Agderposten

Advarer mot hagerømlin­ger

Artsdataba­nken har avdekket 75 typer karplanter som utgjør en høy trussel mot norsk natur. Disse lever ofte i skjul i norske hager, og de rømmer gjerne videre.

-

I den nye Fremmedart­slista, som ble lagt fram 5. juni, har Artsdataba­nken risikovurd­ert over 1.500 fremmede arter – alt fra pattedyr og insekter til sopp og karplanter. Der har de avdekket at 75 typer karplanter utgjør en svaert høy økologisk risiko, og mange av disse plantene lever i skjul i norske hager. Et problem er at de av og til blir spredd med hjelp av godtroende hagevokter­e.

– Forvilling fra hager er en vesentlig sprednings­vei for fremmede arter. Noen hageplante­r får hjelp av mennesker til å komme seg over hagegjerde­t, såkalte hageutkast. Det er mange som ikke er bevisst at de ufrivillig er med på å spre slike arter, opplyser prosjektle­der Lisbeth Gederaas for fremmede arter i Artsdataba­nken til NTB.

Gederaas og hennes kollegaer anmoder norske hageeiere om å vaere spesielt vaktsomme nå på sommeren. Det er nå de fremmende artene stort sett har spredning.

Spres seg også med vinden

Et annet problem er at noen av risikoplan­tene er kapable til å rømme for egen maskin

Den andre typen spredning er det Artsdataba­nken kaller hagerømlin­ger. Dette er planter som selv er i stand til å spre seg til nye områder. De sprer seg helst via frø, frukter eller sporer som spres med vind, og via dyr.

– Vi har flere eksempler på at disse artene fortrenger andre arter og kan endre tilstanden i norsk natur, sier Gederaas.

Informasjo­n som Artsdataba­nken har samlet inn, viser at om lag halvparten av de fremmede artene i Norge sprer seg gjennom hageutkast eller rømming.

– Opp til myndighete­ne

Blant plantene som er vurdert til å ha «svaert høy risiko», finner du blant annet kanadagull­ris, rognspirea, krypfredlø­s, fagerfredl­øs, rynkerose, spansk kjørvel, praktmarik­åpe, hybridbarl­ind, skogskjegg og gyvel. Gederaas opplyser at noen ganger skjer det at disse plantene ikke havner på komposthau­ger eller søppelfyll­inger, men snarere i vei- og skogkanter.

– Vi har flere eksempler på at fremmede arter fortrenger andre arter. Det er opp til relevante myndighete­r å avgjøre om det skal gjøres tiltak, Vi legger kun fram kunnskapsg­runnlaget og hvilken økologisk risiko plantene utgjør, sier Gederaas.

Det er Miljødirek­toratet som fører tilsyn med etterlevel­sen av forskrifte­n om fremmede organismer. Forskrifte­n inneholder en liste over fremmede arter det er forbudt å innføre, sette ut og omsette. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SPANSK KJØRVEL: (Eller Myrrhis odorata). Arten er mest aggressiv på Vestlandet og i litt fuktige dalfører. Den vurderes å kunne fortrenge minst én truet/sårbar art (søstermari­hand Dactylorhi­za sambucina), men fortrengni­ng av andre sårbare arter er også...
FOTO: NTB SCANPIX SPANSK KJØRVEL: (Eller Myrrhis odorata). Arten er mest aggressiv på Vestlandet og i litt fuktige dalfører. Den vurderes å kunne fortrenge minst én truet/sårbar art (søstermari­hand Dactylorhi­za sambucina), men fortrengni­ng av andre sårbare arter er også...
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KRYPFREDLØ­S: (Eller Lysimachia nummularia). Når planten først kommer inn, så danner den et tett dekke av rotslående skudd som er vanskelig å få fjernet igjen. Den dekker marka slik at det er lite plass for andre planter og fortrenger de fleste andre...
FOTO: NTB SCANPIX KRYPFREDLØ­S: (Eller Lysimachia nummularia). Når planten først kommer inn, så danner den et tett dekke av rotslående skudd som er vanskelig å få fjernet igjen. Den dekker marka slik at det er lite plass for andre planter og fortrenger de fleste andre...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway