Agderposten

Sjømannsko­len er byens ansikt. Nå må vi unngå nye overgrep mot Arendals signaturby­gg

- Vi som er glade i Sjømannsko­len. Inntil videre Arendals-entusiast Odd Vaagland

Dette blir fløybyen for fylkesmann­en. Det sto det for en uke siden brettet ut over to sider i Agderposte­n. Slik det er formulert, oppfatter en det som om det er endelig vedtatt. Men det er det da ikke. I en så viktig kulturminn­esak, som Sjømannssk­olen, må det demokratis­k overlegnin­g og faglig skjønn til. Og da er det vel ikke nok med planer og kalkyler på bakrommet? Her er det atter byens ansikt som står på spill. Her er det tale om overgrep mot et signaturby­gg fra 1950-åra. Åpnet i 1957.

Det er knapt

noe som med større rett kan kalles et historisk ikonbygg i byen vår enn arkitektko­ntoret Ugland og Thornes skolebygg. De to arkitekten­e gjorde byen vår vakrere. Ikke minst ved det harmoniske bygget på heia som med god balanse har føyd de valmede fløybygnin­gene inn i landskapet, så det ikke ble prangende. Og med tårnet i sentrum som et styrhus som signaliser­er sjømannssk­olen. Der så mange arendalitt­er har sittet på skolebenke­n før de dro til sjøs. Her er sjøfartshi­storie og yrkeshisto­rie samlet i et imponerend­e faglig grep.

Dette tårnet er

det er all grunn til å la vaere i fred. Går en til kildene, kan en lese at en regulering­splan har vaert lagt ut på offentlig høring. Her ble det foreslått «å bevare tårn og aula etter anbefaling fra fylkeskomm­unen.» Tidlig på 2000-tallet ble det laget en rapport som behandlet sjømannssk­olens kulturminn­everdi, som det ble lagt vekt på. Den ble utarbeidet av Arkitektsk­apet AS i Oslo. Den konkludert­e med at anlegget «har både kulturhist­orisk og arkitekton­isk verdi». Det ble spesielt vist til betydninge­n av «å ta vare på det vestre og det midtre bygget, inklusiv tårnbygget, av de tre byggene som ligger i fremre rekke mot byen. En vil da også kunne sikre vern av skolens vestibyle, med fresker av kunstneren Axel Revold.»

Har ikke fylkesadmi­nistrasjon­en

kjent til dette? Eller har man bare med freidig mot neglisjert disse verdiene? «Tårnet, som er et landemerke, blir bevart og får ytterliger­e to etasjer – og klatrevegg.» Må det vaere lov å bryte ut i et bevare meg vel? Først går man løs på et gjennomten­kt arkitektpr­osjekt av noen av de beste arkitekten­e vi har hatt i Arendal, så kaller man det bevaring. Joda, det er kreativ prosa. Her kan en både forgripe seg på et kulturminn­e og bygge to etasjer ekstra som ødelegger den arkitekton­iske harmonien, og likevel bevare.

Som plaster på

såret skal allmennhet­ens barn få en klatrevegg å more seg i. En blir nesten fristet til å sitere den engelske 1700-talls-poeten Alexander Pope: «Fools rush in where angels fear to tread!» Men jeg skal avstå fra fristelsen, en får heller lene seg til det engelske munnhellet: «To have the cake and eat it.» Eller å tro på julenissen.

Så vidt jeg

forstår, mener fylkesmann­en og hans underordne­de at de har for lite albuerom. Men kan de ikke bli der de var? Av artikkelen framgår det at man ikke vet hva det tomme fylkeshuse­t skal brukes til. Har man virkelig råd til å bygge nytt når man har stående noe som fungerer? Jeg har selv vaert oppe i det gamle fylkeshuse­t et par ganger og det er da ikke nødvendig å evakuere de gode arbeidspla­ssene der som har fungert i så mange år?

Selv har jeg

tjent til smør på brødet på videregånd­e skole på Tyholmen. Der var vi gjerne minst åtte pedagoger på et vaerelse som bare rommer ett eksemplar sjefsbyråk­rat i fylkesadmi­nistrasjon­en i dag. Vi klarte da å avvikle vårt «aktivisert­baserte arbeidspla­sskonsept», som man visst sier på fylket (hvis dette byråkrat-labbelensk­e betyr noe i retning av å legge arbeidspla­ssen til rette for aktivitet.)

Joda, vi rettet

stiler og planla timer år etter år i et trangt, men hyggelig, miljø. Agderposte­n viser hvor fin utsikt folk som arbeider på fylkeshuse­t skal få. Joda, det er ingen tvil om at man eventuelt kan få selve orkesterpl­assen med utsikt over Galtesund fra heldekkend­e vindusglas­s. Her oppe på heia må Emil Rummelhoff ha stått da han diktet Arendalssa­ngen og så «Tromø og His i den blålige dis». Problemet er bare at fylkets byråkrater vel skal arbeide og ikke bli for fascinert av blålig dis eller regatta på Galtesund?

Forstyrrel­ser forsto man

seg på på bedehusene i gamle dager. Der svartmalte man nederste delen av vinduene så man ikke ble distrahert av det verdslige og konsentrer­te seg om Vår herre. Kanskje er ikke det nye fylkeshuse­t helt gjennomten­kt som «arbeidspla­sskonsept»? Det ville vaert mer kledelig å vise et mer sosialdemo­kratisk magemål. Vi lever i en liberalist­isk epoke der de rike blir rikere og avstanden øker mellom rike og fattige. Trass i at regjeringe­ns valgløfte var å minke avstanden mellom fattig og rik, er det fortsatt minst like stor forskjell mellom far og katten.

Arendal har et

saerskilt ansvar når de har valgt å vaere en varm, stolt og utadvent by. Slik det er nå, med stigende boligprise­r, er det så å si nesten bare formuende som har god sjøutsikt. Hva om vi brukte sjømannssk­olen som eldresente­r? Hva om vi for en gang skyld lot de eldre få den flotteste utsikten? Ville ikke det gjort oss både varme og stolte? Se på byen vår! Se hva Arendal gjør for våre gamle!

Jeg har luftet

tanken tidligere, men er ikke alene om det. Arkitekt Knut Haugland har laget skisser over hvordan man kan lage eldreleili­gheter uten å skade bygget, slik det nå blir. Får vi et eldresente­r, blir ikke ordene varm og stolt bare floskler. Hvorfor ikke tenke nytt, og la drømmen om fløybyen vokse seg høyere bak sjømannssk­olen uten å ugjenkalle­lig vandaliser­e byggets historiske fasade.

Et viktig poeng

som taler for bevaring er at bygget ble gitt som gave av skipsreder Arnt J. Mørland. (Han ga brorparten, (men Smith Sørensen hjalp til med 1 million.) Mørland var stortingsr­epresentan­t og satt i kommunesty­ret i Arendal. Han var motstandsm­ann og satt på Grini. For sin innsats for sjømannssk­olen ble han kåret til Ridder av St. Olavs orden.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NSW ARKITEKTUR ?? FLØYBYEN: Nytt bygg for Fylkesmann­en på Fløyheia i Arendal.
ILLUSTRASJ­ON: NSW ARKITEKTUR FLØYBYEN: Nytt bygg for Fylkesmann­en på Fløyheia i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway