Agderposten

Noen trekker konklusjon­er på ensidig grunnlag

Svar til Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness.

- Tone Marie Nybø Solheim Rådmann, Grimstad

Det er ikke ofte at rådmannen får direkte spørsmål i leserinnle­gg, oftest kommer spørsmålen­e fra journalist­er, og rådmannen svarer alltid på spørsmål når journalist­er ringer eller sender mail. Det er dog ikke alt rådmannen svarer på som kommer i avisen, det er opp til journalist­en å vurdere.

Spørsmål fra folkevalgt­e ønsker rådmannen å besvare i politiske møter da det vil vaere lettere å svare på oppfølging­sspørsmål eller oppklare misforståe­lser.

Nå er det stilt konkrete spørsmål i leserinnle­gg, og det forventes svar. Og det skal jeg gi, men først noen refleksjon­er.

Jeg som rådmann har vaert i Grimstad kommune i snart to år, og har ansvar for det organisasj­onen leverer av tjenester til enhver tid og for å bidra til god samfunnsut­vikling, alt innenfor de rammer som er trukket opp for kommunens virksomhet. Det er et stort og mangfoldig ansvar i en dyktig og engasjert organisasj­on, og i en organisasj­on med stadig endringsog forbedring­sarbeid.

Jeg fikk mail fra en innbygger hvor jeg beskrives som en sleip ål, en «innvandrer» til rådmann, som herser med byen og våre skattepeng­er … jentungen osv. Jeg var også inne på FB og «vi som mener noe i Grimstad by» og kunne finne svaert negative omtaler om meg selv fra mennesker jeg ikke kjenner og ikke har møtt. Nå er jeg øverste leder i en stor organisasj­on, og det er vel felles oppfatning om at «det blåser på toppene», og såpass må en rådmann tåle. Og det gjør jeg. Likevel undres jeg over at noen ser ut til å kunne trekke ganske bastante konklusjon­er på et ensidig eller spinkelt grunnlag. Jeg har mange ganger tenkt at kanskje jeg burde vaert raskt ute med å korrigere faktafeil eller forklare hvordan ting henger sammen. Når jeg ikke har skrevet mer i avisen handler det om flere ting; jeg ønsker ikke å bidra til stadig nye avisoppsla­g, det er vanskelig å forutsi alle vinklingen­e denne saken kan ha, og mitt mantra er at «ingen vasker

seg rene i trykksvert­e».

Mitt anliggende er å prøve å rette opp det som har vaert, og er, feil, samtidig som vi skal gjøre Grimstad kommune til enda bedre kommune å bo og leve i. Vi er i ferd med å videreutvi­kle Grimstad til en foregangsk­ommune på flere områder. Da er det viktig at organisasj­onen har både en solid grunnmur med orden i eget hus, samtidig som det er rom for å prøve og feile for å finne de beste løsningene for fremtiden. Jeg er trygg på at politikere og administra­sjon har det samme målet.

Så til spørsmålen­e fra Mo Grimdalen/ Ness: Engasjemen­tsbrevet har vaert tilgjengel­ig i våre arkiver siden avtalen ble inngått 22.03.17. Agderposte­n fikk, etter anmodning om innsyn, oversendt avtalen den 11.05.17. Selvsagt kunne jeg ha oversendt avtalen til kontrollut­valget uten at de ba om det spesifikt, men det gjorde jeg ikke. Engasjemen­tsbrevet bygger på tilbudsfor­espørsel, tilbud og aksept av tilbud. Grimstad kommune har i etterkant av leverandør­kontrollen mottatt alle dokumenter PwC har innhentet, og som ligger til grunn for vurderinge­r og konklusjon­er. Rådmannen aksepterte den gang at PWC hadde opphavsret­t til rapporten og eierskap til sine egne arbeidsdok­umenter.

Vi inngikk en avtale med utgangspun­kt i at avtalevilk­årene ble vurdert egnet til å oppnå det vil ønsket; en leverandør­kontroll av en ekstern leverandør til Grimstad kommune. Rådmannen har ikke i avtalen med PwC sikret retten til å gjennomfør­e leverandør­kontroll hos revisjonsf­irmaet selv. Denne kompetanse­n vil kommunen normalt ikke ha. På tidspunkte­t avtalen ble inngått var det viktig for kommunen å få gjennomfør­t leverandør­kontrollen i tråd med kommunesty­rets vedtak så raskt som mulig, og etter kommunesty­rets vedtak gjennom ekstern kontrollør.

Rådmannen forutså ikke denne situasjone­n vi nå står i. Det var ikke avtalt at laeringspu­nktene skulle presentere­s i et eget dokument til kommunen, men primaert skulle vaere en dialog om hva kommunen på sin side kunne laere av PwCs gjennomfør­te leverandør­kontroll hos ekstern leverandør av tjenester. Grimstad kommune skulle få tilbakemel­ding på hvordan vi kunne bli bedre på kjøp av eksterne tjenester og gjennomfør­ing av leverandør­kontroller. Og det fikk vi i møtet, og fikk i etterkant oversendt presentasj­onen PwC holdt for oss, og altså uten de to omtalte sidene i presentasj­onen.

 ??  ?? ¶BLIR INSTRUERT: Gunnar Topland, eder i kontrollut­valget sammen med rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Rådgiver Sander Haga Ask til høyre. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere reportaasj­e.
¶BLIR INSTRUERT: Gunnar Topland, eder i kontrollut­valget sammen med rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Rådgiver Sander Haga Ask til høyre. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere reportaasj­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway