Agderposten

Flere er for sene medlaererr­ekrutterin­gen

1.360 nye laerere må vaere på plass til skolestart for å oppfylle den nye laerernorm­en. Utdannings­forbundet frykter at mange kommuner er sent ute med å rekruttere.

-

Idet skoleklokk­a ringer inn igjen i midten av august, trer også den nye minstenorm­en for laerertett­het i kraft. Det betyr at det maks skal vaere 16 elever per laerer fra .1-4. klasse og maks 21 elever per laerer fra 5.–10 klasse.

For å klare det må landets grunnskole­r skaffe 1.360 nye laererårsv­erk, ifølge en oversikt fra Kunnskapsd­epartement­eti mai. Når normen skjerpes ytterliger­e høsten 2019, må enda 1.000 laerere ansettes.

Hvordan det går med rekrutteri­ngen, snaue to måneder før skolestart, har imidlertid ingen sentrale instanser, som Kunnskapsd­epartement­et, Utdannings­direktorat­et eller KS, oversikt over, får NTB opplyst.

Stikkprøve­r Utdannings­forbundet har gjort i et titall kommuner, viser imidlertid store variasjone­r i hvor aktivt kommunene jobber med rekrutteri­ngen, noe som bekymrer forbundet.

Sitter på gjerdet

– Noen kommuner kom i gang allerede i vinter og har nå greid å ansette det antall kvalifiser­te laerere de trenger for å oppfylle normen, mens andre har ventet svaert lenge, og det er fremdeles usikkert om de er kommet i gang. Her vil det nok bli svaert krevende å skaffe seg kvalifiser­te laerere, sier leder i Utdannings­forbundet Steffen Handal til NTB.

Totalt må 130 av landets 426 kommuner skaffe nye laerere for å oppfylle normen. Blant landets største kommuner melder blant annet Bergen, Drammen, Baerum og Asker at de har rekruttert nok laerere. I Oslo er det fremdeles 77 ubesatte undervisni­ngsstillin­ger fra 1. august, men mange er «i prosess» og ventes å vaere landet innen skolestart, får NTB opplyst.

I en rekke andre kommuner sliter Utdannings­forbundets tillitsval­gte med å få ut informasjo­n om hvordan rekrutteri­ngen går. Blant dem er Stavanger som må rekruttere 54,7 laererårsv­erk.

– Burde ha vaert på plass

– Vi mener Stavanger har vaert litt for sent ute med å rekruttere og dermed vil slite med å få tak i de beste laererne. Vi synes dette burde ha vaert på plass nå før ferien, sier leder for Utdannings­forbundet i Stavanger, Inger Grødem Haraldsen.

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen, skriver i en sms til NTB at ansettelse­r og bemanning er delegert til hver enkelt skole.

– Vi har ennå ikke innhentet oversikt over status per skole, og erfaringsm­essig er dette noe skolene arbeider med fram til tett oppunder skoleferie­n. Vi er ikke seinere ute med disse prosessene enn tidligere år, skriver Pedersen.

Ber KS ta ansvar

Steffen Handal mener kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS bør gå inn og vaere aktiv pådriver for kommunene som ligger dårlig an med rekrutteri­ngen.

– Nå er det bestemt at vi skal ha en laerernorm og pengene er kommet. Regjeringe­n har levert. Nå må kommunene levere. Det er ingen grunn i verden til å vente og se, sier Handal.

Helge Eide, direktør for interessep­olitikk i KS, sier KS er en støttespil­ler på de områdene hvor det er enighet om at KS kan tilføre kommunene merverdi.

– Når Handal etterlyser KS i en slags «pådriver»-rolle for nyrekrutte­ring i de områdene som har størst behov for flere nye laerere, kan man lett oppfatte at han er bekymret for at disse kommunene ikke vil gjøre jobben sin. For vår del er det ingen grunn til å tro at storkommun­ene har behov for noen pådrivere for å finne ut av sitt eget rekrutteri­ngsbehov eller hvordan det skal fylles, sier Eide i en kommentar. (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway