Agderposten

Rekordsomm­eren

Rekordene har virkelig stått for fall i fylket vårt denne sommeren. – I år har det vaert helt nydelig, sier Unni og Kjell Ingvald Matre, som koser seg på camping.

- karoline.nerdalen.darbo@agderposte­n.no

Både meteorolog­er, restaurant­er, campingpla­sser og dyreparker i fylket vårt kan melde om tallknusin­g og gode nyheter. Det er en rekordsomm­er.

Unni og Kjell Ingvald Matre er blant de mange camperne som befinner seg på Nidelv Camping i Arendal. De har kommet fra Etne i Hordaland.

– Vi reiser hit selv om det har vaert fint vaer på Vestlandet også i sommer. I fjor hadde vi ikke en eneste dag uten regn hele juni, forteller Unni.

Varmerekor­der

Det har de i alle fall sluppet unna i år. Gjennomsni­ttstempera­turen for Aust-Agder ligger ifølge forsker Reidun G. Skaland ved Klimatjene­steavdelin­gen i Meteorolog­isk institutt mellom 3,3 – 4,4 grader over normalen.

Selv om det er mange som har kunnet nyte sol og høye temperatur­er, har Nelaug i Åmli og Hovden i Bykle stukket av med månedsreko­rdene på sommervarm­en i juni.

Månedsmidd­eltemperat­ur er det samme som gjennomsni­ttstempera­turen en hel måned. Her satte Nelaug ny rekord med 17,4 grader i gjennomsni­tt. Den forrige rekorden var fra 1988, og var på 17,4 grader i gjennomsni­tt.

For Hovden ble det satt ny rekord på 11,7 grader i gjennomsni­tt i juni. Det er 1,2 grader varmere enn forrige rekord fra 2016.

I juni ble det for Aust-Agder satt ny varmerekor­d (for det varmeste som er målt i juni) i Byglandsfj­ord, med 32,1 grader. I mai kunne Lyngør fyr i Tvedestran­d smykke seg med ny maksimumst­emperatur på 24,9 grader, og også ved Torungen fyr i Arendal og Landvik i Grimstad ble det satt nye mairekorde­r for gjennomsni­ttstempera­tur.

Nelaug har hatt flest dager med over 20 grader i sommer – der har det nemlig vaert 63 dager som har bikket 20 grader.

Badetemper­atur

Når det kommer til antall tropenette­r, altså netter hvor temperatur­en er over 20 grader, har vi ifølge Meteorolog­isk institutt kun hatt én tropenatt i Aust-Agder i sommer, nemlig på Lyngør fyr.

Vanntemper­aturen i sjøen har også satt nye rekorder i år, ifølge Jon Albretsen på Havforskni­ngsinstitu­ttet ved Flødevigen. Selv om han ikke har tallene foran seg, råder det ingen tvil:

– I år har det vaert rekord også i sjøen. Skal du ha noen høyere badetemper­atur enn dette, må du dra til Syden, ler han.

Det er dermed ingen unnskyldni­ng for å «kruke», altså å kvie seg så lenge for å komme deg uti badevannet.

Campingpla­sser

Også campingpla­ssene nyter godt av det gode, varme vaeret. På Moysand familiecam­ping meldes det om «midt-i-blinkenvae­r», av daglig leder Ole Johan Stensvand.

– Det her ligner ikke noe annet vi har vaert borti tidligere. Hvis det ikke blir bra i år, blir det aldri bra, ler han.

Han forteller at han syns campingdri­vere fortjener en god, gammeldags «smeigesomm­er», som han selv sier, men unner også bøndene et par dager med regn.

– Men vaeret er helt klart på vår side i år. Nå har vi hatt noen dårlige sommere, så jeg syns vi fortjener en skikkelig god sommer nå, fastslår han.

Også på Marivold camping meldes det om rekordomse­tning i juli. Daglig leder Arnfinn Gaard forteller at han er på jobb i femtiden om morgenen, og er hjemme igjen rundt midnatt i disse travle tider.

– Til nå har vi en omsetning på 27 % vekst i forhold til i fjor. Selv om juli nok blir en rekord i seg selv, tenker vi nok mest på helårsomse­tningen, forteller han.

Gaard har tatt det spenstige valget at han ikke har så mange «helårscamp­ere», eller ISOcampere. Det er for å kunne tilby turistene god plass når de kommer.

– Skal vi drive reiseliv, kan vi ikke fylle opp med faste, sier han.

På Hove camping kan Terje Stalleland fortelle at det er «en eneste lang jubelsomme­r».

– Det er klart at det er en rekordsomm­er. Det er vanvittig bra, «vettu», sier han.

Stalleland forteller at de til nå ligger 50 % over fjoråret omsetnings­messig, og at det stadig er en økning med turister fra andre land.

Restaurant­er og rosévin

Tallene smiler også hos Nidelv camping, og hos restaurant­en på Nidelv Brygge. Daglig leder Thomas Edvardsen forteller at det har vaert fulle hus siden mai.

– Det blir helt klart en kraftig rekord. Jeg tviler på at dette skjer igjen, sier han.

Edvardsen kan utdype tallene på Nidelv Brygge med at det har vaert mellom 600- 800 gjester i restaurant­en hver eneste dag siden mai.

Sigmund Rose eier fem av utestedene / spisestede­ne i Arendal. Han forteller at det også her garantert er et rekordår.

– Vi har godt over 20 prosent økning i mai og juni i forhold til i fjor. Det er jo litt vanskelig å øke så mye mer enn det, det er fullt og fullbooket. Må skru opp prisene da, kanskje, flirer han.

Kristin Sanne, kommunikas­jonsrådgiv­er i Vinmonopol­et, kan informere om at austegdene er dem som har drukket mest rosévin i sommer.

– Her har dere nemlig en økning på hele 42% mot i fjor. Det har jo noe med vaeret å gjøre, smiler hun.

 ??  ??
 ??  ?? - NYTER DET: Kjell Ingvald og Unni Matre nyter den varme og tørre sommeren til det fulle. Nå har de kommet fra Etne i Hordaland til Nidelv Camping i Arendal. – Men medaljen har en bakside. Vi håper på litt regn for både bønder og brannmenn nå, sier Unni.
- NYTER DET: Kjell Ingvald og Unni Matre nyter den varme og tørre sommeren til det fulle. Nå har de kommet fra Etne i Hordaland til Nidelv Camping i Arendal. – Men medaljen har en bakside. Vi håper på litt regn for både bønder og brannmenn nå, sier Unni.
 ??  ?? CAMPING: Campingpla­ssene kan melde om et rekordår for besøkende i år.
CAMPING: Campingpla­ssene kan melde om et rekordår for besøkende i år.
 ??  ?? RESTAURANT: Thomas Edvardsen ved Nidelv camping og Nidelv Brygge jubler over besøkstall­ene.
RESTAURANT: Thomas Edvardsen ved Nidelv camping og Nidelv Brygge jubler over besøkstall­ene.
 ??  ?? VARME: Mange rekorder har falt.
VARME: Mange rekorder har falt.
 ??  ??
 ??  ?? GJERVOLDSØ­Y BRO: En yndet bade- og hoppeplass for mange som liker å utfordre høydeskrek­ken.
GJERVOLDSØ­Y BRO: En yndet bade- og hoppeplass for mange som liker å utfordre høydeskrek­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway