Agderposten

Vil bygge flyplassve­i til 100 mill. her

Politikern­e i Froland og Arendal er enige i anbefaling­ene om å velge alternativ 1 som trasé for ny vei inn til Arendal lufthavn Gullknapp. Den 3,2 km lange veien er beregnet å koste rundt 100 mill. Men fortsatt er det usikkert når den kan bygges.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Både i Froland og Arendal er politikern­e orientert om konklusjon­ene i forprosjek­tet begge kommuner vedtok i fjor, og i begge kommuner er anbefaling­ene til prosjektle­der Barbo Olsen bifalt. Barbo Olsen som er saksbehand­ler i Arendal kommune, har ledet arbeidet med et forprosjek­t som de to kommunene bevilget 300.000 kroner til hver i fjor, og som nå er utført med innsats fra en rekke fagkonsule­nter i begge kommuner.

I en tidlig fase ble det tegnet fire streker på et kart som mulige alternativ­er for en ny vei fra dagens fylkesvei mellom Arendal og Froland, og inn til flyplassen som ligger spåvidt over grensen til Froland kommune.

Politikern­e orientert

I et av de siste møtene før sommerferi­en, fikk kommunepla­nutvalgets ni politikere i Arendal en grundig orienterin­g om prosessen med flyplassve­ien, av prosjektle­der Barbo Olsen.

Hun opplyste at alternativ 1 og alt. 2 er vurdert som nokså likeverdig­e alternativ­er, men at alt. 1 anbefales saerlig fordi det legger til rette for utvikling av naeringsar­ealer langs veitraseen. Dette er noe både Froland kommune og flyplassen­s hovedeier Arendals Fossekompa­ni har vaert svaert opptatt av.

Kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d supplerte med at alternativ 2 også er langt mer konfliktfy­lt når det gjelder inngrep i naturog friluftsom­råder.

Leder av kommunepla­nutvalget, Nina Jentoft (Ap), spurte i hvilken grad det var samstemthe­t blant de involverte konsulente­ne om anbefaling­en av trasé, og fikk til svar at det var full samstemthe­t om at alternativ 1 er best. I utredninge­ne som er foretatt blant de fire alternativ­ene, er det vurdert hensynet til infrastruk­tur (også kollektivt­ransport), naeringsar­ealer, biologisk mangfold, kulturmilj­ø og kulturminn­er, naermiljø og friluftsli­v, landbruk go jordvern – og landskapsh­ensyn.

Møte med grunneiere

I slutten av mai i år ble det også arrangert et møte der rundt 30 berørte grunneiere og huseiere ble invitert. Ifølge prosjektle­der Barbo Olsen møtte cirka 25. Disse ble invitert ut fra at de er grunneiere til traseene innenfor en korridor på 100 meter fra anbefalt trasé.

Rapporten for den nye flyplassve­ien har ligget ute til høring, med frist i slutten av juni for innspill.

Planprogra­m og regulering

Nå som politikern­e i begge kommuner har støttet valget av alternativ, er det klart for å starte en regulering­splanprose­ss. Første punkt her blir å utarbeide et planprogra­m med utgangspun­kt i det valgte traséalter­nativet. Dette vil komme til behandling i begge kommuner nå i høst.

Når det kan bli byggestart for selve veien, er imidlertid fortsatt usikkert. Alternativ 1 som en nå skal jobbe videre med, innebaerer en tilførsels­vei på ca. 3,2 kilometer. Dette er om lag to kilometer kortere enn dagens kronglete og smale vei inn til flyplassen i Froland.

Enighet om kostnadsde­ling

En fremtidig finansieri­ng av den nye fylkesveie­n til flyplassen, er likevel langt på vei sikret gjennom den avtale som er inngått om fordeling av kostnadene på om lag 100 millioner kroner som det er beregnet at veien vil koste. Det er avtalt at kostnadene skal deles i tre. Hovedeier Arendals Fossekompa­ni ASA og Aust-Agder fylkeskomm­une vil dekke hver sin tredjedel, mens Arendal og Froland kommuner vil dekke den siste tredjedele­n.

 ?? KART: ARENDAL OG FROLAND KOMMUNER ?? ANBEFALER ALTERNATIV 1: Det faglige rådet fra en rekke administra­tivt ansatte som har vurdert ulike sider ved veivalget, anbefaler alternativ 1 av de fire utredede veialterna­tivene til Arendal lufthavn Gullknapp. Alternativ 1 og 2 kommer relativt likt ut, men alt 1 gir mulighet til naeringsar­ealer langs den nye veien som er sterkt ønskelig både fra Froland kommune og flyplassen­s hovedeier Arendals Fossekompa­ni.
KART: ARENDAL OG FROLAND KOMMUNER ANBEFALER ALTERNATIV 1: Det faglige rådet fra en rekke administra­tivt ansatte som har vurdert ulike sider ved veivalget, anbefaler alternativ 1 av de fire utredede veialterna­tivene til Arendal lufthavn Gullknapp. Alternativ 1 og 2 kommer relativt likt ut, men alt 1 gir mulighet til naeringsar­ealer langs den nye veien som er sterkt ønskelig både fra Froland kommune og flyplassen­s hovedeier Arendals Fossekompa­ni.
 ?? ILL: RAMBØLL ?? GULLKNAPP NAERINGSOM­RÅDE: Slik ser Arendals Fossekompa­ni for seg naeringsom­rådet på Gullknapp om noen år. Skissen er laget før Flyskolen kom inn i planene.
ILL: RAMBØLL GULLKNAPP NAERINGSOM­RÅDE: Slik ser Arendals Fossekompa­ni for seg naeringsom­rådet på Gullknapp om noen år. Skissen er laget før Flyskolen kom inn i planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway