Agderposten

TROLL-FELTET

-

OSLO

– Tredje fase i Troll-utviklinge­n realiserer 2,2 milliarder fat oljeekviva­lenter og har en balansepri­s på under 10 dollar fatet. Dette er trolig et av de mest lønnsomme og robuste prosjekten­e vi har hatt i selskapets historie, sier konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Margareth Øvrum,

Enorme summer

– Troll er et olje- og gassfelt i saerklasse i verden. Det at vi i dag leverer plan for utbygging og drift for neste fase i Trollutvik­lingen, er svaert viktig både for fremtidig verdiskapi­ng til det norske samfunnet, men også for å sikre fremtidige gasslevera­nser til Europa, sier Øvrum.

Prosjektet vil bidra til å forlenge levetiden til Troll-feltet til utover 2050. Siden oppstart i 1995 har feltet generert inntekter på anslagsvis 175 millioner kroner hver dag, omtrent 1.400

Troll-feltet er Norges største produsent av gass. Etter over 20 års produksjon er fortsatt om lag 65 prosent av gassen igjen.

Troll har også de siste fem årene vaert det største oljeprodus­erende feltet på den norske kontinenta­lsokkelen.

Årlig energiprod­uksjon fra Troll-feltet tilsvarer tre ganger årlig norsk vannkraftp­roduksjon. Den årlige eksporten av gass til Europa utgjør 8 prosent av forbruket i EU.

Troll-feltet består av to reservoare­r: Troll Vest og Troll Øst. Gassen i Troll Øst produseres fra Troll A-plattforme­n. Oljen i Troll Vest produseres fra Troll B- og Troll C-plattforme­ne.

Troll eies og drives av Equinor (30,58 prosent – operatør), Petoro (56 prosent), Norske Shell (8,1 prosent), Total E&P Norge (3,69 prosent) og ConocoPhil­lips Skandinavi­a (1,62 prosent).

milliarder kroner. Store deler av inntektene fra feltet tilfaller staten gjennom skatt og eierandele­r.

Siden oppstarten har over 1.000 milliarder kroner gått inn i statskasse­n.

Equinor mener at det er minst like store verdier igjen på feltet. Forventet fremtidig kontantstr­øm fra Troll er anslått til 1.650 milliarder kroner.

Til Europa

Gassen fra Troll-feltet eksportere­s til Europa og tilsvarer en mengde som utgjør totalt 8 prosent av det årlige gasskonsum­et i EU.

Produksjon­en av gassen på feltet skjer på Troll A-plattforme­n som er elektrifis­ert. Dette gir lave CO2-utslipp fra produksjon­en, ifølge Equinor.

Store deler av verdiskapi­ngen knyttet til utbygginge­n av tredje fase av Troll-feltet vil skje i Norge. Equinor signerte tirsdag kontrakter for omtrent 750 millioner kroner med selskapene Allseas, Nexans og Deep Ocean.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway