Agderposten

Kun to skogbranne­r

Det har vaert hektiske dager for brannmanns­kapene i Sør-Norge. Nå begynner man å se enden på slokningsa­rbeidet.

- ▶Matias Smørvik masm@agderposte­n.no

– Brannene i Valle og Bykle er avsluttet. Gutta pakker sammen utstyr, vi regner ikke å få med oss alt i kveld, men vi er ferdige med å slokke, sier innsatsled­er for Setesdal brannvesen Torleif Homme, onsdag kveld.

Onsdag morgen var det meldt om 12 branner i Setesdal. Klokken 19 er det kun to skogbranne­r som gjenstår. I tillegg er det meldt om branner i Mandalsreg­ionen, Marnardal og Lindesnes, alle i Vest-Agder, hvor brannvesen­et har kontroll.

Rigger ned

Den ene er i Sordal, nord i Bygland kommune, rett sør for grensa til Valle kommune. En skogbrann som hele uken har blitt kategorise­rt som kritisk av brannvesen­et, og som har blitt høyt prioritert i slokningsa­rbeidet.

I tillegg brenner det i Skomedal som ligger på vestsida av Åraksfjord­en i Bygland.

Brannvesen­et har kontroll på brannene, men det gjenstår fortsatt en del arbeid før de kan forlate området. Bakken er så tørr at de må inn med mannskap og ta bunnen med vann, hvis ikke kan brannen blusse opp igjen.

– Mye har gått slik vi har håpet på. Forhåpentl­igvis kan vi rigge ned på de to gjenståend­e brannene i løpet av torsdagen, sier Homme.

Åpner demninger

Torsdag skal 40 h eim e vern s soldater o glo kaltmannsk­ap fra brannvesen­et jobbet med slokking. I skrivende stund har Setesdal kun et helikopter til rådighet i motsetning til i helgen hvor hele seks helikopter var i sving.

– Vi skulle gjerne hatt mer assistanse fra lufta for å kunne avslutte dette på en best og mest effektiv måte. Det er harde prioriteri­nger over hele Sør-Norge for øyeblikket, påpeker Homme. At slukningsa­rbeid eter sa er deles vanskelig påpekes også av vaktleder ved 110-sentralen Agder, Kjell Christian Knarvik. – Det er rett og slett så knusktørt og så grisgrendt. Alt av mannskap og vann må flys inn med helikopter. Vassdragen­e i området er også svaert tørre. Vi har vaert i dialog med Agder Energi for å få åpnet dammer for påfyll, sier Knarvik.

Går med jernriver

Han forteller at det heller ikke er nok å sprøyte vann fra helikopter.

– Mannskapet må gå med jernriver i lyngen. Det er veldig tung jobbing i varmen.

Med alle lynnedslag­ene, er det også fare for at branner starter nede i bakken. Da kan det ta flere dager før brennende røtter viser seg som brann over bakken. – Her om dagen var det en sneip som startet gressbrann i Tvedestran­d. Det er like viktig som før i sommer å vaere ytterst påpasselig med røyking og sneiper, påpeker Knarvik.

 ?? SETESDAL BRANNVESEN FOTO: ?? VOLDSOMME DAGER: I seks dager har det brent i Setesdal. Dette bildet er tatt fra fly onsdag.
SETESDAL BRANNVESEN FOTO: VOLDSOMME DAGER: I seks dager har det brent i Setesdal. Dette bildet er tatt fra fly onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway