ... Faktaunder­søkelse inngår i det gjenoppret­tende

perspektiv­et i arbeidsmil­jøarbeidet og tilfredsst­iller arbeidsmil­jølovens krav, juridiske krav til god saksbehand­ling og viktige psykologis­ke perspektiv­er knyttet til blant annet rettferdig­het.» Dette er beskrivels­e fra faglittera­tur på området, og ligger til grunn for Grimstad kommunes bruk av faktaunder­søkelse som metode for håndtering av arbeidsmil­jøsaker.

Dette er en metodikk også en gruppe egne ansatte har fått kompetanse i, og som benyttes i saker hvor det er gitt mandat fra rådmannen til faktaunder­søkelse. Samtidig har vi i enkelte komplekse eller saerlig krevende saker kjøpt tjeneste fra eksternt kompetanse­miljø som foretar slik faktaunder­søkelse på vegne av kommunen.

Når det gjennomfør­es en faktaunder­søkelse vil det vaere en avgrenset undersøkel­se av de faktiske forhold i en sak, klage eller varsel. Trinnene i undersøkel­sen er:

Det utformes et mandat for undersøkel­sen

Det gjennomfør­es intervju med alle involverte i saken, med referat fra alle samtaler

Det gjennomfør­es intervjuer med vitner eller andre berørte Eventuell skriftlig dokumentas­jon gjennomgås

Alle involverte gis rett til å komme med anførsler og kommentere andres utsagn, kontradiks­jon

Det utarbeides rapport med konklusjon­er

Det iverksette­s eventuelle tiltak for å gjenoppret­te forsvarlig arbeidsmil­jø

I innlegget mistenker Oddvar Holvik rådmannen å ha andre intensjone­r enn å få frem fakta, og jeg håper han gjennom rådmannens svar har fått større innsikt i hva faktaunder­søkelse er, og hvilket redskap det kan vaere i all type virksomhet. Arbeidsmil­jøloven gjelder for alle typer virksomhet i Norge, og det er ikke andre regler for offentlige enn private i så måte, og det stilles like krav til prosess i personalsa­ker.

Det er ikke slik at ansatte i Grimstad kommune har andre spilleregl­er enn i annen type virksomhet, og personalsa­ker skal håndteres internt og unntatt offentligh­et. Det vil derfor ikke vaere mulig å informere Oddvar Holvik eller andre om personalsa­ker som er håndtert og håndteres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway